Storsegel Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder storsegel, varianter, uttal och böjningar av storsegel

Storsegel synonym, annat ord för storsegel, vad betyder storsegel, förklaring, uttal och böjningar av storsegel.

Vad betyder och hur uttalas storsegel

Storsegel uttalas stor|segel och är ett substantiv.

Ordformer av storsegel

Singular

storsegel
obestämd grundform
storsegels
obestämd genitiv
storseglet
bestämd grundform
storseglets
bestämd genitiv

Plural

storsegel
obestämd grundform
storsegels
obestämd genitiv
storseglen
bestämd grundform
storseglens
bestämd genitiv

Storsegel är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet storsegel

  1. Skutor, allmogens fraktfartyg, var ofta ketchriggade. Riggen används fortfarande på fritidsbåtar avsedda för långfärdssegling. Segelytan är utspridd på många segel och också storseglet är relativt litet och lätthanterligt. Det är lätt att variera segelytan enligt behov, till exempel så att man i hård vind seglar för fock och mesan. Skonarriggen och den moderna (bermuda)slupriggen är effektivare på bidevind, men har större och därmed mer svårhanterliga storsegel. (källa)
  2. De tidigare seglande lotsbåtarna var allmogebåtar av de typer som användes på orten eller närliggande kuster. Lotsbåten förde ett storsegel med en röd duk insydd diagonalt i seglet. Under mörker fördes en lampa med vit och rött sken, kunde även vara med blinkande funktion. (källa)
  3. Läns är en bog vid vilken man har vinden akterifrån (bakifrån), så att vinden fyller båtens segel likt en "säck". På alla andra bogar, inklusive slör, kommer vinden in i seglet vid dess förligare lik, följer seglet likt luftströmmen följer en vinge på ett flygplan, och lämnar seglet vid dess aktre lik. Läns och slör kallas med ett gemensamt namn för undanvind. Plattläns betecknar att vinden kommer rakt akterifrån, varvid man kan skota förseglet i lovart, alltså på motsatt sida storseglet. Negativ läns innebär att man seglar med vinden snett bakifrån och bommen framför masten, alltså att man passerar den riktning då båten normalt skulle gippa. Detta går bara att göra på båtar som saknar vant. (källa)
  4. En mesanmast är lägre än eller lika lång som stormasten. Skepp där aktermasten är högst kallas skonare eller skonerter. Då kallas den förliga masten fockmast (med en fock) och den aktra stormast (med storsegel och inte mesan). Om masterna är lika höga avgör storleken på seglen vilkendera som är stormast. På fullriggare och briggar bärs mesanen på en i huvudsak råriggad aktersta mast, kryssmasten respektive stormasten. (källa)
  5. På moderna fritidsbåtar var det innan rullfocken främst storseglet man revade, då man vill minska fockens yta byter man ofta till en mindre fock. I synnerhet på båtar med "masttopprigg", masthead, hade man en uppsättning olika stora försegel. (källa)
  6. Sportsligt är det dock IC-kanoten som fört kanotseglingens vimpel och ära med sig runt världen. Sverige har fostrat flera världsmästare i klassen. Att segla IC är en mycket speciell upplevelse, den har en fantastisk direktverkande roderkänsla, tar bra höjd och hisnande fart. Man sköter allt själv, fock, storsegel och roder, samtidigt som man hänger 1.5 meter utanför kanoten i en fart på kanske 15-20 knop. (källa)
  7. Storsegel och fock på en typisk modern segelbåt är snedsegel (bermudarigg med bermudasegel respektive stagsegel), liksom stagseglen och mesanen på råseglare, spri-, gaffel- och loggertseglen på nordeuropeiska allmogebåtar samt latinseglen vanliga i medelhavsområdet och kring Indiska oceanen, för att nämna några vanliga typer. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.