Taggig Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder taggig, varianter, uttal och böjningar av taggig

Taggig synonym, annat ord för taggig, vad betyder taggig, förklaring, uttal och böjningar av taggig.

Synonym till taggig

Vad betyder och hur uttalas taggig

Taggig uttalas tagg|ig och är ett adjektiv -t -a.

Ordformer av taggig

Böjning (i positiv) taggig en ~ + subst. taggigt ett ~ + subst. taggiga den/det/de ~ + subst. taggige den ~ + mask. subst. Komparation taggigare en/ett/den/det/de ~ + subst. taggigast är ~ taggigaste den/det/de ~ + subst.

Taggig är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Taggig på Engelska

  • thorny

Hur används ordet taggig

  1. Vanligtvis blir abborren 20–40 cm lång, men vissa exemplar kan bli drygt 60 cm långa. Den har kamformade fjäll, och på främre sidan av huvudet finns munnens överkäke och underkäke, ett par näsborrar och ögonlockslösa ögon. På de bakre sidorna finns gällocket, som skyddar gälarna. Det finns också ett sidlinjeorgan som är känsligt för vibrationer i vattnet. De har ett par bröst- och bukfenor. Den har två ryggfenor, där den första är taggig och den andra mjuk. Den har även en taggig analfena och en stjärtfena. (källa)
  2. Gaspartiklar är vanligen väl separerade, till skillnad från vätskepartiklar. En större partikel (som till exempel flygande damm) i en gas rör sig med Brownsk rörelse. Då nuvarande teknologi knappt (eller inte alls) kan observera individuella gaspartiklar kan bara teoretiska beräkningar ge förslag på hur de kan tänkas röra sig, även om det inte är via brownsk rörelse, då sådan bygger på ett jämnt motstånd på grund av friktion mot gaspartiklarna med vissa mer våldsamma kollisioner. En makroskopisk partikel (som vanligen består av flera miljoner eller miljarder atomer) har därför en "taggig" rörelse, även om den är långt från lika taggig som en individuell gaspartikels. (källa)
  3. Se även bramberi (gammal högtyska). Etymologin för 'bram' är osäker, men kan enligt Oxford English Dictionary syfta på 'taggig buske'. (källa)
  4. Det finns flera latinska termer för taggig bladkant beroende på hur kraftiga taggarna är. Spinosus för tornad, aculeatus för taggig, echinatus för borsttaggig. (källa)
  5. Arten blir mellan 50 och 250 centimeter hög. Den har smala mörkgröna parflikiga blad som har taggig kant och blekgrön undersida. Den blommar mellan juni och september, men i Sverige börjar blomningen normalt inte förrän i juli. Kärrtistel får då 2 till 8 stycken blomkorgar som är 7 till 10 millimeter breda och mörklila till färgen. Artens frö är försett med fjäderpensel. Hela plantan kan ofta ha en brunrödaktig ton. Holkfjällen är glest håriga och ibland klibbiga. Kärrtistel växer ofta, som namnet antyder, vid kärr men även längs diken och på fuktiga betesmarker och där det finns öppen fuktig mull- och torvmark. Bildar hybrider tillsammans med brudborste, jordtistel och kåltistel. Artepitetet palustre kommer ifrån latinets palus som betyder kärr, och syftar på den typiska biotopen. (källa)
  6. Artepitetet spinosissima (lat.) betyder mycket taggig. Det svenska namnen syftar på bladens likhet med arter i pimpinellsläktet (Sanguisorba). (källa)
  7. Sårläka (Sanicula europaea) är en växtart i familjen flockblommiga växter. Den är flerårig och upp till 50 cm hög. Bladen är gröna hela vintern, handflikiga och växer i en rosett vid marken, blankt gröna, inga stjälkblad. Blommorna, (juni-juli) är vita eller svagt röda, samlade i små, dubbla flockar. Frukten (ett par millimeter) är mörkbrun och taggig. Växtlokal: skogar och lundar, fuktiga platser, skugga, i södra och mellersta Sverige, rar norr om Gästrikland. Sårläka har använts som sårmedel sedan medeltiden. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.