Skrapa Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder skrapa, varianter, uttal och böjningar av skrapa

Skrapa synonym, annat ord för skrapa, vad betyder skrapa, förklaring, uttal och böjningar av skrapa.

Synonymer till skrapa

Hittade 2 varianter av ordet skrapa:

Vad betyder och hur uttalas skrapa

Skrapa uttalas skrapa och är ett substantiv -n skrapor.

Ordformer av skrapa

Singular

skrapa
obestämd grundform
skrapas
obestämd genitiv
skrapan
bestämd grundform
skrapans
bestämd genitiv

Plural

skrapor
obestämd grundform
skrapors
obestämd genitiv
skraporna
bestämd grundform
skrapornas
bestämd genitiv

Skrapa1 är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Vad betyder och hur uttalas skrapa

Skrapa uttalas skrapa och är ett verb -de.

Ordformer av skrapa

Aktiv

skrapa
infinitiv
skrapar
presens
skrapade
preteritum
skrapat
supinum
skrapande
presens particip
skrapa
imperativ

Passiv

skrapas
infinitiv
skrapas
presens
skrapades
preteritum
skrapats
supinum

Perfekt particip

skrapad en
~ + subst.
skrapat ett
~ + subst.
skrapade den/det/de
~ + subst.

Skrapa2 är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Skrapa på Engelska

 • grader, scraper
 • talking-to, telling-off, scolding - get a good telling-off
 • scrape, scratch, graze - he fell and grazed his knees, scrape (barnacles, etc., off) the bottom of a boat

Hur används ordet skrapa

 1. Gratäng (av franskans gratin med liknande uttal) är en maträtt som vanligen tillagas i ugn. Rätten kan understundom kallas låda eller pudding. Det franska verbet gratiner betyder grädda i ganska hög värme, till exempel under grill (griljera), för att få en gyllenbrun skorpa. Det är även relaterat till verbet gratter som betyder skrapa, riva. Begreppet gratinera kan även omfatta momentet att riva ost eller bröd och strö det på maträtten före gräddning. (källa)
 2. Havsmusen är en äggläggande art med inre befruktning, hanen har ett stort, parigt parningsorgan vid anus. Äggen läggs parvis och består av en omkring 3 × 17 cm stor kapsel, något tillspetsad i ena änden, där den avslutas med en 3 till 4 cm lång tråd. Vid äggläggningen hänger kapseln i tråden under honan, tills hon hittat en lämplig plats att skrapa av kapseln på. Nykläckta yngel är 11 cm långa. (källa)
 3. Havssköldpaddors diet varierar beroende på arten. Grön havssköldpadda har en käke som är formad för att kunna dra loss sjögräs eller skrapa loss alger och är den enda arten av havssköldpadda som är en utpräglad växtätare som vuxen. Som små är de omnivorer. (källa)
 4. På ett möte börjar de andra skrapa med stolarna, bläddra i sina papper, viska eller gäspa när någon får ordet. (källa)
 5. Om frukten istället får hänga på palmen tills den ramlar ner av sig själv och därefter får ligga och torka och skrumpna tills det finns mycket lite vatten kvar kallas den torr kokosnöt. Det skrumpna träiga ytterhöljet skalas av så att bara den hårda innernöten är kvar (det som i dagligt tal kallas kokosnöt). Man knäcker kokosnöten genom att slå runt mitten på den med baksidan av en stor tung kniv, den spricker då i två halvor och man kan lätt skrapa ur den vita, mjuka kokosen. (källa)
 6. Smeten är väldigt enkel att göra. Till en liter vatten tar man mjöl och salt efter behag. Konsistensen blir som pannkakssmet. Låt sedan smeten svälla. Hitta en gjutjärnspanna med raka kanter som du sätter på värme, spis men helst över öppen brasa. Lägg i så pass mycket ister (finns i matvaruhandeln) i pannan så att du får ett ungefär en centimeter tjock lager. Lägg i lite tärnat fläsk och bryn på. Häll sedan på smeten så att det precis täcker fläsktärningarna. Efter ett litet tag så kan man skrapa lite lätt med en stekspade runt kanterna och då ska kolbullen flyta upp till ytan. Kolbullen blir nu friterad runt om. Om man vill så kan man vända på den. När den är klar så kommer den att ha en vacker guldbrun frasig yta samt mjuk invändigt. Anledningen till att man har ister är det mest historiskt korrekta. I modern tid har man prövat både smör och olja. Smöret klarar inte den höga temperaturen vid fritering och oljan ger en konstig bismak på kolbullen. (källa)
 7. Abrasiv nötning (av latinska abrado, "skrapa av") sker mellan två ytor av fasta material som glider mot varandra och betyder att aspiriteter (väldigt små upphöjningar) i den ena ytan gräver ner sig i den andra och drar loss delar därifrån. Det kan närmast beskrivas som att de slipar mot varandra. (källa)
 8. En palettkniv används främst för att blanda färger och skrapa bort gammal färg från en palett. Den kan i viss mån också användas som en målarkniv för att stryka på färg på en målning. (källa)
 9. Palimpsest (från grekiska πάλιν palin 'på nytt', 'igen' och ψάειν psaein 'gnugga', 'skrapa') är en handskrift, vanligtvis på pergament, ibland på papyrus, vars text skrapats och tvättats bort för att ersättas med en ny. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.