Sulfittillverkning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sulfittillverkning, varianter, uttal och böjningar av sulfittillverkning

Sulfittillverkning synonym, annat ord för sulfittillverkning, vad betyder sulfittillverkning, förklaring, uttal och böjningar av sulfittillverkning.

Vad betyder och hur uttalas sulfittillverkning

Sulfittillverkning uttalas sulf|it|till|verk|ning och är ett substantiv.

Ordformer av sulfittillverkning

Singular

sulfittillverkning
obestämd grundform
sulfittillverknings
obestämd genitiv
sulfittillverkningen
bestämd grundform
sulfittillverkningens
bestämd genitiv

Sulfittillverkning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet sulfittillverkning

  1. Hanson avlade ingenjörsexamen vid Chalmers tekniska läroanstalt 1883 och anställdes vid David Otto Franckes pappersbruk och sulfitfabrik i Mölndal. Tillsammans med ingenjör Waldemar Flodquist anlade han 1885 en fabrik vid Forsbacka i Dalsland för att tillämpa en av Flodqvist uppfunnen förbättrad metod för sulfittillverkning. Metoden vann stor framgång, och Hanson anlitades sedan för planläggning, byggande (bland annat Ulriksfors, där han en tid var disponent) och drift av ett stort antal fabriker inom sulfit- och pappersbranschen i Sverige samt ett i Norge och ett i Ryssland (Vologdafabrikerna). (källa)
  2. Krigsberedskapskommissionen utredde den ekonomiska krigsberedskapen, och Statens krigsmaterielkommission hade att organisera sambandet mellan militära myndigheter och industrin. Statens livsmedelskommission med underlydande byråer fick med anledning av bristen på livsförnödenheter i uppdrag att importera brödsäd och fodermedel, så länge det var möjligt. Kött, fläsk, ägg, smör och fisk ställdes under ransonering, och försäljningen av dessa reglerades. Folkhushållningskommissionen fick från september 1916 det viktiga uppdraget att reglera konsumtionen av socker och andra livsförnödenheter. Kommissionen tillsatte i varje län en eller flera livsmedelsstyrelser, och kommunala livsmedelsnämnder, som förut var frivilligt tillsatta på många håll, blev obligatoriska. Från och med november 1916 erhöll varje person rätt att enligt särskilda kort köpa högst ett kg socker per månad (för december två kg). Sedan staten den 8 januari 1917 lagt beslag på all brödsäd, mjöl och bröd erhöll varje jordbruksidkare 12 kg brödsäd per person i månaden och andra personer enligt särskilda "brödkort" 250 gram mjöl eller 325 gram mjukt bröd eller 200 gram hårt bröd per dag. Ökad ranson tilldelades personer med tungt arbete enligt särskilda s.k. "påbrödskort". Kaffet beslagtogs, och åtgärder vidtogs att reglera försäljningen av mjölk med mera. På spannmål sattes minimipris för att uppmuntra brödsädsodlingen. Brännvinsbränning förbjöds från 1 oktober 1917 utom i samband med pressjästberedning eller framställning av brännvin från avfallslut vid sulfittillverkning. 1917 års klena skörd nödvändiggjorde statsbeslag på och ransonering av hö och andra fodermedel. (källa)
  3. År 1951 gick AB Iggesunds Bruk in i kemibranschen i och med förvärvet av EKA. Den nuvarande tillverkningen av kartong (ingår i Iggesund Paperboard, dotterbolag inom Holmen-koncernen) inleddes 1963. 1965 förvärvades Boxholms AB i vars verksamhet järnverk, sågverk, snickerifabrik, mejeri och skogs- och jordbruk ingick. Två år senare, 1967, köptes Ströms sulfitfabrik (nedlagd 1979–1981 och ersatt med en fabrik för plastbeläggning av kartong) och Stocka sågverk av Ström-Ljusne AB. En ny sulfatfabrik togs samtidigt i drift i Iggesund för att ersätta sulfittillverkningen, vilken nedlades. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.