Standardmått Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder standardmått, varianter, uttal och böjningar av standardmått

Standardmått synonym, annat ord för standardmått, vad betyder standardmått, förklaring, uttal och böjningar av standardmått.

Synonym till standardmått

Vad betyder och hur uttalas standardmått

Standardmått uttalas stand|ard|mått och är ett substantiv.

Ordformer av standardmått

Singular

standardmått
obestämd grundform
standardmåtts
obestämd genitiv
standardmåttet
bestämd grundform
standardmåttets
bestämd genitiv

Plural

standardmått
obestämd grundform
standardmåtts
obestämd genitiv
standardmåtten
bestämd grundform
standardmåttens
bestämd genitiv

Standardmått är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Standardmått på Engelska

  • Standard dimensions

Hur används ordet standardmått

  1. På den nordiska landsbygden övergick man under perioden 1000–1300 successivt till den även för nutida människor utseendemässigt bekanta hankgärdesgården. De äldsta kända arkeologiska fynden av hankgärdesgårdar i Sverige har gjorts i Leksand, där man hittat rester av sådana från 1000-talet. Avståndet mellan störparen i en hankgärdesgård var under medeltiden 0,3–0,4 m men ökade senare till 1–1,5 m vilket var ungefärligt standardmått under 1700-talet. Vilket avstånd som används beror också på lokala traditioner eller vad gärdesgårdarna skall användas till. På Gotland är det vanligt med omkring 0,6 m. (källa)
  2. Ett vanligt mått var en Jungfru, som motsvarar 8,2 cl men som försvann efter ca 1850. I mitten på 1900-talet var en standardsnaps på restaurang 7,5 cl. Två sådana innebar 15 cl, och därmed var "ransonen" enligt dåtidens alkohollagstiftning uppnådd. När lagstiftningen senare ändrades 1955 (avskaffande av motboken) blev standardmåttet 6 cl för en restaurangsnaps. (källa)
  3. Tunnans förekom i en många varianter och rymder, i Sverige varierade de olika tunnrymderna mellan 109 och 194 liter. Ett tidigt standardmått blev den så kallade Lüneburgtunnan med en rymd av omkring 223 liter. Den så kallade rostocktunnan om 117,3 liter antogs 1375 som norm för silltunnor ("heringsbant") inom hansan och hade den hanseatiska alnen som norm. Den är känd blev omkring 1550 officiell slottstunna i Stockholm. Den användes av kornskrivaren för att räkna om spannmålsskatten som inkom från de olika landskapen. Som namnet visar (mål = mått) uppmättes skatten med ett annat mått, spannen. Spannstorleken varierade mycket mellan olika landskap och städer, vilket var den direkta orsaken till att slottstunnan infördes som standardmått. Den rymde 2-4 spannar beroende på landskap. (källa)
  4. Ett köksskåp är ett skåp i ett kök, oftast fast monterat enligt standardmått. I köksskåp brukar man ha husgeråd och specerier. Vanliga varianterna är överskåp som går upp till taket, och underskåp från golv till arbetsyta. (källa)
  5. Millimeter är beteckningen för en tusendels meter och förkortas "mm". Längdenheten, eller delar därav, används normalt som standardmått vid konstruktion och tillverkning. (källa)
  6. En millimeter är 10−3 meter, alltså en tusendels meter. Det förkortas "mm". Millimeter kommer SI-prefixet milli. Längdenheten, eller delar därav, används normalt som standardmått vid konstruktion och tillverkning. (källa)
  7. Nytvättade lakan som hängt ute har en särskild frisk doft, men sedan länge har tvättstugornas torkskåp övertagit torkningsprocessen. Förr var det brukligt att lakan manglades för att hållas släta efter tvätt, men det är inte lika vanligt idag. Före påslakanens tid hade överlakanen spetsar och var dekorerade med monogram. Även underlakanen försågs med monogram, även om inte så genomarbetade som överlakanets, och möjligen en enklare spets. 1949 infördes standardmått för lakan. (källa)
  8. Panorama över Saltzburg turnerade runt kontinenten under tio år och visades bland annat i Oslo. Visningarnas popularitet ledde till behov av samordning, och på initiativ av den i Wien verksamme visningsentreprenören William Burton infördes i 1800-talets början standardmått på både målningar och rotundor. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.