Smörja synonym, annat ord för smörja, vad betyder smörja, förklaring, uttal och böjningar av smörja.

Synonymer till smörja

Hittade 2 varianter av ordet smörja:

Vad betyder och hur uttalas smörja

Smörja uttalas smörja och är ett substantiv -n smörjor.

Smörja betyder:

Ordformer av smörja

Singular

smörja
obestämd grundform
smörjas
obestämd genitiv
smörjan
bestämd grundform
smörjans
bestämd genitiv

Plural

smörjor
obestämd grundform
smörjors
obestämd genitiv
smörjorna
bestämd grundform
smörjornas
bestämd genitiv

Smörja1 är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Vad betyder och hur uttalas smörja

Smörja uttalas smörja och är ett verb smorde äv. smörjde, smort äv. smörjt, smord n. smort äv. smörjd n. smörjt, pres. smörjer.

Ordformer av smörja

Aktiv

smörja
infinitiv
smörjer
presens
smorde
preteritum
smort
supinum
smörjande
presens particip
smörj
imperativ

Passiv

smörjas
infinitiv
smörjs
presens
smordes
preteritum
smorts
supinum

Perfekt particip

smord en
~ + subst.
smort ett
~ + subst.
smorda den/det/de
~ + subst.
smorde den
~ + mask. subst.

Alternativa böjningsformer aktiv

smörjde
preteritum
smörjt
supinum

Alternativa böjningsformer passiv

smörjes
presens
smörjdes
preteritum
smörjts
supinum

Alternativa böjningsformer perfekt

particip smörjd en
~ + subst.
smörjt ett
~ + subst.
smörjda den/det/de
~ + subst.

Smörja2 är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Smörja översättning

Engelska

lubricant, grease, rubbish
shoe cream, what', s that rubbish you', re reading?
grease, smear, daub, lubricate
lubricate, lubricate

Hur används ordet smörja

  1. "Varder lekare slagen, skall det alltid vara ogillt. Varder lekare sårad, en som går med giga eller fiol eller trumma, då skall man taga en otam kviga och föra upp på bäsing. Sedan skall man raka allt håret av hennes svans och sedan smörja den. Så skall man skaffa honom nysmorda skor. Sedan skall lekaren taga kvigan om svansen. Någon skall slå till henne med en skarp piska. Lyckas han hålla henne, då ägde han det goda djuret och njuta det, som en hund njuter gräs. Kan han ej hålla henne taga och tåla det, han fått skam och skada, och begäre aldrig mer rätt än en hudstruken trälinna." (wikipedia.org)
  2. Kontaktytorna är beklädda med ledbrosk på bägge benen som anpassar sin form till varandra vid belastning och verkar därmed som stötdämpare. Detta skyddar mot direkt slitage av skelettet. I det smala rummet mellan ledbrosket, den sk ledhålan, finns ledvätska som smörjer ledbrosket och minskar friktionen. I vissa leder finns en ledskiva som separerar hålrummet i två separata utrymmen. Ledskivan kallas antingen menisk i knä eller disk i ryggraden. Leden i sig omges av en skyddande hinna av bindväv som kallas ledkapsel. Denna hindrar leden från att förskjutas mer än vad leden tål. I ett av ledkapselns membran bildas ledvätskan som frisätts till ledhålan som förutom att smörja också ger ledbrosket näring och transporterar bort slaggämnen. Ledkapseln är ytterligare förstärkt och genomvävd med ligament och ibland även senor. (wikipedia.org)
  3. Uttrycket ”att smörja kråset” syftar just på halskråset. Om man förr åt glupskt och lät flottet rinna ned på kråset visade man värdfolket att man var nöjd. (wikipedia.org)
  4. Behandlingen bestod vanligen i att smörja illaluktande oljor i underlivet och väldoftande ämnen som luktsalt kring näsan, då man antog att omtöcknande ångor från den kringvandrande livmodern påverkade hjärnan. Franz Mesmer började i slutet 1700-talet använda seanser som botemedel, då han antog att hysterin uppstod på grund av den animala magnetismen. Paul Briquet och Jean Martin Charcot började använda hypnos. Hans lärjunge Pierre Janet observerade att sjukdomen främst drabbade vissa typer av kvinnor och menade att den var kopplad till vissa personlighettyper. Joseph Breuer och Sigmund Freud betonade i stället traumatiska barndomsupplevelser som bakgrunden till hysteri. (wikipedia.org)
  5. Andra konjugationen: böja ->, böj, tycka ->, tyck Andra konjugationen med j-bortfall och omljud: välja ->, välj, smörja ->, smörj (wikipedia.org)
  6. Lynchning är ett slag av egenmäktig rättskipning, varigenom straff omedelbart utkrävs av en förmodad förbrytare i mer eller mindre ordnade former utan laga rannsakning och dom. I allmänhet består straffet i hängning, men den förmente brottslingen kan även lynchas av en uppretad folkmassa som misshandlar sitt offer till döds. Lynchning i form av våldsamt straff utan att döda kan förekomma till exempel genom metoden att smörja in offret i tjära och sedan rulla det i fjädrar. (wikipedia.org)
  7. Ollonet är en erogen zon och täcks helt eller delvis av förhuden, en hudflik som kan dras bakåt och blotta ollonet, något som sker delvis automatiskt när penis erigeras och ollonet förstoras. Mellan förhuden och ollonet sitter flera talgkörtlar som producerar ett sekret, smegma, som är till för smörja ollonet och skydda det mot friktion. Längs ollonets nedre kant, innanför förhuden, sitter också frenulum, som är ett slemhinneveck. Inuti penis, skyddad av svällkropparna, ligger urinröret, som transporterar urin från urinblåsan och sädesvätska från testiklarna. Urinrörets mynning (meatus) är belägen på ollonet längst ut på penis. (wikipedia.org)
  8. Precis som icke-metalliska kristaller visar metaller en kristallin struktur som kan beskrivas kvalitativt och kvantitativt. I metallografi tar man fram ett prov, slipar det till hög glans och undersöker provet i ljusmikroskop. En repfri och plan yta som är representativ för materialet behövs för att undersöka materialets mikrostruktur. Det är viktigt att prepareringen av provet inte påverkar ytan genom formförändring, repor eller smörja. Framställning av oklanderliga ytor för prov är i grunden möjligt för alla fasta material även om det kan vara mycket kostsamt för vissa material. (wikipedia.org)
  9. Motoroljan har flera uppgifter. En uppgift är att smörja, det vill säga att hålla friktionsytorna i motorn åtskilda. En annan är att kyla genom att transportera bort värme. En tredje är att skydda motordelar mot korrosion. En fjärde uppgift är att minska vibrationerna och därmed dämpa motorljudet. Motoroljan har även en rengörande funktion. (wikipedia.org)
  10. Sista kvällen före fastan, benämnd fastenatt i Skåne, var befolkningens sista chans att smörja kråset. I delar av Tyskland, främst i Mainz och det övriga Rhenlandet, är detta firande än i dag av stor betydelse. (wikipedia.org)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.