Slips Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder slips, varianter, uttal och böjningar av slips

Slips synonym, annat ord för slips, vad betyder slips, förklaring, uttal och böjningar av slips.

Synonym till slips

Vad betyder och hur uttalas slips

Slips uttalas slips och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av slips

Singular

slips
obestämd grundform
slips
obestämd genitiv
slipsen
bestämd grundform
slipsens
bestämd genitiv

Plural

slipsar
obestämd grundform
slipsars
obestämd genitiv
slipsarna
bestämd grundform
slipsarnas
bestämd genitiv

Slips är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Slips på Engelska

  • tie - tie knot

Hur används ordet slips

  1. Inom kläder och mode utgör halsen ett intressant gränsområde mellan den klädda kroppen och det nakna ansiktet och huvudet. Hit hör kragen eller dess frånvaro (dekolletage, urringning), slips, kravatt, halsduk och halsband. (källa)
  2. Halsdukar kan användas exempelvis för att uttrycka tillhörighet i en supporterklubb eller mot kyla. Vanligaste materialet idag är syntet men även ylle och siden används. Under första halvan av 1900-talet användes begreppet halsduk ofta även synonymt med kravatt, det vill säga slips och fluga. (källa)
  3. Herrbetjänt är en trä- eller metallställning på vilken man kan hänga sina kläder, till exempel en kostym. Ställningen har vanligen plats för skor och kostym samt ibland även för manschettknappar, slips, slipsnål och liknande accessoarer. (källa)
  4. Jacketten består av en rock, vanligtvis svart eller grå till färgen, med rundade så kallade "svalskört", grårandiga byxor utan slag och i regel grå eller "buff-färgad" (ljust gulbrun) väst. Den sistnämnda kan dock numera förekomma i många olika färger, ofta även i brokadmönster. Till jackett bärs slips eller plastron, men även fluga kan användas. Grundtypen är grå med endast struktur eller randning, men även här förekommer numera – inte minst i Storbritannien – en rik variation. Skjortan till jackett kan ha såväl nedvikt mjuk krage som stärkkrage. Skor (eventuellt lackskor) och strumpor skall vara svarta, handskar däremot helst grå eller i sämskinn. Som huvudbonad till jackett bärs ofta svart eller grå cylinderhatt. (källa)
  5. En kravatt är en manshalsduk. Ordet används också för andra accessoarer, bland annat slipsar och långa halsdukar, och även för motsvarande plagg för kvinnor. Ordet kravatt kommer från franskan och är bildat från nationalitetsbeteckningen kroat . Kroaterna anses vara de som introducerade kravatten. Det kroatiska ordet för slips är 'Kravata'. (källa)
  6. Kvävning kan orsakas av fysiskt hinder för luften att komma ned i lungorna, som vid skador på bröstkorg, hårt knuten slips eller astma, av att inandningsluften har för låg syrehalt eller innehåller gifter som förhindrar syretransport såsom kolmonoxid. (källa)
  7. Vid speciella tillfällen såsom tentamina, redovisningar, studiebesök, gästföreläsningar, bär lantmästarstudenterna sin skoluniform som kallas sparkdräkt. Uniformen består av mörkblå kavaj med mörkgrå byxa eller kjol, varje ny klass får även designa sin egen slips som bärs med sparkdräkten. Sparkdräkten togs fram en gång i tiden i nivellerande syfte. Lantmästarkåren anordnar fester på Alnarps campusområde, som Gåsaboston och Vårbal, liksom större evenemang som karnevalen, vilken lockar tusentals besökare varje år. (källa)
  8. Ett annat slag är tilläggserbjudande då man erbjuds köpa en annan vara särskilt förmånligt om man köper båda, till exempel en slips om man köper en skjorta. (källa)
  9. Polotröjan uppträdde först under 1890-talet som en artikel för sportiga aktiviteter. Ursprunget var en tjock ulltröja som gjordes bekvämare och lättare att bära för folk som såg den gamla ulltröjan för obekväm att bära direkt mot huden. Sjömän och vanliga arbetare började använda polotröja i början av 1900-talet. Tröjan blev då lättare, tunnare och mer varierad med avseende på färger och modeller. Dessa lättare polotröjor förblev populära både hos manliga och kvinnliga utövare av fotboll, ishockey och golf fram på 1920-talet. Under 1920-talet blev polotröjan lite av en "antislipströja", dvs. en snygg tröja för folk som ville vara formella utan att bära slips. Senator Ted Kennedy tillhör denna grupp av bärare. Polotröjan var fortfarande vanlig hos fotbollsmålvakter fram på 1950-talet i Storbritannien. Det finns dock inget bevis för att polotröjor användes av hästpoloutövare, vilket en del anser förklarar namnet. Utan det är snarare så att britternas "polotröja" är den tröja som svensken kallar piké (efter materialet på tröjan), vilken används av hästpolospelare. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.