Soldag Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder soldag, varianter, uttal och böjningar av soldag

Soldag synonym, annat ord för soldag, vad betyder soldag, förklaring, uttal och böjningar av soldag.

Vad betyder och hur uttalas soldag

Soldag uttalas sol|dag och är ett substantiv.

Ordformer av soldag

Singular

soldag
obestämd grundform
soldags
obestämd genitiv
soldagen
bestämd grundform
soldagens
bestämd genitiv

Plural

soldagar
obestämd grundform
soldagars
obestämd genitiv
soldagarna
bestämd grundform
soldagarnas
bestämd genitiv

Soldag är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet soldag

  1. Tidiga definitioner av sekunden baserades på hur solen verkade röra sig runt jorden. Soltiden delades in i 24 timmar, där var och en bestod av 60 minuter av 60 sekunder vardera. Sekunden definierades då som 1/86 400 av den genomsnittliga soldagen. Under 1800- och 1900-talet visade dock astronomiska observationer att den här genomsnittliga tiden blir något för lång, och att solen/jorden inte längre kunde anses vara en passande utgångspunkt för definitionen. Med tillkomsten av atomur började man istället definiera sekunden på naturens fundamentala grunder. Sedan 1967 har sekunden definierats som varaktigheten av 9 192 631 770 perioder av den strålning som motsvarar övergången mellan de två hyperfinnivåerna i grundtillståndet hos atomen isotopen cesium-133, enligt det 13:e CGPM-mötet 1967. (källa)
  2. Mallorca har typiskt medelhavsklimat. Vintern är mild och somrarna är torra och heta. Detta beror på att bergskedjan i nordväst skyddar mot nordanvindar. Man åtnjuter ungefär 300 soldagar om året. (källa)
  3. Staden har 320 soldagar om året och ett typiskt medelhavsklimat. Medeltemperaturen under vintern är +10. Området omkring Mostar är känt för odlingar av vindruvor, tobak, fikon, klementiner och många andra fruktsorter som inte kan odlas i resten av Bosnien som har ett strängare klimat. Under sommaren är staden en av de varmaste i Bosnien-Hercegovina och i hela regionen med temperaturer som ibland når över 40 grader Celsius. (källa)
  4. Staden får cirka 325 soldagar och enbart 30 regniga dagar om året med låg luftfuktighet året om, vilket ger ett välkänt behagligt väder. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.