Sko Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sko, varianter, uttal och böjningar av sko

Sko synonym, annat ord för sko, vad betyder sko, förklaring, uttal och böjningar av sko.

Synonymer till sko

Vad betyder och hur uttalas sko

Sko uttalas sko och är ett verb skodde, skott, skodd n. skott, pres. skor.

Sko betyder:

Ordformer av sko

Aktiv

sko
infinitiv
skor
presens
skodde
preteritum
skott
supinum
skoende
presens particip
sko
imperativ

Passiv

skos
infinitiv
skos
presens
skoddes
preteritum
skotts
supinum

Perfekt particip

skodd en
~ + subst.
skott ett
~ + subst.
skodda den/det/de
~ + subst.

Sko är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Sko på Engelska

 • shoe, boot - shoelace, gym shoe
 • shoe

Hur används ordet sko

 1. En sko är en fotbeklädnad av kraftigt material vars övre del täcker hela eller delar av foten, men högst når till vristen. Skor består ofta av läder (ibland med lack), ovandel och innersula och spänns fast om foten med hjälp av skosnören, kardborrband, resårband eller blixtlås. Fotbeklädnader som når över vristen kallas kängor och stövlar. Skor nyttjas i par, det vill säga en sko på vardera fot. (källa)
 2. Hovslageri är det hantverk som utövas av hovslagare. Hovslageriets syfte är att vårda och skydda hästens hovar och ben mot onödigt slitage och påfrestning. Traditionellt görs detta genom påläggande av hästskor i järn, men hovslageri omfattar även andra moment. (källa)
 3. Långfärdsskridskor är en sorts skridskor där sko och skena enkelt kan kopplas isär och som används för långfärdsskridskoåkning. Vid sådana färder är man ibland tvungen att gå, exempelvis mellan sjöar, och då är det praktiskt att kunna koppla isär sko och skena. (källa)
 4. Förutom ammunitionskapaciteten är eldhastigheten avgörande för en kulsprutas eldkraft. Eldhastigheten mäts oftast i form av den teoretiska eldhastigheten per minut. Den teoretiska eldhastigheten är hur många skott per minut vapnet avfyrar vid kontinuerlig eldgivning om man inte tar hänsyn till tidsåtgång för byte av magasin eller patronband, eldavbrott, byte av pipa med mera. Tidiga kulsprutor hade en eldhastighet på 300–400 skott per minut. Vissa kulsprutor idag har en eldhastighet på upp till 1 200 skott per minut och den ovan nämnda Minigun kan avfyra 4 000–6 000 skott per minut. I moderna kulsprutor ligger eldhastigheten normalt kring 600–800 skott per minut. Högre eldhastighet gör vapnet svårt att hantera. (källa)
 5. Skott (botanik) – del av växt som oftast bär anlag till blommor eller blad. (källa)
 6. Penningvärde är det objektiva värdet på pengar, dess pris. Detta pris på pengar är de varor som kan köpas för pengarna. Skulle exempelvis en sko, en teve och en tidning kosta 400, 4000 respektive 20 kronor så skulle priset på pengar kunna uttryckas antingen i skor, teve-apparater eller tidningar. Således blir penningvärdet, priset på pengar, i detta fall för en krona antingen en fyrahundradels sko, en fyratusendels teve eller en tjugondedels tidning. (källa)
 7. Western Boots - Kommer från Amerika, där cowboyerna använde dessa skor vid rodeon. (Tack vare hälen/klacken tappade man inte fästet med fötterna i stigbyglarna på hästens sadel, vilket underlättade det hela för ryttaren de få sekunder de lyckades hålla sig på hästen.) Dessutom var dessa skor ofta väldigt snyggt gjorda, med fina utsmyckningar. Dock var sulan gjord för att gå i mjuk westernsand, så de nöts ned ganska snabbt om man inte bara använder dem på grus. Därför brukar man sätta stålhätta på dem, vilket lindrar slitningen. (Denna hätta sätts i bakre nedre delen av klacken, då den är den del av skon som nöts först och hårdast.) Färgen på dessa skor varierar, men går oftast i brunt/mocka-färgat, grått, svart eller i värsta fall rosa. (källa)
 8. Stövel är en fotbeklädnad, som (till skillnad från skor) har höga skaft som täcker en stor del av benet. Den har ursprungligen använts av nyttoskäl för att skydda foten mot kyla och väta samt för att ge "stadga" och stabilitet åt smalbenet. Stöveln har tidvis också förekommit som modeplagg, för män under 1600-, 1700- och 1800-talen samt för kvinnor från 1920-talet och framåt. Sedan 1960-talet har stövelns funktion som modeplagg blivit alltmer omfattande. (källa)
 9. skor svarta skor hör till formell aftonklädsel för mänlackskor gäller för fest, eller svarta skor (vid dans). Skorna är i regel av oxford-modell och med en tunn lädersula. (källa)
 10. byxor - av älghud med bred lucka. Skodd med röd klädeslist samt knäpps med gula metallknappar. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.