Skänkla Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder skänkla, varianter, uttal och böjningar av skänkla

Skänkla synonym, annat ord för skänkla, vad betyder skänkla, förklaring, uttal och böjningar av skänkla.

Vad betyder och hur uttalas skänkla

Skänkla uttalas skänkla och är ett verb -de.

Skänkla betyder:

Ordformer av skänkla

Aktiv

skänkla
infinitiv
skänklar
presens
skänklade
preteritum
skänklat
supinum
skänklande
presens particip
skänkla
imperativ

Passiv

skänklas
infinitiv
skänklas
presens
skänklades
preteritum
skänklats
supinum

Perfekt particip

skänklad en
~ + subst.
skänklat ett
~ + subst.
skänklade den/det/de
~ + subst.

Skänkla är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet skänkla

  1. Betten är ett bridongbett (oftast ett smalt tränsbett) och ett stångbett med tillhörande kindkedja. Båda betten är försedda med var sin tygel. Stångbettet är oledat och försett med sidoskänklar i ändarna som fungerar som en sorts hävstänger. Tygeln fästes i nedre delen av dessa stänger medan den kortare överdelen utgör fäste för kindkedjan som löper under hästens underkäke. Med stångtygeln stramas kindkedjan åt runt käken och ger ryttarens signal till hästen på ett tydligt sätt. Nosgrimman i huvudlaget skall vara av engelsk typ. (källa)
  2. Westernstångbett inom westernridningen används ofta stångbett med relativt långa skänklar för att uppnå mycket lätt kontakt mellan hästens mun och ryttarens hand genom hängande tyglar. Här skall hästen vara så lyhörd, lösgjord och följsam att bettets skarpa effekt inte behöver användas. (källa)
  3. Alla kommandon som en ryttare ger hästen vid ridning kallas hjälper. Dessa är skänklar och sporrar, händer, vikthjälper, spö, röst och tungslag. Vid dressyrtävling är inte röst- eller spöhjälp tillåten. Man får inte heller, under själva programridningen under dressyrtävling, berömma hästen, varken med röst eller så kallade "strykningar", ett sätt att med handen stryka hästen på halsen eller över mankammen. Spöhjälp används främst för att förstärka skänkelhjälper, "sidvärts" (bland annat skänkelvikning eller skolorna (öppna och sluta)) eller för att få hästen att bli mer framåt/få mer energi i sina rörelser. (källa)
  4. Ordet "klädnypa" är belagt i svenska språket sedan 1919. Den första versionen av klädnypan uppfanns av medlemmar i Shakers-sekten och introducerades på 1800-talet. Den var då svarvad eller utsågad i ett enda stycke och utgjordes av en klyka med en knopp. Klädnypan med två skänklar och en fjäder tillverkades under sent 1800-tal av Kungsörs ångsåg och snickerifabrik. Den tillverkades av björkträ. (källa)
  5. Passare eller cirkelpassare är ett verktyg som används för att till exempel rita cirklar. Den är ställbar och har två skänklar, med en spets respektive ett ritstift. (källa)
  6. Tång är ett handverktyg som består av två skänklar som är förenade med en nit. Beroende på ändamål har tänger olika utseende. (källa)
  7. Skjutmått är ett mätdon, som vanligen används för mätning av små längder, 0–200 millimeter, men inom industrin finns betydligt större skjutmått. Verktyget tillåter oftast mätning av inre och yttre ytor/diametrar på föremål samt djup, men skjutmått med specialutformade skänklar för särskilda ändamål, till exempel spår eller hålrum, förekommer. Noggrannheten är i storleksordningen 0,1 millimeter. Anledningen till den goda mätnoggrannheten är den så kallade nonieskalan. (källa)
  8. Slynggaffel är ett gaffelliknande redskap med två skänklar, som används för att skapa påtade band, en sorts flätade snoddar. (källa)
  9. Stämgaffeln är ett enkelt redskap för att frambringa en fast tonhöjd. Den består av en U-formad metallbit med ett litet handtag och två långa skänklar. När gaffeln slås mot något sätts skänklarna i vibration, vilket skapar en svag, sinusliknande ton. En stämgaffel ger efter en tid ifrån sig bara en frekvens, vilket gör den lämplig att ge referens- eller stämton då man stämmer instrument och för att ge ton vid a cappella-sång. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.