Skedvatten Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder skedvatten, varianter, uttal och böjningar av skedvatten

Skedvatten synonym, annat ord för skedvatten, vad betyder skedvatten, förklaring, uttal och böjningar av skedvatten.

Vad betyder och hur uttalas skedvatten

Skedvatten uttalas sked|vatten och är ett substantiv.

Skedvatten betyder:

Ordformer av skedvatten

Singular

skedvatten
obestämd grundform
skedvattens
obestämd genitiv
skedvattnet
bestämd grundform
skedvattnets
bestämd genitiv

Skedvatten är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet skedvatten

  1. Sven Rinman beskriver i Bergwerks Lexicon ett alternativt sätt att tillverka "en vida bättre blyhvitt" med hjälp av "skedvatten" (salpetersyraångor) och "vitriolsyra" (svavelsyra).. Denna vita produkt är med modernt språkbruk blysulfat. (källa)
  2. Ett annat felaktigt påstående är att kungsvatten skulle kunna användas för att avgöra huruvida en viss metall är guld, "kungen av metallerna". Misstaget torde bero på en förväxling med egenskaperna hos salpetersyra (som kallats skedvatten) som lätt löser silver men inte guld. (källa)
  3. En etsning utförs på kopparplåt, beredd med så kallad etsgrund. Tryckplåten, oftast en plåt av polerad koppar, bestryks med en syrabeständig grund av asfalt, harts eller vax, varpå motivet ristas i grunden, med etsnål, så att kopparen blottas. Plåten övergjutes med skedvatten, som på de blottade ställena fräter kopparen. Den ingnides sedan med svärta och avtorkas, så att svärtan bara stannar i fördjupningarna, varefter plåten tryckes i koppartryckpress mot ett fuktat papper. Man kan göra flera avtryck, men oftast begränsas upplagan till ett hundratal exemplar, på vilka konstnären skriver sitt namn. Därefter förstör man plåten, så att inga nya tryck kan göras. (källa)
  4. Tillsammans med saltsyra bildar den kungsvatten, aqua regia, som är ett av mycket få ämnen som kan lösa guld och platina. De gamla bergsmännen kallade salpetersyran skedvatten (av tyska ordet scheiden, skilja, särskilja) eftersom det i malm kunde skilja silver från guld. Skedvattnet löser nämligen silver, men inte guld. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.