Statsmakt Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder statsmakt, varianter, uttal och böjningar av statsmakt

Statsmakt synonym, annat ord för statsmakt, vad betyder statsmakt, förklaring, uttal och böjningar av statsmakt.

Vad betyder och hur uttalas statsmakt

Statsmakt uttalas stats|makt och är ett substantiv -en -er.

Statsmakt betyder:

Ordformer av statsmakt

Singular

statsmakt
obestämd grundform
statsmakts
obestämd genitiv
statsmakten
bestämd grundform
statsmaktens
bestämd genitiv

Plural

statsmakter
obestämd grundform
statsmakters
obestämd genitiv
statsmakterna
bestämd grundform
statsmakternas
bestämd genitiv

Statsmakt är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Statsmakt på Engelska

  • governmental power

Hur används ordet statsmakt

  1. Koncession är ett av en statsmakt meddelat tillstånd att bedriva en verksamhet eller näring. Anledningen till att ett koncessionsförfarande i vissa fall behövs kan förklaras av att verksamheten har stor betydelse för samhällssystemet, fordrar ensamrätt eller har återverkningar på andras rättsområden. Det kan vara verksamheter som påverkar den allmänna säkerheten, den ekonomiska stabiliteten eller miljön. (källa)
  2. En väpnad konflikt brukar definieras som en konflikt som inbegriper våld, där åtminstone en av parterna är en statsmakt och där konflikten leder till att åtminstone 25 personer dör till följd av strider. Det är alltså våldsbruket som avgör huruvida en konflikt betraktas som väpnad eller inte. (källa)
  3. Med växande statsmakt gjorde kronan anspråk på obygderna med Gustav Vasas brev till nordlanden den 20 april 1542. (källa)
  4. Den här amerikanska formen av libertarianism uppstod under andra halvan av 1900-talet när anhängare av individuell frihet, begränsad statsmakt och fria marknader började kalla sig för libertarianer. De ansåg att den moderna socialliberalismen blivit synonym med statlig inblandning i personliga och ekonomiska angelägenheter, och ville se en återgång till mer "klassisk" liberalism. Även konservativa som motsatte sig "the New Deal" och militära interventioner samt var motståndare till kommunism har haft inverkan på den libertarianska rörelsen i USA. (källa)
  5. En luftfarkost, eller ett luftfartyg, kallas alla farkoster som används till luftfart. Luftfartyg är den benämning som används inom det civila flyget, enligt Luftfartsstyrelsens definitionssamling, medan statsluftfartyg är benämningen på dem som disponeras direkt av en statsmakt för ickekommersiella syften (till exempel regeringsplan och militärflyg). (källa)
  6. De flesta anhängare av marknadsekonomi anser att staten har en legitim roll i att definiera och upprätthålla de grundläggande marknadsreglerna. Den korrekta rollen för en statsmakt i en marknadsekonomi är kontroversiell. Det existerar flera perspektiv angående hur stark roll staten borde ha i att ledsaga ekonomin och att ta hand om de ojämlikheter som marknaden producerar. (källa)
  7. Som regional stormakt, och sedan 1994 den första latinamerikanska medlemmen i Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD), är Mexiko fast etablerat som ett övre medelinkomstland och betraktas som ett nyligen industrialiserat land och en växande statsmakt. Mexiko har den 15:e största nominella BNP:n och den 11:e största BNP:n justerad för köpkraftsparitetet. Ekonomin är starkt kopplad till nordamerikanska frihandelsavtalet (NAFTA), särskilt USA, samt turism, då man är världens tionde mest besökta land med över 21,4 miljoner internationella ankomster. Mexiko har en lång tradition inom konst, berömd mat och kultur, och rankas femma i världen och etta i Amerika på Unescos världsarvslista med 31 st. (källa)
  8. En nationalpark är ett speciellt naturområde som skyddats som nationalpark av ett lands statsmakt. Syftet är att bevara naturen som allmän natursevärdhet eller för att öka naturkännedomen eller intresset för naturen. Nationalparker kan också grundas för att skydda kulturlandskap. (källa)
  9. Oktroj (franska: octroi, från medeltidslatinets auctorizare, "bemyndiga") är ett av en statsmakt meddelat berättigande att utöva viss ekonomisk verksamhet, som dessförutan icke skulle ha varit tillåten. I Sverige avser oktroj särskilt Regeringens (intill 1975 Kungl. Maj:t) tillåtelse för juridiska personer att idka bankrörelse, så kallad bankoktroj, vilket numera innehas utan rätt att utge egna sedlar. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.