Spreja Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder spreja, varianter, uttal och böjningar av spreja

Spreja synonym, annat ord för spreja, vad betyder spreja, förklaring, uttal och böjningar av spreja.

Vad betyder och hur uttalas spreja

Spreja uttalas spreja el. spraya och är ett verb -de.

Spreja betyder:

Ordformer av spreja

Aktiv

spreja
infinitiv
sprejar
presens
sprejade
preteritum
sprejat
supinum
sprejande
presens particip
spreja
imperativ

Passiv

sprejas
infinitiv
sprejas
presens
sprejades
preteritum
sprejats
supinum

Perfekt particip

sprejad en
~ + subst.
sprejat ett
~ + subst.
sprejade den/det/de ~ + subst.Variantstavning aktiv spraya
infinitiv
sprayar
presens
sprayade
preteritum
sprayat
supinum
sprayande
presens particip
spraya
imperativ
Variantstavning passiv sprayas
infinitiv
sprayas
presens
sprayades
preteritum
sprayats supinumVariantstavning perfekt particip sprayad en
~ + subst.
sprayat ett
~ + subst.
sprayade den/det/de
~ + subst.

Spreja är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Spreja på Engelska

 • spray

Hur används ordet spreja

 1. För att inte kolet ska lossna på en kolteckning måste den fixeras med ett tunt lager lack. Det finns även metoder för lack i pulverform utan lösningsmedel. Det är detta lack som brukar kallas fixativ och sprejas med en fixerspruta över teckningens bak- eller framsida. Kolteckningar och pastellteckningar är mycket känsliga för beröring, och den färdiga pastellteckningen måste alltid glasas. Sprayningen med fixativ är till för att förhindra oönskade effekter av beröring på teckningarna. (källa)
 2. "Smells Like Teen Spirit" har klassats som den låt som gjorde alternativ rock till en mainstreamgenre i början av 1990-talet och den har även utsetts till hymnen för Generation X. Nirvana uppträdde med "Smells Like Teen Spirit" för första gången den 17 april 1991 på OK Hotel i Seattle, Washington och månaden efter spelades låten in i Sound City Studios i Van Nuys, Kalifornien tillsammans med producenten Butch Vig. Cobain kom på låtnamnet när hans vän Kathleen Hanna sprejade orden "Kurt smells like Teen Spirit" på hans vägg. Hanna menade att Cobain doftade som deodoranten Teen Spirit, något som Cobain inte fick reda på förränågra månader efter att singeln hade släppts. (källa)
 3. Sprejburk eller sprejflaska (eller liknande uttryck med sprej- eller spray-) är en burk som innehåller någon typ av vätska som sprejas ut genom ett munstycke så att det bildas en aerosol. Vätskan drivs ut av drivgas. Freoner användes tidigare som drivgas, men det är förbjudet idag, på grund av att freoner bryter ned ozon. Vanliga sprejburkar är till exempel färgsprej, hårsprej, limsprej etc. Färgsprej har en klar fördel gentemot pensel då ytan som sprejas blir jämnare. Därför används sprej vid till exempel billackering. (källa)
 4. Kolteckningen måste således fixeras med ett tunt lager lack för att inte lossna. Detta lack brukar kallas fixativ och sprejas med en fixerspruta över teckningens bak- eller framsida. Liksom kolteckningen är även pastellteckningen mycket känslig för beröring, och den färdiga pastellteckningen måste alltid glasas. För att förhindra oönskade effekter av beröring på pastellteckningen kan den färdiga tavlan sprayas med fixativ. Teckningskol, ritningskol och kolteckning heter på franska fusain. (källa)
 5. Järven är en utpräglad asätare, och den snyltar kadavret från andra rovdjur som lodjur, björnar eller vargar. Vid Norra ishavet hämtar den även döda kroppar av valross, andra sälar och valar. Det som blir kvar när järven ätit gräver den ned efter att ha sprejat den med illaluktande sekret. Vintertid jagar järven bland annat smågnagare, harar, skogshöns, och vid optimal skarsnö ren och mycket sällsynt älgar. Järven dödar sina bytesdjur med ett kraftigt nackbett. Järven anfaller större djur vid extrema snöförhållanden genom att hoppa upp på bytets rygg och sedan försöka bita i nacken men ofta blir storleken på bytesdjuret ett problem och djuren dör inte på en gång. Järvens fördel på vintern är att den inte sjunker ner i snön utan tar sig lätt fram i motsats till sina större bytesdjur som till exempel ren. (källa)
 6. Bunting, som från början hette Illbatting och sedan Batting, ägdes av Rudolf Ödberg (samma man som senare lånade ut en av sina hästar att spela Lukas i filmerna om Emil i Lönneberga) på Solna ridskola, som hade fått honom i 60-årspresent. När det var dags att spela in filmerna om Pippi vände sig filmteamet till honom, och fick låna Bunting. Bunting var en helvit skimmel, och därför fick teamet spreja svarta prickar på honom, samt färga för att få honom lik hästen i Lindgrens sagor. Det var även under inspelningen som Inger Nilsson, som spelade Pippi, gav hästen namnet Lilla gubben. I originalböckerna omnämns Pippis häst bara som "hästen". (källa)
 7. Joner produceras genom att spreja en lösning av analyten in i ett elektriskt fält. Denna metod lämpar sig för analys av stora molekyler som proteiner och DNA. (källa)
 8. Alla arter i familjen Mustelidae har doftkörtlar för revirmarkering och försvar. Illern sprayar inte som skunken, utan lämnar doftmärken i sitt område och skapar en kraftig stank när den blir rädd. (källa)
 9. Våtskrubbrar sprayar ut vatten mot gasflödet vilket fångar upp partiklar som sot och andra fasta föroreningar. Samtidigt kan en mycket hög värmeåtervinning erhållas. Genom att använda värmepump i lågtemperatursystem erhålles mycket hög värmeåtervinning. Skrubbers förekommer vid olika processer. Ett särskilt fall är rening av rökgaser, rökgaskondensering. Mer ofta som man använder kondensering är raffinaderier, där man separerar olika kemiska substanser. Andra fall kan vara värmeåtervinning från bagerier. I industriprocesser använder man mycket ofta flera skrubbers som kyler i flera steg. (källa)
 10. Ytanestesi är en ytlig bedövning som uppnås genom att man sprayar, penslar eller droppar bedövningsmedel på en slemhinna (slemhinneanestesi). Metoden används vid smärre ingrepp i näsa, svalg och ögon samt vid undersökningar med t. ex. endoskop i diagnostiskt syfte. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.