Skottår Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder skottår, varianter, uttal och böjningar av skottår

Skottår synonym, annat ord för skottår, vad betyder skottår, förklaring, uttal och böjningar av skottår.

Vad betyder och hur uttalas skottår

Skottår uttalas skott|år och är ett substantiv.

Skottår betyder:

Ordformer av skottår

Singular

skottår
obestämd grundform
skottårs
obestämd genitiv
skottåret
bestämd grundform
skottårets
bestämd genitiv

Plural

skottår
obestämd grundform
skottårs
obestämd genitiv
skottåren
bestämd grundform
skottårens
bestämd genitiv

Skottår är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet skottår

  1. April är årets fjärde månad i den gregorianska kalendern och har 30 dagar. Den innehåller årets 91:a till 120:e dag (92:a till 121:a vid skottår). Namnet kommer troligen av latinets aprilis, en avledning av aperire, 'öppna', men det finns även ett antal andra möjligheter. Betydelsen härstammar sannolikt från att jorden öppnar sig när växter börjar gro. (källa)
  2. Februari är årets andra och kortaste månad i den gregorianska kalendern och har 28 dagar (29 under skottår). Den innehåller årets 32:a till 59:e dag (32:a till 60:e under skottår). (källa)
  3. Ett halvår är ett halvt år, vilket ofta definieras som sex månader. Vanligen räknas årets två halvår med början den 1 januari respektive 1 juli. Med detta synsätt är de två halvåren under ett kalenderår inte lika långa: perioden 1 januari - 30 juni är 181 dagar (182 under skottår), medan perioden 1 juli - 31 december är 184 dagar. (källa)
  4. Juli är årets sjunde månad i den gregorianska kalendern och har 31 dagar. Den innehåller årets 182:a till 212:e dag (183:e till 213:e vid skottår). Namnet kommer av den romerske fältherren och statsmannen Julius Caesar. Juli kallas Iulius på latin, och Iulii i samband med datum. (källa)
  5. September är årets nionde månad i den gregorianska kalendern och har 30 dagar. Den innehåller årets 244:e till 273:e dag (245:e till 274:e vid skottår). Trots att september är den nionde månaden enligt vår gregorianska kalender betyder namnet den sjunde månaden. Det beror på att man år 153 f.Kr. flyttade årets början till januari istället för mars, där den tidigare legat. (källa)
  6. Januari börjar alltid på samma veckodag som oktober, om det inte är skottår. Om det är skottår börjar januari på samma veckodag som april och juli. (källa)
  7. December är årets tolfte och sista månad i den gregorianska kalendern och har 31 dagar. Den innehåller årets 335:e till 365:e dag (336:e till 366:e vid skottår). Namnet betyder den tionde på latin och beror på att den ursprungligen var den tionde månaden i den gamla romerska kalendern. (källa)
  8. Juni är årets sjätte månad i den gregorianska kalendern och har 30 dagar. Den innehåller årets 152:a till 181:a dag (153:e till 182:a vid skottår). Namnet kommer av den romerska gudinnan Juno. (källa)
  9. Vid tideräkningen använder man endast kalenderår, det vill säga år med hela antal dygn. Detta betyder att ett kalenderår antingen har 365 eller 366 dygn. Det senare fallet kallas skottår och inträffar vart fjärde år med vissa undantag (se julianska och gregorianska kalendern). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.