Strumpor Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder strumpor, varianter, uttal och böjningar av strumpor

Strumpor synonym, annat ord för strumpor, vad betyder strumpor, förklaring, uttal och böjningar av strumpor.

Synonym till strumpor

Hur används ordet strumpor

  1. Ibland kan man inventera annat också såsom strumpor i en låda eller legobitar i en ask. (källa)
  2. Jacketten består av en rock, vanligtvis svart eller grå till färgen, med rundade så kallade "svalskört", grårandiga byxor utan slag och i regel grå eller "buff-färgad" (ljust gulbrun) väst. Den sistnämnda kan dock numera förekomma i många olika färger, ofta även i brokadmönster. Till jackett bärs slips eller plastron, men även fluga kan användas. Grundtypen är grå med endast struktur eller randning, men även här förekommer numera – inte minst i Storbritannien – en rik variation. Skjortan till jackett kan ha såväl nedvikt mjuk krage som stärkkrage. Skor (eventuellt lackskor) och strumpor skall vara svarta, handskar däremot helst grå eller i sämskinn. Som huvudbonad till jackett bärs ofta svart eller grå cylinderhatt. (källa)
  3. Till klänning bärs vanligen nylonstrumpor eller strumpbyxor. Att bära klänning utan strumpor eller strumpbyxor anses informellt, möjligen med undantag av varma sommardagar. En mellanställning har leggings. (källa)
  4. En av dess mest framstående personer, Madeleine de Scudéry, skrev långa kärleksromaner som fick flera kvinnliga beundrare men häcklades av männen. Hennes romaner var uttryck för de diskussioner om kärlekens väsen som fördes i Chambre bleue, medlemmarna var starkt påverkade av hur kärleken framställdes i medeltidens riddarromaner och av nyplatonismen. Honoré d'Urfés herderoman L'Astrée (1624) var en annan central källa till idéer. Även Madame d'Aulnoys sagor är en del av rörelsen. Sagorna hade liksom kärleksberättelserna syftet att studera och sprida rörelsens idéer om kvinnans roll i samhället. Preciositeten är en av de äldsta feministiska rörelserna, och på grund av de blå strumpor som var på modet i salongen kom de att kallas blåstrumporna, bas-bleus, en metonymi som användes om feminister på engelska och franska i många hundra år därefter. Bland de mest radikala tankar som framlades i salongerna var att äktenskapet skulle tidsbegränsas och att männen skulle sköta barnen från ett års ålder. Deras kärleksromaner var inte ämnade som underhållning, utan med dessa ville de visa att kvinnan, för att kunna vara fri, måste avhålla sig från att följa sina sexuella passioner. (källa)
  5. Under regentskapsperioden (1811–1820), bar män i överklassen i västra Europa kängor på dagen, och kängor eller pumps på kvällen, tillsammans med knähöga strumpor av silke och knäbyxor. Skorna hade ursprungligen silvriga spännen, men dessa togs bort efter påverkan av Beau Brummell, en brittisk dandy. De silvriga spännena ersattes av en fyrkantig rosett av gros grain. Under den viktorianska tiden, användes pumps som kvällsskor när det var dans eller musik, och kängor av lackläder användes vid alla andra tillfällen. (källa)
  6. Raggsocka är en stickad strumpa av grovt garn, även kallad "tjocksocka" i norrländskt folkmun, används vintertid, gärna över vanliga strumpor. Raggsockor tillverkas ofta av ullgarn eller av garn i en blandning mellan ylle och syntetmaterial. (källa)
  7. Det amerikanska handelsnamnet rayon (bildat av ray, stråle) inregistrerades 1924 som ersättning för silke. Rayon användes första gången 1912 i strumpor och sedan 1916 i hela plagg. (källa)
  8. Strumpor (sockar) är en typ av benkläder som funnits sedan medeltiden. Kallades då hosor. Från början användes linne, silke och ull, ibland även läder, till material. Strumpor används vanligtvis med finare skor eller sportskor. Generellt används vita strumpor till sportskor och svarta eller färgade strumpor till finskor. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.