Skolår Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder skolår, varianter, uttal och böjningar av skolår

Skolår synonym, annat ord för skolår, vad betyder skolår, förklaring, uttal och böjningar av skolår.

Vad betyder och hur uttalas skolår

Skolår uttalas skol|år och är ett substantiv.

Ordformer av skolår

Singular

skolår
obestämd grundform
skolårs
obestämd genitiv
skolåret
bestämd grundform
skolårets
bestämd genitiv

Plural

skolår
obestämd grundform
skolårs
obestämd genitiv
skolåren
bestämd grundform
skolårens
bestämd genitiv

Skolår är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet skolår

  1. En grundskola, primärskola eller primärutbildning är den skolformen där elever lär sig grundläggande kunskaper, bland annat läsande, räknelära och orienteringsämnen. Elevernas ålder, läroplan och antal skolår varierar mellan olika länder, men vanligen börjar barn i grundskolan mellan fem och sju års ålder. För att kunna utbilda sig vid sekundärskola (yrkesskola eller gymnasieskola), krävs avslutad grundskola. (källa)
  2. Tidigare hade eleverna även rätt till ett tionde, frivilligt skolår för att komplettera utbildningen, detta togs bort vid införandet av en ny läroplan 2011. Eleverna undervisas i den mån det går i samma ämnen som grundskolans elever. Ämnenas innehåll och omfattning anpassas dock till varje elevs förutsättningar, därför upprättas också en individuell utvecklingsplan för varje elev. (källa)
  3. Efter 1988 fanns en lärarutbildning motsvarande skolår fyra till nio. Sedan 2001 utbildas motsvarande lärarkategori inom lärarprogrammet med inriktning mot grundskolans senare år. Utbildningen är fyra och ett halvt år. (källa)
  4. I Sverige var högstadium beteckning på årskurs 7-9 i den nioåriga svenska enhetsskolan och grundskolan under perioden 1949-1994. Efter 1994 används istället namn som "Grundskolans senare del" och "Senarestadium". I denna organisation har vissa skoldistrikt även placerat skolår 6 i senarestadiet. Trots detta använder i dag ganska många skolor termen "högstadiet" för grundskolans senare del i inofficiella sammanhang. (källa)
  5. Lågstadielärare var en lärare i Sverige som åren 1968-1988 utbildades för att undervisa på den svenska grundskolans lågstadium (skolår 1-3). Många lärare med lågstadielärarutbildning är fortfarande aktiva i skolväsendet. (källa)
  6. I Tyskland bestämmer varje förbundsland själv över i vilka åldrar skolplikten ska gälla. Oftast börjar den för barn i åldern 6-7 och varar i nio eller tio skolår. (källa)
  7. En skolgård är en öppen plats vid en skola, ofta delvis inhägnad av staket eller stängsel. På skolgården tillbringar de yngre eleverna vanligen sina raster. I Sverige har man, oftast från skolår 7, möjlighet att stanna inomhus eller lämna skolområdet på rasten, förutsatt att man själv återvänder i rätt tid till nästa lektion. (källa)
  8. Skolår eller årskurs (förkortat ÅK) är numera de officiella benämningarna i Sverige för utbildningsnivåer. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.