Sydsida Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sydsida, varianter, uttal och böjningar av sydsida

Sydsida synonym, annat ord för sydsida, vad betyder sydsida, förklaring, uttal och böjningar av sydsida.

Vad betyder och hur uttalas sydsida

Sydsida uttalas syd|sida och är ett substantiv.

Ordformer av sydsida

Singular

sydsida
obestämd grundform
sydsidas
obestämd genitiv
sydsidan
bestämd grundform
sydsidans
bestämd genitiv

Plural

sydsidor
obestämd grundform
sydsidors
obestämd genitiv
sydsidorna
bestämd grundform
sydsidornas
bestämd genitiv

Sydsida är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Sydsida på Engelska

  • south side

Hur används ordet sydsida

  1. År 2003 byggdes toppstugan samt Solklinten express år 2005. Solklinten express var Romme Alpins första kopplingsbara stollift. Den ersatte den gamla trestolsliften från 1989. 2008 öppnade Romme ett nytt skidområde, Snöberget, med åkning på ett nytt berg sammankopplat med Solklintens sydsida. Fyra nya nedfarter byggdes varav tre av dessa i blå/röd svårighetsgrad med carvingbackar. Till säsongen 2009/2010 byggdes Rommes skilodge. (källa)
  2. Husen ligger på pelare med ett öppet utrymme under, som användes som biluppställningsplaser, Längorna består av modulerade fack tvärs igenom husen, med fem meter mellan de bärande betongväggarna. Längorna avbryts bara av mellanrum där hissar monterats för transport till och från de bred svalgångar som ligger på längornas norra sida. De öppna trapphusen är monterade på husens utsida. Genom att lägenheterna är etagelägenheter reduceras antalet svalgångar till tre i sexvåningshusen. På sydsidorna finns motsvarande betongutkragning som på svalgångssidan, vilka ger en funktion som balkong och som exteriöra förråd i de annars källar- och vindslösa husen. (källa)
  3. Gravsättning av adel och präster skedde ofta inne i kyrkan under kyrkgolvet, i särskilt uppbyggda monument, gravtumbor eller i av släkten byggda gravkor. År 1633 byggdes nämligen ett gravkapell vid Riddarholmskyrkan för kung Gustav II Adolf. Detta blev ett föredöme för adeln. På 1640-talet byggdes gravkor vid kyrkornas sydsida. Mot slutet av 1600-talet och i början av 1700-talet fick kyrkornas östgavel sina gravkor. Under 1800-talet byggde man fristående gravkor. I Björnlunda kyrka är gravkor till och med högkor. (källa)
  4. Kyrkan genomgick en genomgripande renovering runt 1850, ledd av professor CG Brunius från Lund. Vid denna förstördes nästan all äldre träinredning. Golvet i hela kyrkan var täckt av gamla gravstenar. Dessa togs upp och de flesta sönderslogs. Åren 1904-1906 försökte domkyrkoarkitekt Theodor Wåhlin återställa det som undgått förödelsen femtio år tidigare. År 1852 revs sakristian vid kyrkans sydsida. Året efter, 1853, revs den gamla kyrkomuren som gick runt kyrkan. I sydöstra hörnet av kyrkogården låg sedan början av 1400-talet kyrkans medeltida latinskola. Denna lämnades 31 oktober 1827 för nya lokaler. Byggnaden togs över av staden som byggde om den till sprutstation vilken togs i bruk 1831. 1868 flyttades redskapen över i en ny station vid Baltzarsgatan och byggnaden såldes till privatperson med krav på att den skulle rivas senast 1871. Utmed hela södra kyrkogårdsmuren fanns dessutom de medeltida så kallade "själabodarna". All denna bebyggelse försvann vid denna tid. Kyrkan fick sin nuvarande tornspira år 1890 då den ersatte den tornhuv som uppsatts på 1770-talet. S:t Petris orgel från slutet av 1400-talet finns numera på Malmö museum. (källa)
