Snärja Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder snärja, varianter, uttal och böjningar av snärja

Snärja synonym, annat ord för snärja, vad betyder snärja, förklaring, uttal och böjningar av snärja.

Synonym till snärja

Vad betyder och hur uttalas snärja

Snärja uttalas snärja och är ett verb snärjde.

Ordformer av snärja

Aktiv

snärja
infinitiv
snärjer
presens
snärjde
preteritum
snärjt
supinum
snärjande
presens particip
snärj
imperativ

Passiv

snärjas
infinitiv
snärjs
presens
snärjdes
preteritum
snärjts
supinum

Perfekt particip

snärjd en
~ + subst.
snärjt ett
~ + subst.
snärjda den/det/de
~ + subst.
snärjde den
~ + mask. subst.

Alternativa böjningsformer passiv

snärjes
presens

Snärja är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Snärja på Engelska

  • entangle, ensnare, snare, trap - tricky questions

Hur används ordet snärja

  1. Retiarius (nätkämpe) - kämpade med treudd och dolk och försökte snärja sin motståndare med nät, matchades mot en secutor. (källa)
  2. Britterna höll sig å andra sidan till vänster, enligt en vägtrafiklag antagen 1776. De hade mindre vagnar och kusken satt på vagnen, ofta på högra änden av förarsätet, så att han kunde använda högerhanden för att sköta den långa piskan utan att riskera att snärja in den i lasten bakom sig. Han höll till vänster för att det gav bäst uppsikt över mötande trafik. Områden som uppgick i Brittiska imperiet tog över bruket med vänstertrafiken, med vissa undantag. I Kanada körde man på vänster sida, men bytte så småningom till höger sida för att underlätta gränspasseringar mot USA. (källa)
  3. Det franska ordet ingénieur kommer från italienskans encignerius, som betyder "krigsbyggmästare", från latinets ingeniare ("för att snärja, utforma") och ytterst från ingenium ("klokhet"). Civilingenjör blir då den civila motsvarigheten till den militära titeln ingenjör. Den allra första civila ingenjörsutbildningen startades i Tyskland år 1702 med inriktning mot gruvbrytning och metallhantering. Därefter etablerades ingenjörsutbildningar i Frankrike. Skolorna hette till en början "slöjdskolor" eftersom man fick lära sig att tillverka sina egna verktyg och bygga egna modeller av grundkonstruktionerna. I Sverige startade den första ingenjörsutbildningen 1851 på Högre artilleriläroverket på Marieberg i Stockholm, vilket upphörde år 1869 för att på nytt uppstå 1885 (se artikeln om väg- och vattenbyggnadskåren). Året efter 1851 började civilingenjörskurser på Falu bergsskola. Skolan hade sedan 1819 bedrivit utbildning inom bergsvetenskapen, men överfördes till Stockholm 1876 och kom då att utgöra grundstommen i Kungliga Tekniska högskolan. Under 2010 hade cirka hälften av de yrkesverksamma ingenjörerna i Sverige en formell ingenjörsutbildning. (källa)
  4. Ordets ursprung är oklar, men efterleden anses komma ur snärja, syftande på inplocket. Det är ursprungligen ett skånskt dialektord, i Småland, Halland och Bohuslän kallades tekniken vanligen inplock eller inplockning, i Mellansverige kallas textilierna vanligen plockåklä. (källa)
  5. Lasso, (lassokastning) ett rep knutet i en snara, gjord för att snärja föremål på avstånd - framför allt boskap. (källa)
  6. En snara är en slinga av rep, vajer eller metalltråd arrangerad så att det bildas en ögla som dras ihop ju mer det dras i slingan, exempelvis genom någon form av löpögla. Det finns många olika sorts snaror som används för olika ändamål. En jaktsnara är ett redskap som människan länge använt för småviltjakt för att snärja och fånga exempelvis fågel, räv, harar och kaniner. Idag är denna form av jakt hårt reglerad i många länder. En annan typ är hängsnaran som används vid hängning, det vill säga vid avrättning av en människa. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.