Styvt Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder styvt, varianter, uttal och böjningar av styvt

Styvt synonym, annat ord för styvt, vad betyder styvt, förklaring, uttal och böjningar av styvt.

Vad betyder och hur uttalas styvt

Styvt uttalas styvt ad och är ett verb.

Styvt betyder:

Ordformer av styvt

Ordform(er) styvt adverb

Andra språk

Styvt på Engelska

 • rigidly, stiffly

Hur används ordet styvt

 1. De yngsta blommorna hänger nedåt mot stjälken, men de äldre reser sig allt mera upp för att slutligen i fruktstadiet stå styvt upprätt, tryckta mot varandra. Fröhuset mognar inneslutet i blomfodret. Det öppnar sig med fem flikar i toppen. Till följd av såväl dess form som dess ställning kan fröspridningen endast ske då stjälken kraftigt stöts eller skakas, till exempel av blåsten. (källa)
 2. För att bevara insamlade växters form och färg läggs de plant mellan papper med hög uppsugningsförmåga och placeras sedan i en växtpress. När växterna torkat helt tas de ur pressen och limmas fast på styvt vitt papper. Alla uppgifter om när och var växten samlats in, växtbeskrivning och beskrivning av omgivningen där den växte antecknas på papperet. För att undvika insektsangrepp kan den pressade växten frysas eller behandlas med desinficeringsmedel. Därefter placeras den i en skyddande låda. Växter kan även konserveras i alkohol. (källa)
 3. Bashögtalarelement har ett stort och styvt, oftast konformat membran, upp till 18" (45 cm) i diameter, med stor slaglängd (ibland flera cm) och ett stort och tungt magnetsystem (ofta flera kilo). Baselementet arbetar främst mellan cirka 20 Hz upp till cirka 600 Hz för de större elementen, cirka 40-1 200 Hz för de mindre, där ljudvåglängden är större än membrandiametern och membranet därför fungerar som en kolv som pumpar den omgivande luften fram och tillbaka. Vid högre frekvenser svänger membranet i otakt (partialsvängningar) med ökad distorsion som följd. Ett bra baselement har ett kraftigt magnetsystem med långt luftgap och ett styvt membran, tidigare gjort av pappersmassa men numera ofta av någon typ av laminat, plast eller lättmetallslegering. (källa)
 4. Det har långt, smalt huvud med cylindrisk utdragen nos, mycket långa öron, klumpig bål, medellång, kägelformig svans, korta ben, fyra tår på de främre fötterna, fem tår på de bakre fötterna, platta, hovlika klor, tjock hud och glest och styvt hår. Djuret är hälgångare. Kroppslängden (inklusive svansen) ligger vanligen mellan 1,0 och 1,3 meter och går hos vissa individer upp till 2,2 meter. Själva svansen är upp till 0,7 meter lång. (källa)
 5. Batist, även kambrik eller kammarduk, ett lätt och ganska glest tyg av tätfibrigt, fint garn, vanligen av bomull eller bomull/polyester. Det är ett tunt och fint, men ganska styvt, tyg i tuskaft. Styvheten uppnås genom att använd tråd är hårt spunnen och att inslaget vid vävningen slås hårt. Ytan har gjorts glansig genom valsning efter vävningen. (källa)
 6. Denna streckindelning användes allmänt vid kursangivelser på segelfartygens tid. Under segel i sjögång var det styvt nog att styra på ett halvt streck när. Under lugnare förhållanden kunde man ge noggrannare kursangivelse genom ett halvt eller ett kvarts streck (t.ex. Nordost en halv Ost). (källa)
 7. Nattljus är en tvåårig ört. Det första året bildar den en bladrosett vid marken och andra året går den upp i en styvt upprätt stjälk som blir 100-150 cm hög. Stjälken är ogrenad eller grenad, grön eller ibland rödtonad och relativt tätt hårig med mjuka hår blandat med borsthår, dessa har grön, mer sällan gulbrun bas. Bladen är elliptiska till lansettlika eller omvänt lansettlika. Frukten är en lansettlik kapsel med glandelhår och borsthår. Borthåren har aldrig röd bas. (källa)
 8. Organdi(n) (i engelsk litteratur ofta stavat organdie och organdy) är ett mycket tunt tyg i löst slagen tuskaft med tunt, hårt tvinnat garn. Tyget blir därigenom mer eller mindre genomskinligt, särskilt i vått tillstånd. Ursprungligen vävdes organdi i bomull, men numera förekommer det även ofta i nylon. Genom olika kraftig klistring efter vävningen (appretur) kan tyget göras mer eller mindre styvt, och marknadsförs i tre olika styvhetsklasser. (källa)
 9. Näråsilke används blir tyget styvt p.g.a. råsilkets naturliga beläggning med sericin, som ger en klistrande effekt. När syntetfibrer används uppnås styvheten genom separat klistring, appretur, efter vävningen. (källa)
 10. En sandwichkonstruktion kan även vara välvd, exempelvis används det i båtar där en kärna av hård skumplast eller skivor av balsa mellan två skikt av glasfiberarmerad plast. Mellanskiktet kan då bestå av en skumplast som sprutats in mellan glasfiberskikten som sedan härdar till ett styvt skum, eller också lägger man upp ett glasfiberlaminat som man lägger en skiva av hård skumplast som sedan lamineras med ytterligare ett glasfiberskikt. Den här konstruktionen används i exempelvis plastbåtars däck, det är även vanligt när det byggs one-off-båtar och fartyg med den här tekniken. I Sverige har Karlskronavarvet varit ledande när det gäller fartyg av sandwichkonstruktion. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.