Svalg Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder svalg, varianter, uttal och böjningar av svalg

Svalg synonym, annat ord för svalg, vad betyder svalg, förklaring, uttal och böjningar av svalg.

Synonymer till svalg

Vad betyder och hur uttalas svalg

Svalg uttalas svalg och är ett substantiv -et; pl. svalg.

Svalg betyder:

Ordformer av svalg

Singular

svalg
obestämd grundform
svalgs
obestämd genitiv
svalget
bestämd grundform
svalgets
bestämd genitiv

Plural

svalg
obestämd grundform
svalgs
obestämd genitiv
svalgen
bestämd grundform
svalgens
bestämd genitiv

Svalg är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Svalg på Engelska

  • throat

Hur används ordet svalg

  1. Histamin eller imidazoletylamin (C5H9N3), är ett hormon och en signalsubstans, som framför allt är verksam i immunförsvaret. Kemiskt sett är det en biogen monoamin och imidazol. Det är också verksamt vid allergier. Vid en svår allergisk reaktion (anafylaxi) frisläpps främst histamin som påverkar blodkärlen och orsakar främst svullnad i mun och svalg. (källa)
  2. Koldioxid är färglös, tung, kvävande och inert (obenägen att reagera kemiskt) gas. Vid inandning i höga koncentrationer får man en sur smak i munnen och en stickande känsla i hals och svalg eftersom gasen löser sig i saliven och bildar kolsyra. (källa)
  3. Luftvägsinfektion är en infektion som drabbar luftvägarna. Man delar upp dessa i övre luftvägsinfektion (ÖLI) som drabbar svalg, hals, näsa, mun och öron, och nedre luftvägsinfektion (NLI) som drabbar luftrör (bronker) och lungor. Luftvägsinfektioner kan vara orsakade av bakterier men är oftast virusorsakade. (källa)
  4. Innehåller ämnen som kan ge sveda i mun och svalg samt lättare magbesvär för katter. (källa)
  5. Det finns en begreppsförvirring vad gäller sepsis och definitionen av tillståndet har förändrats med tiden. Sepsis är SIRS utlöst av en infektion. Ofta, men inte alltid, har den drabbade patienten bakterier i blodet, som spridit sig dit från en lokal infektion eller direkt infekterat blodbanan. Förekomst av bakterier i blodet är dock inte synonymt med sepsis utan kallas bakteriemi och kan förekomma tillfälligt och utan att ge symptom efter till exempel kirurgiska ingrepp i mun och svalg. Ibland förekommer det historiska uttrycket septikemi fortfarande som en synonym till sepsis och avser då en sepsis med påvisad bakterieväxt i blodet. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.