Starkvin Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder starkvin, varianter, uttal och böjningar av starkvin

Starkvin synonym, annat ord för starkvin, vad betyder starkvin, förklaring, uttal och böjningar av starkvin.

Vad betyder och hur uttalas starkvin

Starkvin uttalas stark|vin och är ett substantiv, böjs som ¹vin.

Ordformer av starkvin

Singular

starkvin
obestämd grundform
starkvins
obestämd genitiv
starkvinet
bestämd grundform
starkvinets
bestämd genitiv

Plural

starkviner
obestämd grundform
starkviners
obestämd genitiv
starkvinerna
bestämd grundform
starkvinernas
bestämd genitiv

Starkvin är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet starkvin

  1. Porto är en stad med livlig sjöfart och tillverkningsindustrier. I området öster om staden vid floden Douros lopp produceras ett välkänt starkvin – portvin – som till stor del exporteras. (källa)
  2. Portvin, eller port, är ett sött starkvin från norra Portugal som tillsammans med madeiravin är Portugals mest kända vin. Namnet kommer av den portugisiska staden Porto. Alkoholhalten ligger vanligtvis på tjugo procent. För att få portvinets söta smak tillsätter man druvsprit som dels avbryter jäsningen och därigenom förhindrar att allt socker omvandlas till alkohol, dels ger portvinet dess höga alkoholhalt. (källa)
  3. Därtill förekommer blandvarianter såsom starkvin, som består av vin med tillsats av druvsprit. (källa)
  4. 1916–1927 i Norge (från 1917 till 1923 även starkvin och öl, hela tiden undantaget vin, se brännvinsförbudet). (källa)
  5. Sherry är ett berömt spanskt starkvin som tillverkas i triangeln kring städerna Jerez, El Puerto de Santa María och Sanlúcar de Barrameda i provinsen Cádiz i Andalusien i södra Spanien. Namnet sherry är en engelsk version av det spanska ordet jerez (uttalas ungefär "heres") som i sin tur är en version av det uråldriga sherish (translitterering av det arabiska شريش). Det franska skrivsättet var en gång xérèz. (källa)
  6. Starkvin är ett vin som är framställt med en tillsats av sprit. Den sprit som används är i stort sett alltid destillerad druvsprit, det vill säga destillerat vin. Alkoholhalten ligger vanligen mellan 15 och 22 volymprocent. Starkviner definieras, trots sin svenska beteckning, av sin framställningsmetod snarare än genom sin alkoholhalt. Ett oförstärkt vin ("vanligt vin") blir inte ett starkvin för att det kommer upp i en viss alkoholhalt, och det förekommer i vissa fall att oförstärkta viner kommer upp i en alkoholhalt på ungefär 16-17 volymprocent, vilket är något högre än de svagaste starkvinerna. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.