Sängkläder Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sängkläder, varianter, uttal och böjningar av sängkläder

Sängkläder synonym, annat ord för sängkläder, vad betyder sängkläder, förklaring, uttal och böjningar av sängkläder.

Vad betyder och hur uttalas sängkläder

Sängkläder uttalas säng|kläd|er och är ett substantiv plural.

Ordformer av sängkläder

Plural

sängkläder
obestämd grundform
sängkläders
obestämd genitiv
sängkläderna
bestämd grundform
sängklädernas
bestämd genitiv

Sängkläder är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet sängkläder

  1. Garderob är en förvaringsplats för främst kläder. I garderoben förvaras ibland även skor, huvudbonader, lakan eller städartiklar (se städskåp). Garderoben består av ett högt skåp eller eventuellt ett rum. Det sistnämnda är vanligt i vissa offentliga miljöer som exempelvis på en krog eller en restaurang. Där avser garderoben ett rum för tillfällig förvaring av gästernas ytterplagg och andra attiraljer som gästen inte får eller vill ta med sig in i huvudlokalen, ibland mot en smärre avgift. På arbetsplatser brukar det annars talas om klädförråd eller linneförråd och där kan det förvaras arbetskläder, sängkläder, handdukar och annat som används på arbetsplatsen. I hemmet kallas rummet avsett för förvaring för klädkammare (Klk). Förutom förvaring kan större klädkammare vid behov användas som extrarum. (källa)
  2. Hemgift har i Norden ursprungligen syftat på en gåva av brudgummens föräldrar till sin son, medan hemföljd avsåg motsvarande gåva till bruden från dennas föräldrar. Redan under medeltiden börjar uttrycken användas synonymt och kan avse gåva från både brud och brudgums föräldrar. Hemgiften fastställdes i samband med fästningen och kunde enligt medeltida lagar utgöras av gång- och sängkläder. (källa)
  3. Hemtextilier (hemtextil) är trots sitt namn inte begränsat till de textila produkter som finns i hemmen, utan omfattar till exempel alla slags sängkläder oavsett var de används (på sjukhus, hotell och boendeanläggningar). Samma gäller för bordsdukar, löpare, servetter, handdukar och så vidare Det är således inte platsen i sig som är avgörande för vad som ingår i begreppet, utan mer arten av användningsområde. Kyrkotextilier ingår till exempel inte i begreppet, även om där också finns dukar. (källa)
  4. Hängning är en vanlig självmordsmetod då de flesta har saker hemma man kan arrangera för att hänga sig, som rep, kablar, garn, sängkläder eller klädesplagg. Det är den vanligaste metoden på häkten och i fängelser. Till skillnad frånär hängning används som avrättningsmetod är det vanliga vid självmord genom hängning att man kväver sig själv till döds istället för det mer effektiva nackbrottet. De som hittas i tid kan vara vid liv, men i vissa fall med svåra hjärnskador då syrebristen kan döda hjärnceller permanent. (källa)
  5. "Man måste själv ha varit med om något dylikt för att kunna förstå vad det vill säga. Ingen beskrivning kan ge en föreställning om hur det känns, att utan den ringaste sysselsättning sitta, stå eller gå på ett golv, ett par meter i fyrkant, under trettio sammanhängande dygn. Den lilla cellen är fullständigt tom. Icke ens rätt att ha handfat och handduk medgives. Då maten (två mål om dagen) skall förtäras, får golvet tjäna såväl till bord som stol. På Långholmen händer det också i många fall, att värmeledningen avstänges för celler där "disciplinärfångar" inneslutes. Så har man flera gånger gjort för mig. Sysslolöshetens dödande enformighet skärpes, förutom av köld, även genom kostförknappning. Då tjugutvå dygn gått kommer efterrätten: åtta dygn på bara golvet utan tillstymmelse till sängkläder.". (källa)
  6. Kläder är tillverkade produkter som människan bär på kroppen för att skydda sig mot kyla, väta eller värme, eller som kroppsprydnad. Människan klär i vissa fall även husdjur, som hundar, i kläder av samma skäl. Gångkläder är en benämning på de kläder som vi oftast bär, för att skilja dem från till exempel nattkläder och sängkläder. Det bredare begreppet beklädnad omfattar även skor, accessoarer och andra produkter som människor bär utanpå kroppen. (källa)
  7. Lakansväv (även allväv) är ett bomullstyg vävt i tuskaft. Tyget används som namnet anger ofta till sängkläder. Numera är lakansväv en relativt tunn väv, äldre lakansväv är ofta av tjockare kvalitet. (källa)
  8. Traditionellt används fårskinn främst för tillverkning av fårfällar. Flera fårskinn sys ihop och förstärks på avigsidan med ett stadigt tyg. Fårfällar användes i det gamla bondesamhället oftast som sängkläder. Numera används de oftast som mattor. Det är också vanligt att fårskinn används som matta utan annan bearbetning än själva garvningen. (källa)
  9. Linne (textil) – ett vävt tyg tillverkat av växtfibrer från lin som används i sängkläder och hemtextiler. (källa)
  10. I ett nutida svenskt hem förekommer linne mestadels i inredningstextilier som bordsdukar, prydnadskuddar och gardiner. Det är också vanligt med äldre, ofta ärvda, kökshanddukar och sängkläder i linne. Linne är också vanligt i sommarkläder och som underlag för broderier. Historiskt, innan den industriella revolutionen, var en stor del av de kläder som användes gjorda av linne. Under en period från ca 1800 till 1980 användes majoriteten av linet till brukstyger men idag dominerar användningen till kläder. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.