Stalinistisk Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder stalinistisk, varianter, uttal och böjningar av stalinistisk

Stalinistisk synonym, annat ord för stalinistisk, vad betyder stalinistisk, förklaring, uttal och böjningar av stalinistisk.

Vad betyder och hur uttalas stalinistisk

Stalinistisk uttalas stalin|ist|isk och är ett adjektiv -t -a.

Ordformer av stalinistisk

Böjning (i positiv) stalinistisk en ~ + subst. stalinistiskt ett ~ + subst. stalinistiska den/det/de ~ + subst. stalinistiske den ~ + mask. subst.

Stalinistisk är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet stalinistisk

  1. Trotskisterna anser att det idag är omöjligt att skapa fullbordade demokratiska revolutioner eftersom detta kräver att landet uppnår ett nationellt oberoende, vilket trotskisterna menar är omöjligt med den sammanflätade världsmarknad och starka imperialistiska världsordning som finns. För att helt befria sig ifrån imperialistiskt förtryck (av andra mer industrialiserade länder) måste därför en så kallad demokratisk revolution i koloniala eller före detta koloniala länder enligt trotskismen växa över i en socialistisk revolution. Därför vill de försöka genomföra socialistiska revolutioner även i länder som ännu inte haft några demokratiska revolutioner. Detta genomförande av två steg i ett, kallar man för den permanenta revolutionen. Detta skall ej förväxlas med den maoistiska teorin (se ovan), då trotskismen erkänner att den demokratiska revolutionen föregår eller inleder revolutionen, men ej får stanna på detta förstadie. Man menar att både demokratiska målen och de socialistiska måste förverkligas för att även de demokratiska skall kunna bli beständiga. Därtill har trotskismen även bidraget med en teori för att överbrygga och förhindra att klasskampen överlag fastnar i ett stadietänkande, vilket både reformism och byråkratisk stalinistisk sekterism anses verka till, formulerat av Trotskij i det så kallade Övergångsprogrammet. (källa)
  2. Inrikespolitiskt fortsatte Gheorghiu-Dej en stalinistisk politik för att sätta ljuset på de misstag som den politiska ledningen i Sovjetunionen hade gjort. 1954 släpptes många politiska fångar ur fängelset men samtidigt inleddes en våg av nya arresteringar och utrensningar. Många som fängslades då släpptes på nytt 1964. Han använde säkerhetspolisen Securitate för att behålla makten, bland annat efter Ungernrevolten 1956, och den ungerske upprorsledaren Imre Nagy hölls fängslad i Rumänien. (källa)
  3. Stalinskraporna eller Stalins Sju systrar ("vysotki" på ryska) är sju skyskrapor som byggdes i Moskva under de sista åren av Stalins styre, från 1947 till Stalins död 1953. Dessa exempel på stalinistisk arkitektur bär på influenser av rysk-ortodoxa katedraler, Kremltornen, nyklassicism och 1930-talets skyskrapor i USA, samt det berömda, imposanta byggnadskomplexet Manhattan Municipal Building i New York. (källa)
  4. Vid partikongressen 1969, då sprickan i FKP blev definitiv, var det Ville Pessis tur att få respass, denne hade suttit som generalsekreterare sedan 1944 och ersattes nu med Arvo Aalto. Oppositionen mot den nya partiledning som hade tagit över 1966 tågade ut i protest. Den extraordinarie partikongressen 1970 cementerade uppdelningen av partiet i en "revisionistisk" majoritet och en "stalinistisk" minoritet, även kallade taistoiter efter sin ledare Taisto Sinisalo. Genom överenskommelsen av 1970 blev minoritetsflygeln i praktiken ett parti inom partiet, den behärskade åtta av FKP:s sammanlagt 19 distrikt. (källa)
  5. Wahlroos är född och uppväxt i Helsingfors. I sina tonår och fram till 1973 var han en övertygad minoritetskommunist och deltog bland annat i ockupationen av Gamla studenthuset i Helsingfors år 1968. Under tonåren gjorde han sig känd som "stalinistisk superkommunist" enligt skolkamraten Mosander. Under sin studietid vid Svenska handelshögskolan och ett utbytesår i USA växlade han däremot om. Efter avlagd doktorsexamen i nationalekonomi 1979 tjänstgjorde han som professor i samma ämne fram till 1985 då han övergick i näringslivets tjänst. Sina tankar om samhälls- och företagsledning har han sammanfattat i boken Marknader och demokrati (översättning Jim Jakobsson och Gunnar Sandin, Bokförlaget Atlantis 2012). (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.