Smal Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder smal, varianter, uttal och böjningar av smal

Smal synonym, annat ord för smal, vad betyder smal, förklaring, uttal och böjningar av smal.

Synonymer till smal

Vad betyder och hur uttalas smal

Smal uttalas smal och är ett adjektiv -t -a.

Smal betyder:

Ordformer av smal

Böjning (i positiv) smal en ~ + subst. smalt ett ~ + subst. smala den/det/de ~ + subst. smale den ~ + mask. subst. Komparation smalare en/ett/den/det/de ~ + subst. smalast är ~ smalaste den/det/de ~ + subst.

Smal är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Smal på Engelska

 • narrow - a narrow street, win by a narrow margin
 • thin, slim, slender - a slender girl
 • small - a simple matter

Hur används ordet smal

 1. En gata är en väg i stadsmiljö, ett långsträckt stycke av markytan i en stad, avsedd att främja trafik, av gående eller fordon, och därmed sammanlänka olika regioner och fastigheter i staden. Ordet gata syftade ursprungligen på en väg som gick mellan inhägnader, exempelvis hagar, tomter eller byggnader. Ordet väg används idag framförallt om landsvägar. En smal gata avgränsad av höga murar eller hus kallas gränd. En gata som endast på ett ställe har kontakt med det övriga vägnätet kallas återvändsgata. (källa)
 2. Egenskaper hos en generalist är att tänka abstrakt och hantera oförutsägbara situationer. Generalistens kompetens byggs med en bred bas uppåt, medan specialisten fokuserar på en samlad och smal hög nivå. Inom IT där olika tekniska lösningar ska integreras med varandra, kan generalistens kompetens ge en större översikt och förståelse, jämfört med specialisten. (källa)
 3. Geparden har långa, tunna ben och en smal kropp. Trampdynorna är tjocka och täckta med fjälliknande hud. Huvudet är litet och runt och svansen är lång. Pälsen har en gulfärgad ton och är prickig i svart. Geparden kännetecknas av att den har "tårränder", det vill säga en mörk rand under ögat och regelbundna fläckar. Den mörka randen under och runt ögat är fördelaktig då den dämpar effekten av solljus så att geparden inte blir bländad då den främst jagar under dagen. Geparden är ett av få kattdjur som inte kan dra in sina klor fullständigt, på grund av det används de inte för att fälla bytet. Klorna hjälper geparden att få ett bättre grepp i marken när den springer. Geparden har en klo högre upp på benet som är längre och vassare så den kan hålla kvar bytesdjuret. (källa)
 4. Getingmidja betecknar en mycket smal midja. Den snörda midjan skulle vid 1900-talets början vara så smal att man kunde gripa om den med två händer, önskemåttet var 32 centimeter. (källa)
 5. Fransk getost, chèvre (uttal: /ˈʃɛvʁ/) eller chevre, är en vitmögelost, oftast i form av en smal cylinder. Färgen är ljus och konsistensen något krämig. Chèvre är franska och betyder just 'get'. Det är alltså en allmän benämning på getost, inte ett varumärke. Emellertid är inte alla franska getostar vitmögelostar – vissa skyddas istället av ett tunt lager aska. Chèvre används både som den är och i matlagning, och då den värms upp blir den annars ganska skarpa getsmaken mildare. I Frankrike tillverkas en hel rad olika getostar, bland dem Banon, Brique chèvre, Cabécou, Cabri gatineu, Chabichou du Poitou, Chabis, Chevrotin, Crottin de Chavignol, Pélardon, Picodon de l'Ardèche ( som är occitanska för 'kryddig från Ardèche'), Picodon de la Drôme, Pouligny-saint-pierre, Rocamadour, Sainte-maure-de-touraine, Selles-sur-cher och Valençay. Specialiserade ostaffärer och saluhallar på större orter i Sverige brukar saluföra en hel del av dessa ostar. (källa)
 6. En balk, bjälke, stolpe eller liknande som är smalare än vanligt, sägs vara bildad av en kavel. Om den är ännu smalare, så smal att den nästan i sig bara är ett streck, säger man att den är bildad av en sträng. Om häroldsbilden är längre upp i skölden än vad den normalt skulle vara, säger man att den är höjd och om den är längre ner än den annars skulle vara så är den sänkt. På samma sätt som med allmänna bilder, säger man att en häroldsbild är störtad om den visas uppochned jämfört med sin normala position. (källa)
 7. Glasbjörk (Betula pubescens) är en art av björk som kan bli upp till 25meter hög. Den växer i Europa, Kaukasus och Sibirien. Glasbjörken har en smal, oval krona samt tunn och ofta glansig bark. Glasbjörken är en av tre björkarter som växer i Sverige. De två andra är vårtbjörk och dvärgbjörk. (källa)
 8. Ferguson TE 20 med Continental Z-120 motor (bensin) (1946-47), Ferguson TE-A 20 med motor från Standard (bensinmotor) (1947-51), TE-A 20B (bensinmotor) (1951-56), TE-D 20 (fotogenmotor) (1951-56), TE-F (dieselmotor) (1952-56) samt TEK 20, vingårdstraktorn som är extra smal. Namnet TE20 har den fått av T=Tractor, E=England och 20 engelska skattehästkrafter. Motoreffekten uppgick till ca 30 hk. (källa)
 9. Gränd kallas en smal gata avgränsad av höga murar eller hus. Gränden är normalt så smal att biltrafik inte är möjlig på den. Gränder förekommer ofta i de äldre delarna av en gammal stad, medan nutida stadsplanering försöker undvika detta till förmån för en ljus och luftig miljö. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.