Skrytsam Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder skrytsam, varianter, uttal och böjningar av skrytsam

Skrytsam synonym, annat ord för skrytsam, vad betyder skrytsam, förklaring, uttal och böjningar av skrytsam.

Vad betyder och hur uttalas skrytsam

Skrytsam uttalas skryt|sam och är ett adjektiv -t -ma.

Ordformer av skrytsam

Böjning (i positiv) skrytsam en ~ + subst. skrytsamt ett ~ + subst. skrytsamma den/det/de ~ + subst. skrytsamme den ~ + mask. subst.

Skrytsam är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Skrytsam på Engelska

  • ostentatious, boastful

Hur används ordet skrytsam

  1. Uttrycket kommer från den skrytsamme franska soldaten Nicolas Chauvin, som var en veteran från Napoleonkrigen. På franska betecknade det ursprungligen en blind beundran för Napoleon I och det första kejsardömets gloire. Därefter blev det en benämning på den extrema franska nationalkänsla, den självbeundran och det svärmeri för den krigiska äran, som en tid under det andra kejsardömet utgjorde Napoleon III:s främsta stöd. Slutligen övergick det till betydelse av skrytsam och utmanande patriotism i allmänhet. (källa)
  2. Bland de mer kända av riddarna av Runda bordet märks Sir Lancelot (förebilden för trohet, tapperhet, moralisk svaghet i kärlek och ruelse), Sir Galahad (kyskhet), Sir Gawain (hövlighet), Sir Tristan (mest känd för sin romans med Isolde), däremot visade Sir Kay sig vara en brutal, skrytsam riddare och Sir Mordred var en trolös och förrädisk riddare. (källa)
  3. Karl XV visade redan i unga år en viss brist på tålamod med hovlivet och dess regelverk, något som fortsatte att prägla honom. Han ansågs dessutom skrytsam, slösaktig och var en stor kvinnotjusare. (källa)
  4. Till skillnad från sina rikare, blygsamma och sparsamma konkurrenter Joakim von Anka och Guld-Ivar Flinthjärta är von Pluring förnäm, skrytsam och slösaktig. Von Pluring äger 10 kronor mindre än Joakim och 9 kronor och 75 öre mindre än Guld-Ivar. Många gånger är von Pluring hänsynslös och i vissa fall använder han till och med olagliga metoder, speciellt om han vill besegra Joakim von Anka. Det har också hänt att von Pluring har anlitat kriminella figurer, och i vissa fall har han till och med anlitat Björnligan och samarbetat med Magica de Hex för att beröva Joakim hans turkrona. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.