Styv Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder styv, varianter, uttal och böjningar av styv

Styv synonym, annat ord för styv, vad betyder styv, förklaring, uttal och böjningar av styv.

Synonymer till styv

Vad betyder och hur uttalas styv

Styv uttalas styv och är ett adjektiv -t -a.

Styv betyder:

Ordformer av styv

Böjning (i positiv) styv en ~ + subst. styvt ett ~ + subst. styva den/det/de ~ + subst. styve den ~ + mask. subst. Komparation styvare en/ett/den/det/de ~ + subst. styvast är ~ styvaste den/det/de ~ + subst.

Styv är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Styv på Engelska

 • hard, stiff - his fingers grew stiff with cold, stiff joints
 • good at, clever at - a fine performance

Hur används ordet styv

 1. I de fall den underliggande betongplattan är väl isolerad underifrån med till exempel cellplast eller styv mineralull av en tjocklek av 250 mm eller mera, kan man få en ackumulerande effekt. En annan fördel är att man får ett behagligt golv, särskilt vid keramiska eller syntetiska beläggningar som känns kalla, eller i våtutrymmen som behöver torka och ventileras ur snabbt. Lufttemperaturen i rummet kan sänkas någon eller ett par grader med bibehållen komfort då det inte längre känns kallt om fötterna och detta kan, med god undertill liggande isolering totalt sett minska byggnadens energiförbrukning . Vid nybyggnad kan man utnyttja golvvärmen till att torka ur betongen, eller om det skulle uppstå någon form av vattenskada torkar golvet snabbare. Man kan använda solfångare till vattenburen golvvärme för att sänka den totala energiförbrukningen eftersom golvvärme är ett lågtemperatursystem. (källa)
 2. Hatt är en mer eller mindre styv huvudbonad med kulle och i regel ett brätte. Hatt används främst till skydd mot solen, köld och regn. Hattar förfärdigas av olika material till exempel filt och halm. Damhattar som bärs som prydnad görs ofta av tyg såsom siden, sammet med mera. (källa)
 3. En håv är ett redskap bestående av en påse av nät fäst vid en styv ram, ofta med handtag. Håvens äldsta användningsområde är att plocka upp fisk ur vattnet vid fiske (fiskhåv). För odlad fisk och akvariefisk används håven som självständigt fångstredskap. Beroende på vad för sorts fisk som ska fångas så har de olika stora maskor. (källa)
 4. Den blir upp till en halv meter hög. Stjälken är styv och mycket förgrenad. Bladen är smala och lansettlika. Isop drar till sig bin och fjärilar. Växten har inga höga krav på växtplats, men trivs bäst där det är soligt och varmt. Den klarar torrperioder bra. (källa)
 5. Kartong (skokartong) eller papp är ett kraftigt papper som bland annat används i förpackningar och i konst. Kartong är en styv pappersprodukt, vars ytvikt överstiger 170 gram per kvadratmeter och papp har större ytvikt än 400 gram per kvadratmeter. (källa)
 6. Kubb eller plommonstop är en herrhatt med rund styv kulle. På finlandssvenska kallas modellen knall. Hattypen förknippas i dag främst med Storbritannien men var allmänt förekommande i den västerländska mansklädedräkten under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. (källa)
 7. Kubb (hatt) – en herrhatt med rund styv kulle. (källa)
 8. På skalan över vindstyrka ligger kuling mellan styv bris (6 beaufort) och halv storm eller storm (9 eller 10 beaufort). (källa)
 9. Styv lera innehåller 40-60 viktsprocent ler. (källa)
 10. I slutet av 1500-talet ändrades formen på mässhaken inom Katolska kyrkan så att prästen lättare skulle kunna knäppa händerna, i och med att mässhaken blivit styv av de omfattande broderierna och på grund av bruket av styvare textil i mässhaken, till exempel linne. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.