Slottsruin Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder slottsruin, varianter, uttal och böjningar av slottsruin

Slottsruin synonym, annat ord för slottsruin, vad betyder slottsruin, förklaring, uttal och böjningar av slottsruin.

Vad betyder och hur uttalas slottsruin

Slottsruin uttalas slotts|ru|in och är ett substantiv.

Ordformer av slottsruin

Singular

slottsruin
obestämd grundform
slottsruins
obestämd genitiv
slottsruinen
bestämd grundform
slottsruinens
bestämd genitiv

Plural

slottsruiner
obestämd grundform
slottsruiners
obestämd genitiv
slottsruinerna
bestämd grundform
slottsruinernas
bestämd genitiv

Slottsruin är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet slottsruin

  1. På sommarlovet leker Kalle, Anders och Eva-Lotta, riddare av Vita Rosen, i krig med Jonte (John), Benka (Bengt) och Sixten i Röda Rosen. Kampen i röda och vita rosen är en riddarlek inspirerad av 1400-talets Rosornas krig. Det är framför allt en kamp om deras motsvarighet till sagans Graal, Stormumriken, en till synes helt vanlig sten, förvisso vagt formad som en gubbe. Den grupp som inte har denna sten måste på alla sätt söka att hitta och erövra denna. Den grupp som har stenen i sin ägo ska genom kartor och svårtydbara meddelanden göra det möjligt för motståndarna att erövra den. Att striden bland annat utspelas vid slottsruinen utanför Lillköping är kanske ingen tillfällighet, men även på den stora allmänningen Prärien utanför Lillköping där man kan leka cowboys och indianer, de tre musketörerna, skjuta lejon eller jaga gangstrar. (källa)
  2. Slottsruinen är idag 32×12 m och resterna av ett runt torn samt ett fyrsidigt torn, med sammanbindande väg, finns bevarade. Murarna är 3–4 m höga och 1,0–1,5 m breda och uppförda i skiffer och sandsten, tuktade och huggna. I den sammanbindande muren och det västra, runda tornet, syns cirka 2 m över nuvarande markyta fästen för golvbjälkar till en övervåning. I det östra tornet finns ett runt murat rum, till vilket man i sen tid har öppnat en ingång från söder. På utsidan av det östra tornet finns också resterna av ett privet. Ruinen är hårt restaurerad och förstärkt mot vattnet till söder. Överst på muren är en gjuten betongplatta, vilken klätts med torv. (källa)
  3. Slottet förstördes av ett blixtnedslag som orsakade en explosion i ett krutlager med efterföljande brand den 1 augusti 1793. Slottsruinerna är idag en sevärdhet. (källa)
  4. Solliden är en svensk slottsliknande villa på Öland. Den är svenska kungafamiljens sommarbostad och kung Carl XVI Gustafs privata egendom. Solliden är belägen i Räpplinge socken, nära Borgholms slottsruin och stod färdig 1906. (källa)
  5. Gränna socken ligger längs östra Vättern mitt emot Visingsö och med Röttleån som avvattnar Bunn och Ören, korsande den långsmala socknen. Urbergsplatån som höjer sig tvärbrant i den östra delen av socknen når där 316 meter över havet. Nedanför den skogrika platån är socknen en bördig odlingsbygd. Ovanför branten ligger slottsruinen av Brahehus. (källa)
  6. År 1677 brann staden åter ner i samband med danskbesök. Kyrkan skonades den gången men slottet förstördes och blev ruin. Staden byggdes däremot snabbt upp och har ej sedan dess varit utsatt för totalförstörelse. Det följande seklet var expansivt för Västerviks del och det återspeglas även i kyrkans bebyggelsehistoria. Under 1730-talet måste man bygga till kyrkan. Norra tvärskeppet tillkom. Man fick hämta tegel från slottsruinen till bygget, i övrigt är S:ta Gertruds kyrka en gråstenskyrka. Trätakets magnifika grisaillemålning illustrerar liknelsen om fyrahanda sädesåker. 1739 var bygget klart. (källa)
  7. När tronföljaren Karl August plötsligt avled, väcktes hos den avsatte Gustav IV Adolf hoppet om att hans äldste son skulle bli aktuell. Många hade planer för honom. Danskarna hade drömt om en förmälning mellan honom och en dansk prinsessa, som tillsammans skulle regera över ett framtida enat Norden. Det "gustavianska partiet" under Jakob De la Gardies ledning sökte åren 1809 och 1810 förgäves lansera honom som tronföljare efter Karl XIII (1748–1818). Hans mor hade år 1816 köpt slottsruinen Itterburg, och från år 1816 kallade sig Gustav som inkognito "greve av Itterburg". (källa)
  8. I Möllevången, som idag är en del av Östra Grevie, finns Månstorps gavlar – en slottsruin som på 1500-talet var en av de mest eleganta borgarna i Skåne. På somrarna har man tidigare arrangerat flera konserter i ruinen. (källa)
  9. I Dagsås socken finns slottsruinen Truedsholm och inom den historiska Falkenbergs stads område fanns borgruinen Falkenberg. Senare sätesgårdar var Hellerups säteri (Ljungby socken), och Lindhults säteri (Stafsinge), Bjärnhults herrgård (Stafsinge), och Ramsjöholms herrgård (Stafsinge), Bols herrgård (Alfshög), och Fors herrgård (Alfshög), Munkagårds herrgård (Morup), Långåsäteri (Morup), Öströ säteri (Dagsås), Klevs herrgård (Dagsås) och Ottersjö säteri (Dagsås). (källa)
  10. Dagens kvarvarande slottsruin består mest av murarna från den södra slottslängan. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.