Skör synonym, annat ord för skör, vad betyder skör, förklaring, uttal och böjningar av skör.

Synonymer till skör

Vad betyder och hur uttalas skör

Skör uttalas skör och är ett adjektiv -t -a.

Skör betyder:

Ordformer av skör

Böjning (i positiv) skör en ~ + subst. skört ett ~ + subst. sköra den/det/de ~ + subst. sköre den ~ + mask. subst. Komparation skörare en/ett/den/det/de ~ + subst. skörast är ~ sköraste den/det/de ~ + subst.

Skör är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Skör översättning

Engelska

frail, brittle, fragile
a fragile wineglass

Hur används ordet skör

  1. – Det är mitt jobb som åkare att köra de här loppen. Vi har en skör produkt som vi måste ta hand om, sa norrmannen. (aftonbladet.se)
  2. Däremot åldras nävern fort när den utsätts för solljus. Solsken gör nävern skör och får den att spricka på bara några år, precis som näver på döda björkar. Den tål heller inte kyla, utan börjar bli spröd redan vid fem plusgrader. Vid minusgrader behövs ingen kniv för att dela näven, den går att bryta rakt av. (wikipedia.org)
  3. Ett äldre namn på otukt var Skörlevnad (av fornsvenska skör, "bräcklig, lättsinnig"). Motsvarande juridiska uttryck var lägersmål. (wikipedia.org)
  4. En kritpipa är skör, och håller bara till en eller ett fåtal "stopp". På finare middagsbjudningar för några sekler sedan tillhandahöll värden kritpipor till var och en av gästerna. (wikipedia.org)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.