Skurk synonym, annat ord för skurk, vad betyder skurk, förklaring, uttal och böjningar av skurk.

Synonymer till skurk

Skurk översättning

Engelska

scoundrel, bad guy, villain

Hur används ordet skurk

  1. Speciellt i början handlar det mycket om den opålitliga berättaren, den som leder åskådaren på villovägar. Som den där scenen hos psykologen där en voice over får oss att tro att det ska handla om terapeuten, låter oss följa henne ett tag, men sedan sätter patientens liv i fokus. Eller som får oss att se på samma sekvens ur olika perspektiv. Den som är hjälte i en människas ögon är en skurk i en annans. Ja, sådant. Basalt, visst, men för den manusintresserade finns ändå en hel del stoff att suga på. (svt.se)
  2. En niding (från fornnordiskans níð) är ett begrepp som ursprungligen avsåg en person utan heder. En niding var en person som fick skymfas utan risk för påföljd, personen var "var mans niding". De äldsta beläggen för begreppet i Skandinavien kommer ifrån runstenar, men där kallas personer för "oniding", alltså motsatsen till en niding: en ärofylld man. Det blev tidigt synonymt med en skurk eller illgärningsman, i synnerhet en sådan som begått grova våldsbrott mot barn eller mot någon som ej varit i stånd till att försvara sig. Nidingsdåd vittnar om ett särskilt lågt eller fegt sinnelag hos gärningsmannen. (wikipedia.org)
  3. Pikaresk eller pikareskroman (av spanskans picaresco, "skurkaktig", "skälmsk", ytterst av pícaro, "skälm", "odåga", "skurk", på svenska även kallad skälmroman) är en roman bestående av kortare episoder snarare än en enhetlig berättelse. Handlingen hålls samman av exempelvis en kringresande munter och äventyrslysten vagabond. Utmärkande är bland annat ett stort persongalleri av litterära figurer, att handlingen inte är bunden till en viss social miljö eller klass och att den har någon form av kritiskt perspektiv. (wikipedia.org)
  4. En skurk (från "skura" = stöta bort, d.v.s. någon som är utstött) är en ond person, framför allt i skönlitteratur och drama, som arbetar mot en hjälte, och som i högre grad än hjälten påverkar intrigen. (Se även superskurk.) (wikipedia.org)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.