Skedstork Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder skedstork, varianter, uttal och böjningar av skedstork

Skedstork synonym, annat ord för skedstork, vad betyder skedstork, förklaring, uttal och böjningar av skedstork.

Vad betyder och hur uttalas skedstork

Skedstork uttalas sked|stork och är ett substantiv.

Ordformer av skedstork

Singular

skedstork
obestämd grundform
skedstorks
obestämd genitiv
skedstorken
bestämd grundform
skedstorkens
bestämd genitiv

Plural

skedstorkar
obestämd grundform
skedstorkars
obestämd genitiv
skedstorkarna
bestämd grundform
skedstorkarnas
bestämd genitiv

Skedstork är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet skedstork

  1. Skedstork (Platalea leucorodia) är en art i familjen ibisar med säregen platt skedformad näbb som gett fågeln dess namn.
  2. Skedstorken är omisskännlig på nära håll med sin svarta spadlikt tillplattade näbb med gul spets. Fjäderdräkten är vit och benen är mörka. I häckningsdräkt har den en yvig tofs och en gulbrun fläck på bröstet. I flykten skiljer den sig från vita hägrar genom att liksom storkar och andra ibisar flyga med utsträckt, ej indragen hals. Ungfågeln har skär näbb, skära ben och svarta spetsar på handpennorna. Arten är helt tystlåten.
  3. Skedstorken häckar i stora vassträsk med inslag av träd och buskar. Den bygger ett plattformsliknande bo och lägger i snitt 3-4 ägg, men upp till 7 ägg har observerats. Den lägger en kull per häckningssäsong och äggen ruvas av båda föräldrarna i 24-25 dagar. Paret som lever monogamt tar hand om ungarna i 45-50 dagar tills de är flygga.
  4. Skedstorken förekommer från Spanien och norra Afrika, så långt söderut som Sudan, Eritrea, Djibouti och Somalia, längs södra Eurasien och österut till Sri Lanka, Mongoliet och Kina. Den delas upp i tre underarter med följande utbredning.
  5. Skedstorken är till största delen och flyttfågel som flyttar söderut på vintern, men några fåglar kan stanna kvar i Europa under milda vintrar. Vintertid förekommer den i Afrika så långt söderut som Kap Verde, Senegal, Gambia, Mali, Tchad, Etiopien och Kenya.
  6. I Europa häckar skedstorken i bland annat Spanien, Ungern, Ukraina och Grekland. Norr därom finns isolerade häckningsområden i bland annat Nederländerna och på Jylland i Danmark. Arten expanderar sitt häckningsområde norrut och blir allt vanligare i norra Europa. Från och till observeras arten i sydligaste Sveriges kustområden men det finns ingen konstaterad häckning. Fågeln häckade vilt i England 1999 för första gången sedan 1668. Paret lyckades föda upp två ungar.
  7. I Sverige är skedstorken en alltmer förekommande gäst, med fynd årligen under 2000-talet. Fram till 2019 har skedstork setts vid ett drygt hundratal tillfällen, ofta med flera individer.
  8. De sex skedstorksarterna i släktet Platalea med sina säregna näbbar ansågs tidigare utgöra en egen underfamilj i familjen ibisar. DNA-studier visar dock att skedstorkarna är närmare släkt med asiatiska och afrikanska ibisarter än vad de senare är släkt med amerikanska ibisarter.
  9. Skedstorkens populationsutveckling är visserligen okänd, men den har ett stort utbredningsområde och en förhållandevis stor population. IUCN kategoriserar därför arten som livskraftig (LC). Världspopulationen uppskattas till 63 000–65 000 individer och i Europa tros det häcka 10 200–15 200 par.
  10. Arterna i släktet Platalea kallades förr skedgäss eller slevgäss och skedstorken kallades vit skedgås. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.