Svans Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder svans, varianter, uttal och böjningar av svans

Svans synonym, annat ord för svans, vad betyder svans, förklaring, uttal och böjningar av svans.

Vad betyder och hur uttalas svans

Svans uttalas svans och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av svans

Singular

svans
obestämd grundform
svans
obestämd genitiv
svansen
bestämd grundform
svansens
bestämd genitiv

Plural

svansar
obestämd grundform
svansars
obestämd genitiv
svansarna
bestämd grundform
svansarnas
bestämd genitiv

Svans är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Svans på Engelska

  • tail

Hur används ordet svans

  1. De tidigaste arterna var tandförsedda och hade långa svansar, medan de senare arterna saknade tänder och hade kraftigt reducerad svans. En påtaglig storleksökning ägde rum från de äldsta till de yngsta arterna. (källa)
  2. De kännetecknas genom mycket långsträckt kropp, en naken, längsgående strimma på fotsulorna, femtåiga fram- och bakfötter med indragbara klor, lång svans och medelstora öron. (källa)
  3. Sjusovaren är 13–19 cm lång och har en yvig svans av 11–15 cm längd. Vikten varierar mellan 70 och 300 g. Sjusovaren är ljusgrå på ovansidan och vitaktig på undersidan. Kring ögat har den en tydlig, svart ring. (källa)
  4. En grip (från grekiska γρύψ (grýps), latin gryphus) är ett fabeldjur som delvis är ett lejon, delvis en fågel. Vanligen avbildas den med ett lejons bakkropp, bakben, svans och öron och en örns (fram)kropp, (fram)ben, vingar och huvud. (källa)
  5. En gripsvans är en djursvans som har adapterats så, att djuret kan använda den för att hålla sig fast eller hålla fast föremål. Olika djurgrupper har var för sig utvecklat gripsvansar, däribland några gnagare, kattlika djur, pungdjur och ödlor, samt många primater. Många av dessa djur är trädlevande. Sjöhästar är däremot fiskar, och använder sina gripsvansar till att hålla sig fast i tång. (källa)
  6. Som alla stjärtlösa groddjur saknar vuxna grodor svans. (källa)
  7. Grodyngel är det första stadiet i groddjurs livscykel, motsvarande larv. Grodynglen kläcks ur rom i vatten, och har en lång svans. Benen utvecklas efter hand. Hos de flesta arter av grodor livnär sig grodyngel främst på alger. I västgötska, liksom norska, kallas de för rumpetroll. I Delsbotrakten i Hälsingland kallades de klånnpadda. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.