Ta itu med Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ta itu med, varianter, uttal och böjningar av ta itu med

Ta itu med synonym, annat ord för ta itu med, vad betyder ta itu med, förklaring, uttal och böjningar av ta itu med.

Synonym till ta itu med

Hur används ordet ta itu med

  1. Andrakammarvalet 1968 blev dock en storseger för socialdemokraterna men för Centerpartiet blev det en halv seger i så måtto att partiet blev största ickesocialistiska parti. Hedlund blev oppositionsledare för några få år. Vid valkampanjen inför valet 1970 kritiserade han hårt socialdemokraterna: tidigare hade det funnits stöttepelare i partiledningen, Erlander, Gunnar Sträng och Sven Andersson, men det höll på att förändras. "'En del av de nya är ett slags kullerstenar och man vet därför inte vartåt det hela skall barka – om nu socialdemokraterna får fortsätta regera." Hedlund lät i intervjuer även antyda att tidigare statsminister Tage Erlander uttalat sig om räntepolitiken enbart i syfte att hjälpa den nytillträdde statsministern Olof Palme i valrörelsen. I en radioduell några veckor senare gick Olof Palme till motangrepp och förklarade: "För det första vill jag säga att ni har i dag vid flera tillfällen riktat personliga förolämpningar mot Tage Erlander. Detta kommer svensk arbetarrörelse att ta itu med." Olof Palmes kritik av den åldrande Hedlund kom att uppfattas som opåkallade hotelser och gavs stort fokus bl.a. i TV:s partiledarutfrågning. Palme slog till reträtt och förklarade att hans uttalande inte skulle ses som hotelser utan som en förklaring till varför Palme själv inte avsåg föra debatt med Hedlund i frågan. På valdagen gick Centerpartiet ytterligare framåt och Socialdemokraterna backade. (källa)
  2. Enligt TT-artikeln var förslaget om folkomröstning i samband med valet 2006 även ett sätt att "köpa skydd mot interna regionala partibråk", detta genom att själva inte behöva ta ställning frågan om trängselskatt utan lämna över det till väljarna på valdagen. Men de andra partierna i Göteborg deklarerade omgående att de inte tänkte bidra till en folkomröstning för att Socialdemokraterna skulle slippa ta itu med frågan om trängselskatten internt och avvisade därmed förslaget om folkomröstning. Frågan levde trots det kvar. Företrädare för några av de borgerligt styrda kranskommunerna gick ut och hotade med egna lokala folkomröstningar för det fall Göteborg valde att gå vidare. Borgerliga partiföreträdare hann till och med göra en ansats att involvera Göteborgsregionens kommunalförbund, då man menade att "om det ändå skulle bli en folkomröstning i frågan måste kranskommunerna få delta." Vidare menade man "kommunalförbundets roll i trafikfrågorna är viktig, inte minst för att få igång bygget av en älvtunnel och en Västlänk snarast." En TT-artikel från den 8 april berättar att Socialdemokraterna i Göteborg backade från kravet om hålla folkomröstning redan i samband med valet 2006, ett beslut som togs i samband med partidistrikts årsmöte samma dag. "Frågan om trängselskatt i Göteborg ska avgöras av göteborgarna i en folkomröstning. Om skatten blir aktuell. Inte förr." Anledningen som öppet anfördes var ett uttalade från Göran Persson, där han klart uttryckt att frågan om "trängselskatt i Göteborg ska avgöras av göteborgarna själva". Frågan om trängselskatten sköts därmed på framtiden. Socialdemokraterna anslöt sig till allianspartiernas nej till trängselskatt, "i alla fall under nästa politiska mandatperiod". (källa)
  3. Eddie bor med sin storebror Anders och pappa Lennart i ett hus på landet utanför Kungälv. Lennart är lastbilschaufför och är ofta borta från hemmet över natten. Han har problem med alkohol och har lovat sig själv att ta itu med beroendet efter att Eddie blvit svårt sjuk i ett astmaanfall när han var ensam hemma och Lennart var i Danmark. Lennarts syster Soffan röjer upp i hemmet när Eddie och Lennart är på sjukhuset och det beslutas att Eddie och Anders ska bo en tid hos Soffan och hennes man Malkolm i Lysekil medan Lennart är på ett behandlingshem. Eddie åker ensam med bussen till Lysekil och Anders ska komma med en senare buss efter sitt tandläkarbesök. Men han somnar hemma och missar bussen och blir mycket olycklig. Han ringer till sin snälle magister Axel som kommer och hämtar hem honom till sig och ringer till Soffan och