Stridstupp Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder stridstupp, varianter, uttal och böjningar av stridstupp

Stridstupp synonym, annat ord för stridstupp, vad betyder stridstupp, förklaring, uttal och böjningar av stridstupp.

Vad betyder och hur uttalas stridstupp

Stridstupp uttalas strids|tupp och är ett substantiv.

Ordformer av stridstupp

Singular

stridstupp
obestämd grundform
stridstupps
obestämd genitiv
stridstuppen
bestämd grundform
stridstuppens
bestämd genitiv

Plural

stridstuppar
obestämd grundform
stridstuppars
obestämd genitiv
stridstupparna
bestämd grundform
stridstupparnas
bestämd genitiv

Stridstupp är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet stridstupp

  1. En teori om ordets uppkomst är att disputationerna vid det medeltida universitetet i Paris gick så häftigt till att deltagarna liknades vid stridstuppar. Detta gjorde att deras verksamhet kom att kallas stridstuppsvetenskap, från det latinska ordet gallus, "tupp", och den grekiska efterleden -mathia, "vetande". Disputationerna råkade i vanrykte till följd av de barocka ämnen som behandlades och gallimatias blev då synonymt med struntprat. (källa)
  2. Tuppfäktning kom till Grekland på 400-talet f.Kr. och i det forntida Aten och andra grekiska städer anordnades offentliga tuppfäktningar. I Grekland kallades stridstupparna för αλέκτωρ (aléktōr) från ἀλέξω, som ungefär betyder "att avvärja". I Rom betraktades först tuppfäktning med skepsis men efter hand accepterades den med entusiasm. Trots att det bekämpades av det kristna prästerskapet spreds det från Rom norrut till England och övriga Europa. Via Spanien, där man idkat tuppfäktning sedan romersk tid, och Storbritannien spreds bruket till deras kolonier runt om i världen. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.