Speltid Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder speltid, varianter, uttal och böjningar av speltid

Speltid synonym, annat ord för speltid, vad betyder speltid, förklaring, uttal och böjningar av speltid.

Vad betyder och hur uttalas speltid

Speltid uttalas spel|tid och är ett substantiv.

Ordformer av speltid

Singular

speltid
obestämd grundform
speltids
obestämd genitiv
speltiden
bestämd grundform
speltidens
bestämd genitiv

Plural

speltider
obestämd grundform
speltiders
obestämd genitiv
speltiderna
bestämd grundform
speltidernas
bestämd genitiv

Speltid är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Speltid på Engelska

  • gametime, playtime

Hur används ordet speltid

  1. Den äldsta typen av grammofonskiva var den så kallade 78-varvaren, vilken uppfanns av Emile Berliner 1887. Standardskivan med 25 cm diameter räcker för 3 à 4 minuters spelning. Det förekommer även en större skiva med 30 cm diameter och en mindre med 17 cm diameter med speltider därefter. För amatörmässig inspelning användes så kallade lackskivor, som var någorlunda lätta att gravera, men som å andra sidan bara klarade ett fåtal avspelningar, innan ljudkvaliteten gick ned katastrofalt. Dessa skivor måste avspelas med en specialnål, som lutar mycket starkt mot skivan, ett s.k. släpstift. (källa)
  2. Halvtid eller Halvtidspaus är ett begrepp som finns i flera lagsporter, bland annat i fotboll, handboll och bandy. Den totala speltiden för en match är uppdelad i två lika långa halvlekar med en halvtidspaus emellan. (källa)
  3. Korrespondensschackpartier tar betydligt längre tid än partier som spelas OTB (Over The Board, "vid sittande bord"), vilket från början berodde på den tid det tog för spelarna att meddela varandra sina respektive drag. Reglerna är anpassade, så att detta ska gälla även när spelet sker över schackserver, dvs en väl tilltagen speltid. Med speltiden 50 dagar/10 drag tar partierna flera månader till flera år att fullfölja. Det finns partier som har tagit mer än fem år att fullfölja, fastän spelarna hållit sig inom tidsgränserna. Eftersom partier håller på så länge spelar många korrespondensschackspelare flera turneringar parallellt. (källa)
  4. Matcher förekommer i bollspel och andra sporter. Matchen kan vara tidsbegränsad som till exempel i fotboll, handboll, bandy eller ishockey. Matcherna är uppdelade i halvlekar om det är en paus och kan vara uppdelad i perioder om det är mer än en paus. Tiden kan mätas utan uppehåll eller som i en ishockeymatch att klockan stoppas och det är effektiv speltid. (källa)
  5. Novellfilm har under 2000-talet marknadsförts av Svenska Filminstitutet under namnet "Svensk novellfilm". Enligt Svenska Filminstitutets normer ska en novellfilm ha en speltid på 28 minuter. (källa)
  6. Omspel är den regel i sporter som innebär att en oplanerad extra match måste tillgripas för att kunna kora ett av lagen som segrare. I fotboll används det främst vid utslagsturneringar och cupspel som en sista utväg, då resultatet efter ordinarie speltid och förlängning inte gett något avgörande resultat. Omspel förekommer ofta i cupturneringar som avgörs i en direktavgörande match mellan två lag och där resultatet efter avslutat spel fortfarande är oavgjort. I den engelska FA-cupen används inte förlängning eller straffsparksläggning, utan om resultatet efter full tid är oavgjort spelas en ny omspelsmatch mellan lagen inom 3-5 dagar (dock ej i semifinal och final där förlängning och straffsparksläggning tillämpas). (källa)
  7. En remix är en alternativ version av en inspelad låt. Ofta har musiken dance- och klubbmusikkaraktär men kan också ha en mer avslappnad och stämningsfull stil än originalet. I vissa fall kan remixen låta som originalet men fått en längre speltid. Det är även vanligt att man plockar bort eller byter ut vissa ljud från originalet för att skapa en ny version. Ofta görs remixer när en artist eller en låt ska presenteras på en ny marknad eller läggs som bonusspår på singlar eller album. Det är också vanligt att remixer finns på artistens webbplats. (källa)
  8. Från studioalbum släpps singlar, men under grammofontiden var det vanligt att låtar som fanns på singlar inte fanns med i något album. Numera finns dock de flesta singlarna även tillgängliga på album. Ett studioalbums viktigaste singel, ofta dess första, brukar kallas för huvudsingel. En singel med fler än tre till fem låtar eller med en speltid på över 10–28 minuter brukar idag kallas för EP eller "minialbum". Ibland används även termen maxisingel för att beskriva singlar med utökat antal låtar eller annat bonusmaterial på. (källa)
  9. Ett stort utbud av skivor med olika diameter och speltid fanns att köpa. Exempelvis hade en Polyphonskiva med 28 centimeter diameter en speltid på dryga minuten. Skivan hade då snurrad ett varv. Plåtskivespeldosan kom i slutet på 1800-talet på marknaden och innebar höjdpunkten av denna typ av mekanisk musikmaskin. Efterföljaren blev Thomas Edisons fonograf som kunde återge "riktig" musik som i sin tur avlöstes av grammofonen. (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast: