Skopa Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder skopa, varianter, uttal och böjningar av skopa

Skopa synonym, annat ord för skopa, vad betyder skopa, förklaring, uttal och böjningar av skopa.

Synonym till skopa

Hittade 2 varianter av ordet skopa:

Vad betyder och hur uttalas skopa

Skopa uttalas skopa och är ett substantiv -n skopor.

Skopa betyder:

Ordformer av skopa

Singular

skopa
obestämd grundform
skopas
obestämd genitiv
skopan
bestämd grundform
skopans
bestämd genitiv

Plural

skopor
obestämd grundform
skopors
obestämd genitiv
skoporna
bestämd grundform
skopornas
bestämd genitiv

Skopa1 är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Vad betyder och hur uttalas skopa

Skopa uttalas skopa och är ett verb -de.

Skopa betyder:

Ordformer av skopa

Aktiv

skopa
infinitiv
skopar
presens
skopade
preteritum
skopat
supinum
skopande
presens particip
skopa
imperativ

Passiv

skopas
infinitiv
skopas
presens
skopades
preteritum
skopats
supinum

Perfekt particip

skopad en
~ + subst.
skopat ett
~ + subst.
skopade den/det/de
~ + subst.

Skopa2 är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Skopa på Engelska

  • scoop, ladle, dipper - ladle

Hur används ordet skopa

  1. En skopa är ett kärl, ett redskap, vanligtvis med skaft som handtag, att ösa med. (källa)
  2. En grävmaskin är en typ av anläggningsmaskin som bland annat används för grävning och rivning. Ibland kallas en grävmaskin felaktigt för grävskopa, som egentligen är den skopa som sitter på grävmaskinens arm. Grävmaskiner tillhör den grupp anläggningsmaskiner som tillverkas i störst antal av alla förekommande anläggningsmaskiner i världen. (källa)
  3. En hjullastare (eller lastmaskin) är en typ av fordon i huvudsak avsedd för lastning och hantering av bulkvaror som till exempel grus, sand och flis med skopa. (källa)
  4. Kåsa kan dels syfta på en mindre skopa, ett öskärl, eller en större skål. Ordet antas ha lånats till språken runt Östersjön från de slaviska språken. Till svenskan antas det inlåta från medellågtyskans kauwese, som betecknar en större vattenösa med skaft. Det Litauiska ordet Kauszas kan betyda träkärl gjorda ur ett enda stycke men även träkärl i alla möjliga former. (källa)
  5. Reglerna för att sälja lösviktsgodis byggde på att produkterna skulle vara hygieniskt placerade och konfektyren skulle ligga i separata behållare och den fick plockas endast med hjälp av tång, slev eller skopa. Bakom idén stod tre finska studenter, handelsstuderande i Stockholm, som i början på 1980-talet själva hade startat en godiskedja i Helsingfors och visat hur lösviktsförsäljning skulle kunna bli framgångsrikt. (källa)
  6. På bilden här intill visas en raclettegrill för hemmabruk. En skiva av racletteost läggs i en liten skopa av den typ, som ligger ovanpå apparaten. Sedan sticks skopan in under plattan och osten smälts med övervärme. En skopa för varje matgäst runt bordet. Med en spatel skrapar man ur den smälta osten på sin egen tallrik. Genast lägger man in en ny skiva ost och sätter tillbaka skopan under plattan för nästa omgång. Därefter förser sig varje matgäst med önskade tillbehör i väntan på att ny ostomgång ska bli klar. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.