  5. Hängfärjan i Middlesbrough invigdes i oktober 1911. Den hänger under en för ändamålet uppförd brokonstruktion som är den sista bron över Tees före flodens mynning i Nordsjön och förbinder Middlesbrough på flodens sydsida med Port Clarence på nordsidan. Överfarten tar 90 sekunder. Gondolen kan ta 200 personer och nio personbilar, alternativt sex personbilar och en minibuss. Hängfärjekonstruktionen är 259 meter lång, varav spannet är 180 meter. Balkarna ligger på en höjd av 49 meter. (källa)
  6. Söder om fornborgen Gåseborg vid södra delen av Gåsberget finns det vid udden vid Törndal två jättegrytor, som är utbildade i urberget. Jättegrytor uppkom genom att smältvatten efter inlandsisen forsade fram. Vattenströmmen fick tag på en sten, en så kallad löparsten, som virvlade runt i en spricka eller en fördjupning och som började skava mot kanterna. I det allt rundare hålet bildades en virvel så småningom. Löparstenen vidgade och fördjupade hålet ytterligare. De två jättegrytorna på Gåsberget vid Törndal anses ha uppkommit när smältvattnet efter inlandsisen forsade fram mellan is och berg. Jättegrytorna vid Gåsbergets sydsida mot Mälaren är två halvmeter breda hål i berget. (källa)
  7. Gåsberget mäter 55 meter över havet och är därmed kommunens näst högsta berg efter Hummelmoraberget. Berget skjuter upp vid Mälarens strand och från toppen har man en fantastisk utsikt över Mälaren och det omgivande landskapet. Vid foten av berget finns det en kraftig storblockig raskant och berget stupar brant mot strandkanten. Gåsberget sträcker sig från Sandvik i norr till kommungränsen i söder men det är sträckan mellan Gåseborg och gränsen som är riktigt intressant. Det är kanske ändå jättegrytorna på bergets sydsida mot Mälaren som är intressantast. Jättegrytorna är två halvmeterbreda hål utbildade i urberget. De anses ha uppkommit när smältvattnet efter inlandsisen forsade fram mellan is och berg. Vattenströmmen fick tag på en sten som började skava mot kanterna i en spricka eller en fördjupning. En virvel bildades så småningom i det allt rundare hålet och de så kallade löparstenarna for runt och vidgade och fördjupade hålet ytterligare. (källa)
  8. Augustus installerade år 27 f.Kr. sin bostad på Palatinen. Han lät omvandla en grupp privathus i sluttningen bredvid Apollotemplet till residens. Man vet genom litteraturen att huvudentrén var prydd med en gavel och en krans av eklöv samt att den flankerades av lagerträd. Detta var äretecken som senaten beslutade om samtidigt som den hedrade honom med titeln Augustus ("den upphöjde"). Residenset tycks inte ha skilt sig mycket från andra, samtida patricierhus. Det övre huset, som av tradition kallas Livias hus, var uppfört under första hälften av århundradet som ett normalt romerskt bostadshus med atrium och peristylgård, men byggdes om för nya behov. På husets sydsida löper en gata, som inkorporerats i anläggningen, och nedanför ligger det så kallade Augustus hus. (källa)
  9. En tullbod för inkrävande av införselavgifter hade uppförts i slutet av 1700-talet på tornets sydsida. Denna tull avskaffades 1852, och boden revs 1896, varefter den utåtgående trafiken leddes runt tornet. År 1988 stängdes tornet helt av för genomgångstrafik. (källa)
  10. På Norra Långön (ofta benämnt som Nord Långö), som hon fått som arv, byggde Svedal upp en park med hjälp av bland annat lokala murare och stenhuggare som Nils Johansson och bröderna Olsson från Seläter (som ligger på fastlandet mitt emot ön). Inspirationen till parken kom från japanska trädgårdar som Svedal sett i San Francisco. Den buddistiskt sinnade Svedal lät konstruera Stenbryggan vid ett stup på bergets sydsida, på en plats som skulle skada naturen så lite som möjligt. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.