Statussymbol Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder statussymbol, varianter, uttal och böjningar av statussymbol

Statussymbol synonym, annat ord för statussymbol, vad betyder statussymbol, förklaring, uttal och böjningar av statussymbol.

Vad betyder och hur uttalas statussymbol

Statussymbol uttalas stat|us|sym|bol och är ett substantiv.

Ordformer av statussymbol

Singular

statussymbol
obestämd grundform
statussymbols
obestämd genitiv
statussymbolen
bestämd grundform
statussymbolens
bestämd genitiv

Plural

statussymboler
obestämd grundform
statussymbolers
obestämd genitiv
statussymbolerna
bestämd grundform
statussymbolernas
bestämd genitiv

Statussymbol är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet statussymbol

  1. Ett kuttersmycke kan i överförd betydelse vara en vacker kvinna som en båtägare gör till en statussymbol genom att hon ligger på däck och solar. (källa)
  2. Dyra märkeshandväskor har blivit en statussymbol bland många kvinnor. Bland exklusiva tillverkare kan nämnas Dior, Prada, Gucci, Burberry och Louis Vuitton. (källa)
  3. Sveriges äldsta kända vapensköld är från 1219 och tillhörde släkten Boberg. Den avbildar en lilja mellan två hjorthorn. En stor del av de svenska adliga ätternas vapen härstammar från stormaktstiden, när heraldiska vapen hade upphört att ha någon militär betydelse, utan främst användes som statussymbol. Ett stort användningsområde var vid begravningar, då konstfärdigt snidade avbildningar hängdes upp på väggarna i kyrkan. Stormaktstiden var även den period då det ofrälse bruket av heraldiska vapen och sigill var som störst. (källa)
  4. När man mot slutet av medeltiden i Nordeuropa började baka strutar och andra bröd av vete blev dessa en statussymbol, eftersom vetemjöl ännu var mycket dyrt. Vetebröd omnämns i de äldsta skandinaviska bibelöversättningarna. I Gustav Vasas bibel från 1541 talas det om tackoffer bestående av "bakade semlokakor blandade med olio" Skrifter talar även om att det i Köpenhamn redan på 1500-talet fanns "simlebagare". (källa)
  5. En matta är en golvbeklädnad, oftast tillverkad i natur- eller konstfiber, som ull,textil, silke och bast men även plastmaterial. Många typer av mattor består av ett övre lager, en så kallad lugg som är fastsatt på ett underlag. Olika typer av matta har olika lång lugg. Mattans funktion kan vara ljud- och värmeisolerande, men även avkylande, skapa ett mjukt underlag, fungera som utsmyckning och statussymbol, vara ett liturgiskt objekt (bönematta) eller ett skydd för underlaget. Mattor förekommer i alla storlekar och är oftast kvadratiska, men andra former förekommer också, exempelvis runda. Vanligtvis ligger de fritt direkt på golvet, men det förekommer även mattor som är fastsatta på underlaget och andra, så kallade heltäckningsmattor som är skurna utifrån rummets form och täcker hela golvytan. Ibland hängs mattor som väggbonad, då definitionsskillnaden på matta och bildväv blir flytande. (källa)
  6. Industrialiseringen drev även fram en längtan till friluftsliv hos storstadsborna. Detta blev starten av en rörelse för s.k. sportstugor under början av 1900-talet . Ordet "sportstuga" försvann under 1940-talet och ersattes då med ordet "fritidshus". På 1970-talet var innehavet av sommarstuga statussymbol. (källa)
  7. Bruket av muschen spreds snabbt till de lägre samhällsskikten, både i Frankrike och runt om i övriga Europa. Det blev en statussymbol som även den sämst bemedlade medborgaren nyttjade. Placeringen av dessa "franska flugor" varierade och fick med tiden olika betydelser. (källa)
  8. Lakan började förnämt folk använda under medeltiden. Hos svensk allmoge blev sänglinne en statussymbol först i de typiska linbygderna, exempelvis Hälsingland, men långt in på 1800-talet var ett underlägg av trasväv regel. Överlakan förekom mest i paradbäddade skrytsängar. (källa)
  9. Ett skrivbord på ett kontor kan bli en statussymbol. Ett stort, dyrt skrivbord mitt i rummet, kontra ett mindre, billigare utmed en vägg, är ett synligt tecken på innehavarens status inom kontoret. (källa)
  10. En statussymbol är ett synligt, yttre tecken eller objekt som upplevs som en indikator på en persons ekonomiska eller sociala status. Statussymbol är också en sociologisk term inom symbolisk interaktionism, vilket är studiet av hur individer och grupper interagerar och tolkar olika kulturella symboler. Även om det i alla tider har förekommit statussymboler så dyker ordet på svenska först upp i början av 1960-talet. Precis som med andra symboler så varierar statussymboler över tid och region. Statussymboler kan gälla för hela samhällen eller för mindre grupper, som subkulturer. Ofta fungerar lyxvaror som statussymboler men vad som definieras som exklusivt, eller eftersträvandsvärt att visa upp är inte statiskt och inte bara objekt fungerar som statussymboler. Statussymboler kan också uppfattas som ett uttryck för skryt. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.