Skallskada Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder skallskada, varianter, uttal och böjningar av skallskada

Skallskada synonym, annat ord för skallskada, vad betyder skallskada, förklaring, uttal och böjningar av skallskada.

Vad betyder och hur uttalas skallskada

Skallskada uttalas skall|skada och är ett substantiv.

Ordformer av skallskada

Singular

skallskada
obestämd grundform
skallskadas
obestämd genitiv
skallskadan
bestämd grundform
skallskadans
bestämd genitiv

Plural

skallskador
obestämd grundform
skallskadors
obestämd genitiv
skallskadorna
bestämd grundform
skallskadornas
bestämd genitiv

Skallskada är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet skallskada

  1. I början på 70-talet formulerade neurokirurgen Norman Guthkelch hypotesen att misshandel kan ge upphov till blödning under hårda hjärnhinnan (SDH), ögonbottenblödning (RH) och hjärnpåverkan och utan några synliga yttre skallskador. I artikeln beskrivs två fall där föräldrarna medgivit att de av olika anledningar skakat barnet innan det insjuknat . Guthkelch hänvisade även till en studie på apor av en annan neurokirurg, Ayoub Ommaya som hade utfört experimentella trafiksäkerhetsstudier. Rhesus-apor hade satts i en släde utan nackstöd och sedan sköts en pistong mot änden av släden i en hastighet av 60 km/h. Detta resulterade i att huvudet först flög bakåt och sedan framåt och när Ommaya undersökte aporna fann han SDH, RH och diffusa traumatiska skador i hjärnvävnaden. Några år senare skrev röntgenläkaren John Caffey en artikel med huvudbudskapet att spädbarn borde screenas för RH och att en nationell kampanj borde avråda föräldrar från att skaka sina barn även om bevisen för denna mekanism och dess potentiella skadeverkan var ofullständiga. Caffey myntade i denna artikel även begreppet the whiplash shaken infant syndrome, som sedermera kom att kallas shaken baby syndrome (SBS) och idag abusive head trauma (AHT) som är en term som innefattar alla former av skallskador som orsakas uppsåtligt. (källa)
  2. Vid hemiplegi är ena kroppshalvan förlamad, så exempelvis efter stroke. Andra möjliga orsaker till förlamning inkluderar skallskada, ryggmärgsskada och multipel skleros. Ibland kan en förlamning vara resultatet av flera andra sjukdomstillstånd, såsom cerebral pares och Guillain-Barrés syndrom. (källa)
  3. Albumin finns också som läkemedel. Detta albumin utvinns huvudsakligen från donerat blod från andra människor. an tI vissa situationer kan anledning finnas till att överväga att tillföra albumin till patienter. Detta kan vara i samband med svår vätskebrist, vid exempelvis stor blodförlust (se hypovolemi) eller septisk chock. Albuminet ges då som infusion (dropp). Kliniska studier på neurokirurgiska intensivvårdspatienter med hjärnödem på grund av traumatisk skallskada har visat gynnsamt utfall. Denna indikation vad gäller nytta får ej förväxlas med kliniska albuminstudier utförda på andra indikationer. På senare år har dock forskare allt oftare ifrågasatt nyttan med att tillföra exogen albumin till patienter jämfört med att tillföra kristalloida vätskor (till exempel natriumklorid) med lägre molekylvikt än albumin. (källa)
  4. Nästa elev är som boken handlar om är, Lori en ung tjej som under sina uppväxtår blev kraftigt misshandlad. Denna misshandel gav henne en skallskada som ledde till att flisor av skallbenet skadade hjärnan och därför hämmar hennes inlärning i läsning i den grad att det närmast liknar alexi. Lori hamnar i specialklassen då hennes lärarinna, Edna, gör henne till åtlöje inför klassen och mer eller mindre idiotförklarar henne. Lori är en otroligt varm och social liten tjej som får människor runt omkring henne att tänka om. (källa)
  5. 1952 föll Lundqvist nedför en trappa på Kemikum på Stockholms högskola. Han ådrog då sig en kraftig skallskada som efter en tid följdes av en hjärnblödning med dödlig utgång 1953. Lundqvist är begravd på Norra begravningsplatsen utanför Stockholm. (källa)
  6. Marussia-föraren Jules Bianchi drabbades av en allvarlig skallskada i en krasch under Japans Grand Prix 2014 och hamnade därför i koma. Bianchi avled den 17 juli 2015 till följd av de skador han ådrog sig i kraschen. (källa)
  7. Om bommen kommer åt att fritt svänga över från den ena sidan till den andra kan den få hög fart och i värsta fall orsaka skallskador, kasta besättning överbord, slita loss den lösta bardunen ifall den är på fel sida av bommen, slita av ett vant, bryta masten eller till och med trycka ner fören under vattenytan och därigenom orsaka kantring. (källa)
  8. Olika typer av infektionssjukdomar kan även de orsaka hörselnedsättningar, såsom störningar av blodcirkulationen till innerörat, samt skallskador. (källa)
  9. "Generellt kan man säga att vi först bedömer barnet utifrån allmäntillståndet och helhetsbilden utifrån vilket trauma barnet varit utsatt för. Huvudet på barn är förhållandevis tungt och därför slår små barn ofta i huvudet i när de faller. Skallskador är också den viktigaste skadan att utesluta. Allvarliga skador är dock mycket ovanliga. Barn får lättare sprickor och frakturer än vuxna och läker också frakturer snabbare och bättre än vuxna. Ibland kan det vara svårt att värdera status omgående då det inte alltid är uppenbart vid en första undersökning. Om det är så att diagnos inte ställts vid första tillfället är det självklart olyckligt även om det inte behöver ha betydelse för förloppet eller behandlingen", skriver hon i mejlet. (källa)
  10. Kroniska koncentrationsvårigheter är utmärkande för skallskador, mani, neurasteni, samt ADHD och vissa besläktade diagnoser (DAMP och MBD). När man talar om koncentrationssvårigheter är det i allmänhet kroniska koncentrationssvårigheter man menar. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.