Släppa synonym, annat ord för släppa, vad betyder släppa, förklaring, uttal och böjningar av släppa.

Synonymer till släppa

Hittade 2 varianter av ordet släppa:

Vad betyder och hur uttalas släppa

Släppa uttalas släppa och är ett substantiv -n släppor.

Släppa betyder:

Ordformer av släppa

Singular

släppa
obestämd grundform
släppas
obestämd genitiv
släppan
bestämd grundform
släppans
bestämd genitiv

Plural

släppor
obestämd grundform
släppors
obestämd genitiv
släpporna
bestämd grundform
släppornas
bestämd genitiv

Släppa1 är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Vad betyder och hur uttalas släppa

Släppa uttalas släppa och är ett verb släppte.

Släppa betyder:

Ordformer av släppa

Aktiv

släppa
infinitiv
släpper
presens
släppte
preteritum
släppt
supinum
släppande
presens particip
släpp
imperativ

Passiv

släppas
infinitiv
släpps
presens
släpptes
preteritum
släppts
supinum

Perfekt particip

släppt en
~ + subst.
släppt ett
~ + subst.
släppta den/det/de
~ + subst.
släppte den
~ + mask. subst.

Alternativa böjningsformer passiv

släppes
presens

Släppa2 är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Släppa översättning

Engelska

release, leave hold of, let go
release the prisoners, let the water out of the pool, let me go!, you mustn', t loose touch with the children
cease, pass
the pain ceased

Hur används ordet släppa

  1. De första gardinerna kallades franska gardiner och var enkla vävnader i ljusa färger och glest vävda för att släppa in så mycket ljus som möjligt, men att sängomhängena istället var den tidens statussymboler i textil väg. (wikipedia.org)
  2. Namnet kommer från en av de större arterna, den asiatiska tokaygeckon (Gekko gecko), vilken som revirrop upprepar ett ljud som låter som geh-kåååå, geh-kåååå, geh-kååå, cirka tre gånger med jämna mellanrum. Ett bett av en tokaygecko är mycket kraftigt och smärtsamt, och det är svårt att få en tokaygecko att släppa taget. På grund av käkmusklernas starka sammandragning sänks ofta ögonen in i huvudet i samband med bettet. Det finns två sätt att få en tokaygecko att släppa taget med sina käkar: att häva upp den, eller hålla kroppsdelen med tokaygeckon under vatten. De flesta andra arterna är ofarliga för människor. En tokaygecko behöver inte särskilt stort utrymme om man har den som husdjur. Den äter gärna stora insekter och musungar. (wikipedia.org)
  3. På skivor som levererats utan ytbehandling fogas skarvar och hörn med remsor av papper eller glasfiber. Svensk byggnorm föreskriver skarvremsa av papper, då denna till skillnad från glasfiberremsan kan ta upp skjuvpåkänningar. Problem med att få pappremsan att fästa ordentligt utan att släppa gör att många gör-det-själv byggare trots allt får ett bättre resultat med glasfiberremsan. (wikipedia.org)
  4. Järnprovet, i Norden kallat järnbörden. Den omnämnes i Östgötalagen och Hälsingelagen, Skånelagen, Eriks själlandske lov, den västnordiska rätten och Grågås. Järnprovet förekommer i olika former, till exempel skulle den misstänkte bära glödande järn i handen och gå nio steg innan han fick släppa det. En annan variant var att den misstänkte skulle gå på glödande järn. Om den misstänkte hade kvar oläkta brännsår på händer eller fötter efter några dagar ansågs den misstänkte vara skyldig. (wikipedia.org)
  5. Av stor vikt för hydraulcylinderns funktion är tätningarna mellan kolv och cylinder, samt mellan cylindergavel och kolvstång. Tätningarnas uppgift är att hålla tätt för läckage. Kolvstångstätning måste dock släppa förbi en liten mängd olja, så att en skyddande smörjfilm bildas på kolvstången. (wikipedia.org)
  6. Hypothalamus tar emot information om kroppens grundläggande information från flera strukturer i hjärnan. Informationen används för att reglera kroppens funktioner, genom bland annat reglering av hypofysen. Hypothalamus reglerar hypofysens funktion genom att använda eget hormon för att kommunicera med hypofysen. Nivån av olika hormon i blodet övervakas av hypothalamus som har specifika celler som mottar information om hormonnivån för varje hormon från kroppen. När hormonmängden i blodflödet når under en viss nivå stimuleras hypothalamus att släppa ut fler hormoner. Dessa hormoner färdas därefter till hypofysen och indikerar om hypofysen i sin tur ska ge ifrån sig fler eller färre av sina hormoner. Oavsett om ett hormon frigörs av den främre eller bakre hypofysen regleras utsöndringen av hypotalamus. Hormonerna som produceras av hypofysen släpps ut i blodomloppet som sedan transporterar hypofysens hormoner till andra endokrina körtlar i kroppen. (wikipedia.org)
  7. Hållplats är en plats längs en järnvägs-, spårvägs- eller busslinje, avsedd för fordonet att göra uppehåll på, för att där ta ombord och/eller släppa av passagerare. Hållplatsen är markerad med en skylt. I Sverige anges ofta trafikbolag, linjenummer och destination, och en tidtabell är ofta anslagen. Vilka hållplatser som finns på en linje, anges ofta i linjens tidtabell. För att fordonet skall stanna på hållplatsen måste föraren ofta uppmärksammas på att man önskar stiga på eller av. (wikipedia.org)
  8. Den modernare hjulräfsan består av en ställning med två stora hjul, på vilken är fäst höjbara, i halvcirkel böjda ståltenar.Körsvennen sitter på ett säte och kan med en enkel mekanism höja och sänka alla ståltenarna på en gång för att anpassa räfsningen till ojämnheter i marken och för att släppa de räfsade stråna i högar eller srängar. (wikipedia.org)
  9. Nålgripdon, ett gripdon med nålar som kan skjutas ut, för att ta tag i något, och som kan dras in igen för att släppa taget. Nålgripdon används för att flytta exempelvis textilier eller skummade plaster. (wikipedia.org)
  10. Nyhetsorganisationer har redaktörer och chefer vars jobb det är att kontrollera texterna under produktionsfasen. Men även redaktörer kan släppa igenom material som är fabricerat eller under all kritik, på grund av stress, trötthet, fördomar eller liknöjdhet. Om journalisten rapporterar från avlägsna platser kan redaktören ha svårt att avgöra vad som är sant. (wikipedia.org)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Släppa Synonymer Betyder Uttal