Stöta synonym, annat ord för stöta, vad betyder stöta, förklaring, uttal och böjningar av stöta.

Synonymer till stöta

Vad betyder och hur uttalas stöta

Stöta uttalas stöta och är ett verb stötte.

Stöta betyder:

Ordformer av stöta

Aktiv

stöta
infinitiv
stöter
presens
stötte
preteritum
stött
supinum
stötande
presens particip
stöt
imperativ

Passiv

stötas
infinitiv
stöts
presens
stöttes
preteritum
stötts
supinum

Perfekt particip

stött en
~ + subst.
stött ett
~ + subst.
stötta den/det/de
~ + subst.

Alternativa böjningsformer passiv

stötes
presens

Stöta är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Stöta översättning

Engelska

knock, bump
bump against (knock) sby
pound, crush, bruise
finely crush (grind) three spoonfuls of rosemary with a mortar and pestle
offend, shock
offensive opinions

Hur används ordet stöta

  1. – De här orden hänger ihop så tydligt, både lingvistiskt men också symboliskt. Kan vi inte ens prata med varandra är det kört. Jag tror att vi kommer lära oss det genom att stöta och blöta med varandra. (dagensmedia.se)
  2. Man anser att hillebarden i Europa under 1200-talet utvecklats ur skäggyxan. Yxbladet gjordes bredare nedåt och dess övre del utbildades till en stötklinga. De äldsta hillebarderna var huvudsakligen huggvapen även om de också kunde användas till att stöta med. Det var ett "fruktansvärt vapen med vilka schweizarna klöv även de bäst utrustade motståndare som med en rakkniv och högg dem i stycken" enligt en samtida krönikör i början av 1300-talet. Senare under detta sekel när rustningarna nära nog helt kom att bestå av järnplåt och huggen inte längre blev så verksamma förbättrades i stället stötförmågan hos vapnet genom utformningen av stötklingan. Man försåg även vapnet baktill med en horisontellt utstående pik som användes av vapnets bärare, hillebardjären, till att hugga med och till att dra ned ryttaren av hästen. Under 1400- och 1500-talen utvecklades hillebarden i en mängd olika varianter påverkade dels av motståndarens skyddsvapen, dels av de olika tidernas stridssätt. (wikipedia.org)
  3. I äldre svenska texter kan man stöta på personböjningssuffix också på imperativen. Suffixet -om markerade första person plural, det vill säga att uppmaningen riktade sig till en grupp individer i vilken talaren inkluderade sig själv. Former som sjungom och väntom betydde alltså vad som i dag kan uttryckas som ’Låt oss sjunga!’ respektive ’Låt oss vänta!’. Ändelsen -en var livskraftig längre och markerade andra person plural, det vill säga en uppmaning till flera individer, där talaren inte inkluderade sig själv bland de uppmanade. Här används i dag samma form som för singulära subjekt. Det sammanhang i vilket en imperativfras yttras får nu förtälja om uppmaningen riktar sig till en eller flera. I ännu äldre svenska var ändelsen för imperativ andra person plural -er, till exempel sjunger, vänter (sjungen och vänten var däremot presens indikativ-ändelser). Detta levde kvar i bibelöversättningar till och med 1917 års kyrkobibel. (wikipedia.org)
  4. En kamrem, eller en kamkedja, driver kamaxeln i en fyrtaktsmotor. Beroende av tillverkare och typ av motor används kamrem eller kamkedja. Kamremmen eller -kedjan är utsatt för förslitning, vilket är varför motortillverkaren rekommenderar att den byts ut efter ett visst antal mil. På många typer av motorer kan kolvarna stöta samman med ventilerna med omfattande skador som följd, om en kamrem eller kamkedja brister. (wikipedia.org)
  5. Goran blir relegerad från skolan och vet inte vad han ska göra med sitt liv. Ska han vara med sina gangstervänner eller lyssna till vännen Zeko som påtalar vikten av att gå i skolan. För tillfället är Goran nöjd med att dricka öl och stöta på tjejer. När hans mor blir sjuk och hamnar på sjukhus berättar hon att hon önskar besöka hemlandet Kroatien en sista gång. Hon har sparat pengar som ligger och väntar på Goran under hans huvudkudde. Han måste ta ett beslut som kommer att förändra hans liv för evigt. (wikipedia.org)
  6. Kulstötning eller kula är en kastgren inom friidrott. I kulstötning ska man från en ring med 2,135 m diameter stöta en massiv metallkula så långt som möjligt. För herrar väger kulan 7,26 kg (16 engelska pund) och för damer 4,0 kg, för barn 0–12 år väger den 2,0 kg och för barn 12–14 år 3,0 kg. Pojkar mellan 14 och 15 år använder en 4,0 kg tung kula, pojkar 16–17 år en 5,0 kg tung kula och pojkar 18–19 år en kula som väger 6,0 kg. (wikipedia.org)
  7. En kyss, där läpparna kan vara stängda eller öppna. Kyss med öppna läppar, under det att tungorna möts, kallas för fransk kyss. För att undvika att näsorna ska stöta samman vrider ofta ett par sina ansikten åt sidan när de ska kyssas. Vissa uppskattar inte detta undvikande utan vill också att näsorna ska mötas under kyssen. Om denna preferens gäller endast den ena deltagaren i kyssen kallas företeelsen näsfäktning. (wikipedia.org)
  8. Menstruationens första dag representerar första dagen i den ungefär 28 dagar långa menstruationscykeln som fertila kvinnor har så länge de inte är gravida. Menstruationens syfte är att stöta ut livmoderslemhinnan. Menstruationsblodet som stöts ut består av vanligt blod och vävnader. En ny livmoderslemhinna mognar sedan under menstruationscykeln för att återigen stötas ut vid nästa menstruation. Blodförlusten under processen är energikrävande och menstruationen innebär stora hormonförändringar, vilket kan ge premenstruellt syndrom i olika svårighetsgrad. I händelse av graviditet behåller kvinnan sin livmoderslemhinna och menstruationen uteblir (amenorré). Menstruationen påbörjar den ungefär 28 dagar långa menstruationscykeln som fertila kvinnor har så länge de inte är gravida. Blödningens mängd och tid varierar från person till person, och kan även variera från en cykel till en annan hos samma person. Blödningen varar vanligen i 3-7 dagar, oftast mellan 3 och 5 dagar, en gång i månaden fram till klimakteriet. (wikipedia.org)
  9. Pesto, (av italienska pestare som betyder stöta), även Pesto alla Genovese (pesto från Genua) är en röra med ursprung i norra Italien. Pesto ska, som namnet antyder, stötas i mortel. Ingredienserna är riven parmesanost, vitlök, basilika, pinjenötter och olivolja. Man börjar med att stöta vitlöken med osten och nötterna, sedan det gröna och sist rörs oljan i. Peston kan göras fast till konsistensen eller mer flytande. (wikipedia.org)
  10. Prostaglandiner är naturligt förekommande fettsyror som verkar sammandragande på glatt muskulatur. Därigenom kommer prostaglandinerna, beroende på typ och beroende på var de verkar, att sänka blodtrycket, reglera utsöndring av magsaft, vara termoreglerande, påverka kärlgenomströmningen, sammandra livmodern och stöta ut livmoderslemhinnan vid menstruation, och påverka inflammationsresponser. Prostaglandiner tycks också påverka hårtillväxten. Det verkar i både det kvinnliga och manliga reproduktiva systemet, såväl under den embryonala utvecklingen som i vuxen ålder. Det är verksamt i bildningen av steroidhormoner och i spermatogenesen. (wikipedia.org)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Stöta Synonymer Betyder Uttal