Svarvning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder svarvning, varianter, uttal och böjningar av svarvning

Svarvning synonym, annat ord för svarvning, vad betyder svarvning, förklaring, uttal och böjningar av svarvning.

Vad betyder och hur uttalas svarvning

Svarvning uttalas svarv|ning och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av svarvning

Singular

svarvning
obestämd grundform
svarvnings
obestämd genitiv
svarvningen
bestämd grundform
svarvningens
bestämd genitiv

Plural

svarvningar
obestämd grundform
svarvningars
obestämd genitiv
svarvningarna
bestämd grundform
svarvningarnas
bestämd genitiv

Svarvning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet svarvning

  1. Kamaxlar tillverkas vanligen av smidesstål. Bearbetas genom svarvning, fräsning, slipning och härdning. Slipningen av kammarna är komplicerad eftersom kammarna ska ha en speciell krökning. (wikipedia.org)
  2. Svarvar tillverkas med olika grad av automatisering, från den enklaste träsvarvar där verktyget hålls och styrs med handen till mer automatiska eller där svarvaren styr ett svarvstål efter en schablon. I viss svarvning, exempelvis vid svarvning av träskålar eller träknoppar, används endast den drivande funktionen (svarvning på fri ände). (wikipedia.org)
  3. På stötsliden sitter en vertikalslid, med ett stålfäste och en stålhållare som håller skärstålet. Det är till sin uppbyggnad mycket likt ett svarvstål, dock är skärvinklarna trubbigare, eftersom skärförloppet är avbrutet. Av samma anledning måste skärhastigheten hållas lägre än vid svarvning. För att skärstålet inte ska skadas under returslaget, då sidomatning sker, är stålfästet rörligt infäst, så att det kan vippa upp framåt. Eftersom arbete bara utförs i ena riktningen, blir avverkningstakten låg, jämfört med en fräs. (wikipedia.org)
  4. Olivträ har gulrödbrun färg och är ådrat i ett oregelbundet mönster som gör detta träslag eftertraktat för finsnickeri. Används ofta till svarvning av diverse konstföremål. (wikipedia.org)
  5. Andra tidiga sparkmodeller hade konstfullt utförda medar och bearbetade trädetaljer som handtag och stolpar med fin svarvning. En modell från Dalarna kallas Laknässparken och den har en typisk spiralvridning av medänden. (wikipedia.org)
  6. Svarvning är en bearbetningsprocess i vilken ett skärverktyg, typiskt en icke-roterande verktygsbit, som bearbetar i en spiralformad bana genom att verktyget flyttas mer eller mindre linjärt medan arbetsstycket roterar. Vanligtvis används termen "svarva" vid bearbetning av utvändiga ytor med detta skärförlopp, medan samma skärförlopp använt på invändiga ytor (d.v.s. hål, av ett eller annat slag) kallas "hålning". Dock är båda typerna inom samma kategori. Material som exempelvis trä, metall, plast och sten kan svarvas. (wikipedia.org)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.