Svans Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder svans, varianter, uttal och böjningar av svans

Svans synonym, annat ord för svans, vad betyder svans, förklaring, uttal och böjningar av svans.

Vad betyder och hur uttalas svans

Svans uttalas svans och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av svans

Singular

svans
obestämd grundform
svans
obestämd genitiv
svansen
bestämd grundform
svansens
bestämd genitiv

Plural

svansar
obestämd grundform
svansars
obestämd genitiv
svansarna
bestämd grundform
svansarnas
bestämd genitiv

Svans är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Svans på Engelska

 • tail

Hur används ordet svans

 1. De tidigaste arterna var tandförsedda och hade långa svansar, medan de senare arterna saknade tänder och hade kraftigt reducerad svans. En påtaglig storleksökning ägde rum från de äldsta till de yngsta arterna. (svd.se)
 2. De kännetecknas genom mycket långsträckt kropp, en naken, längsgående strimma på fotsulorna, femtåiga fram- och bakfötter med indragbara klor, lång svans och medelstora öron. (wikipedia.org)
 3. Sjusovaren är 13–19 cm lång och har en yvig svans av 11–15 cm längd. Vikten varierar mellan 70 och 300 g. Sjusovaren är ljusgrå på ovansidan och vitaktig på undersidan. Kring ögat har den en tydlig, svart ring. (wikipedia.org)
 4. En grip (från grekiska γρύψ (grýps), latin gryphus) är ett fabeldjur som delvis är ett lejon, delvis en fågel. Vanligen avbildas den med ett lejons bakkropp, bakben, svans och öron och en örns (fram)kropp, (fram)ben, vingar och huvud. (wikipedia.org)
 5. Att trädlevande djur har utvecklat gripsvansar tycks vara vanligare i skogarna i Sydamerika än i de i Afrika och Sydostasien, där å andra sidan förmåga till glidflygning är vanligare än i Sydamerika. Det har föreslagits att detta beror på att de sydamerikanska regnskogarna är tätare och innehåller mer lianer än regnskogarna i Afrika och Sydostasien. Dock finns det i skogarna i Australien och på Nya Guinea både många däggdjur med gripsvans, och många som kan glidflyga. Faktiskt har samtliga glidflygande australiska däggdjur också en svans med åtminstone en viss gripförmåga. (wikipedia.org)
 6. Som alla stjärtlösa groddjur saknar vuxna grodor svans (wikipedia.org)
 7. Grodyngel är det första stadiet i groddjurs livscykel, motsvarande larv. Grodynglen kläcks ur rom i vatten, och har en lång svans. Benen utvecklas efter hand. Hos de flesta arter av grodor livnär sig grodyngel främst på alger. I västgötska, liksom norska, kallas de för rumpetroll. I Delsbotrakten i Hälsingland kallades de klånnpadda. (wikipedia.org)
 8. Vilda fårarter når en kroppslängd mellan 1,2 och 1,8 meter och därtill kommer en 7 till 15 centimeter lång svans. Mankhöjden ligger mellan 65 och 125 centimeter och vikten mellan 20 och 200 kilogram. Hannar är tydligt större än honor. (wikipedia.org)
 9. "Varder lekare slagen, skall det alltid vara ogillt. Varder lekare sårad, en som går med giga eller fiol eller trumma, då skall man taga en otam kviga och föra upp på bäsing. Sedan skall man raka allt håret av hennes svans och sedan smörja den. Så skall man skaffa honom nysmorda skor. Sedan skall lekaren taga kvigan om svansen. Någon skall slå till henne med en skarp piska. Lyckas han hålla henne, då ägde han det goda djuret och njuta det, som en hund njuter gräs. Kan han ej hålla henne taga och tåla det, han fått skam och skada, och begäre aldrig mer rätt än en hudstruken trälinna." (wikipedia.org)
 10. Ögonen omges av vita och svarta penseldrag som gör att de ser större ut än vad de egentligen är. Baksidan av lodjurets öron kantas av svart päls som slutar i den karaktäristiska tofsen högst upp på örat som är ca 4 cm lång. Lodjurets svans är kortare än de flesta andra kattdjurs, ungefär 5–17 centimeter, och slutar med en svart spets. Arten är väsentligt tyngre än övriga arter i samma släkte. Utseende och storlek varierar i viss mån utifrån geografisk utbredning. (wikipedia.org)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.