Skärp Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder skärp, varianter, uttal och böjningar av skärp

Skärp synonym, annat ord för skärp, vad betyder skärp, förklaring, uttal och böjningar av skärp.

Synonymer till skärp

Vad betyder och hur uttalas skärp

Skärp uttalas skärp och är ett substantiv -et; pl. skärp.

Skärp betyder:

Ordformer av skärp

Singular

skärp
obestämd grundform
skärps
obestämd genitiv
skärpet
bestämd grundform
skärpets
bestämd genitiv

Plural

skärp
obestämd grundform
skärps
obestämd genitiv
skärpen
bestämd grundform
skärpens
bestämd genitiv

Skärp är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Skärp på Engelska

  • belt

Hur används ordet skärp

  1. I många fall finns klädsel för "grövre arbete", "vardag" samt serveringsdräkt. Från slutet av 1800-talet hade många hembiträden en särskild arbetsdräkt som bestod av svart eller blå klänning med vit krage och vitt förkläde, i vilken de serverade. Även i dag förekommer den traditionella arbetsdräkten för hembiträden på många håll i världen. Vardagsdräkten för hembiträdena har varit mer varierande, till exempel vit blus eller skjorta, svart kjol alternativt finare byxor, med vitt skärp samt vitt förkläde och svarta skor. Även vit blus och svart kjol som serveringskläder kan förekomma. Även klänning kan förekomma. (källa)
  2. skärp av guld med fransar. (källa)
  3. Kåsor avsedda som skopor var ursprungligen gjorda av vril från björk, för hållbarheten och utseendets skull, och användes av samer. Förutom handtag, så kan dessa kärl ha ett eller två hål för fingrar. Ena hålet brukar dessutom vara försett med ett band (eller dylikt), för att till exempel kunna hänga kåsan på ett skärp, så att man alltid har den med sig. I dag görs kåsor också av plast eller gummi. (källa)
  4. Ett bälte, skärp eller en livrem är en rem man bär kring midjan eller runt höfterna. Ordet bälte kommer av latinets balteus (gördel) och har funnits i svenska språket sedan fornsvensk tid. Ordet skärp kommer av lågtyskans scherpe, som i sin tur förmodligen kommer av franskans écharpe, som även kan betyda armbindel eller halsduk. Betydelsemässigt är ett skärp ofta mjukare och smalare än ett bälte. Till exempel kallas en morgonrocks knytanordning för skärp och inte för bälte. På grund av denna skillnad och modets växlingar för könen finns även uppfattningen att bälten används av män och pojkar, och skärp av kvinnor och flickor. (källa)
  5. Den förekommer främst i herrmodell och motsvaras av en långkappa i dammodell. För att räknas som långkappa bör den nå över knäna. Långrockarna brukar oftast vara gjorda med krage och knappar och kan ha ett skärp runt. Materialet kan variera, till exempel bomull, ull eller läder, beroende på om det är en sommar eller vintermodell. En vintermodell är fodrad till skillnad från en sommarmodell som oftast inte är fodrade. Kriminalinspektören Gunvald Larsson i Beck-filmerna från 1997 brukar bära svarta och gråa långrockar. (källa)
  6. Morgonrock är ett klädesplagg för hemmabruk som används över nattkläder på morgonen, innan man klätt sig för dagen. Morgonrocken är ofta försedd med ett skärp runt midjan och är ofta tillverkad av frotté, fleece eller siden. I vissa fall kan den vara försedd med en huva. (källa)
  7. De svenska riddarordnarna hade alla ordensdräkter, som de som uppnått kommendörsgrad kunde bära. Senaste gången som ordendräkt bars var vid Oscar I:s kröning 1844. Nordstjärneordens dräkt som fastställdes 1762 var i rött siden, med vita detaljer, och över axlarna bars en slängkappa i rött med vita kanter i siden och sammet. Runt livet bars ett skärp i vitt. Från 1778 fick dräkten samma snitt som den Nationella dräkten som instiftades av Gustaf III. (källa)
  8. Paletå är en äldre typ av överrock som används både till vardags och vid högtider. Den är rakt skuren eller svagt inskuren efter kroppsformen, saknar skärp och slejf i ryggen. Ärmen är rak och saknar slag, och rocken är vanligen enkelknäppt. Paletån började brukas på 1830-talet. Även damkappor har ibland skurits i paletåsnitt. (källa)
  9. Patronbälte är ett bälte/skärp med en rad fickor avsedda för förvaring av enhetspatroner. I stället för fickor används även elastiska bandöglor i vilka patronerna sticks in. (källa)
  10. I anglikanska kyrkan och i Svenska kyrkan äröklinet hellångt och halssringningen cirkelformad. Röklinet bärs utan skärp (cingulum). Bärs stola ovanpå, hänger denna rakt ned och korsas således inte som ovanpå alban. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.