Malkolm. Han får stanna hos Axel och hans familj några dagar eftersom han visar sig ha feber och en halsinfektion. När Eddie ser sig om i Lysekil träffar han på en flicka Johanna som blir hans vän och han lär henne alla de simtyper han kan som hundsim, kattsim med flera. Han blir också god vän med Nick Hick som är ansvarig för Havets hus och visar runt och presenterar alla akvarieinvånarna. Eddie har lärt sig att bokstavligen hålla huvudet kallt i besvärliga situationer och en sådan har uppstått när han berättat för Johanna att han bor i Curmanska huset vilket inte alls är sant. När han skall doppa huvudet vid bryggan upptäcker han till sin förskräckelse att månen har trillat ner och ligger där och skvalpar i vattnet! Nick Hick kommer till hans hjälp och förklarar vad det är som ligger i vattnet. Lennart har tråkigt på behandlingshemmet och åker till Lysekil. Det visar sig att han och Johannas mamma har varit skolkamrater. (källa)
  4. Det partiprogram som de svenska socialdemokraterna antog 1920 inskärpte vikten av socialisering (förstatligande) för att en verklig samhällsförändring skulle komma till stånd. Den första socialdemokratiska regeringen, som tillträdde samma år med Hjalmar Branting som statsminister, inrättade en "socialiseringsnämnd" för att ta itu med saken. Här kom emellertid frågan snabbt att problematiseras. Nils Karleby, som blev nämndens sekreterare, drog med utgångspunkt bland annat i Vilhelm Lundstedts kritik av det naturrättsliga egendomsbegreppet slutsatsen att ägandet i själva verket utgörs av en uppsättning dispositionsrättigheter av olika slag, och att det är viktigare hur och av vem dessa faktiskt utövas än vem som har den formella äganderätten. (källa)
  5. Men så en dag upptäcker Matilda att hon har övernaturliga krafter, som hon har blivit försedd med endast för att hjälpa andra människor. Hennes lärare, Fröken Honung har några mindre problem och Matilda beslutar sig att ta itu med dem. Matildas mål är Rektor Trunchbull (på svenska Fru Domderasson). Men det blir inte lätt när ens rektor har varit olympisk mästare i släggkastning och har ett humör värre än en hjord med noshörningar. Om man inte skötte sig, så blir man inlåst i "Skamvrån". I slutet av boken bestämmer sig Matilda för att hon tänker lämna sin familj och flytta in hos Ms. Honey. (källa)
  6. De första svenska kvinnojourerna som startade under 1978 i Stockholm, Alla Kvinnors Hus, och i Göteborg, Kvinnohusets krisjour (som sedan ändrade namn till Kvinnojouren ADA), var en reaktion på att samhället saknade förmåga att ta itu med problemet med kvinnor som utsätts för våld och övergrepp av män i sin närhet. Verksamheten kom sedan att växa mycket snabbt under 80-talet varpå ROKS, Riksorganisationen för Kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, bildades 1984. Senare under 1996 valde ett antal kvinnojourer att lämna ROKS för att istället bilda SKR, Svenska Kvinnojourers Riksförbund. Sammantaget finns idag ca 160 lokala kvinnojourer i Sverige. Dessa har sedan starten 1978 fungerat som pådrivande i kampen för att synliggöra mäns våld mot kvinnor. År 2007 bildades svenska Röda korsets första kvinnojour i Lidingö kommun. (källa)
  7. Motsatsen till en hårdkokt detektiv är pusseldeckaren, vars brott oftast äger rum på den engelska landsbygden, som till exempel Sherlock Holmes eller Hercule Poirot. Till skillnad från den mjuka detektiven brukar den hårdkokta deckaren ta itu med mer realistiska problem som våld, mutor, lögner till polisen och personlig involvering i brott. (källa)
  8. Med hjälp av minnet har vi förmågan att lagra erfarenheter och göra det möjligt att känna igen och lära. Minnena blir en del av vår person och ger oss också en plats i tidsdimensionen. Med hjälp av minnet kan tänkandet ta itu med de problem som möter oss. (källa)
  9. För att ta itu med förebyggande av silikos globalt grundade ILO och WHO 1997 ILO/WHO Global Programme for the Elimination of Silicosis. Målet är att minska förekomsten av silikos drastiskt år 2015, och eliminera silikos som ett folkhälsoproblem till 2030. Att dessa mål skulle uppnås ter sig osannolikt. Dels har inte så många länder anslutit sig till programmet. Dels, om man granskar vad de länder som anslutit sig hittills gjort, är man 2013 långt ifrån målen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.