Takkant Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder takkant, varianter, uttal och böjningar av takkant

Takkant synonym, annat ord för takkant, vad betyder takkant, förklaring, uttal och böjningar av takkant.

Vad betyder och hur uttalas takkant

Takkant uttalas tak|kant och är ett substantiv.

Ordformer av takkant

Singular

takkant
obestämd grundform
takkants
obestämd genitiv
takkanten
bestämd grundform
takkantens
bestämd genitiv

Plural

takkanter
obestämd grundform
takkanters
obestämd genitiv
takkanterna
bestämd grundform
takkanternas
bestämd genitiv

Takkant är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet takkant

  1. Takkantprisma är ett prisma avsett att skjutas in i strålgången på optiska instrument. Prismat har en takkant som reflekterande komponent med uppgift att spegelvända bilden. Takkanten består av två speglande ytor placerade i rät vinkel mot varandra. Vid spegling i den första reflekterande ytan spegelvänds bilden, vid reflektionen i den andra ytan sker ytterligare en spegelvändning, så att den utgående bilden inte spegelvänts. Detta får också till följd att den utgående strålen i sidled lämnar spegelarrangemanget i motriktningen mot den inkommande strålen, medan vid en enkel spegling den utgående strålen lämnar spegeln med samma vinkel mot en linje vinkelrät mot spegelns plan som den ingående strålen, på andra sidan denna linje, se reflektion. Skenbart sker reflektionen i ett takkantprisma i ett plan genom den linje där de speglande ytorna skär varandra vinkelrätt mot bissektrisen mellan dem.
  2. Takkant som del i prismor används till exempel i prismor i prismakikare och i ”pentaprismat” i spegelreflexkameror. Det används då för att ge en rättvänd bild av objektet.
  3. Om ytterligare en reflekterande yta läggs till, vinkelrät mot de två i en takkant, så att man får en reflekterande konstellation motsvarande insidan i ett lådhörn kommer en stråle som reflekteras i alla tre ytorna att vara riktad i motsatt riktning som den ingående, i riktning mot ljuskällan. Detta arrangemang kallas hörnreflektor och används utom för reflektorer för ljus (till exempel i fotgängarreflexer) också för reflektorer för radarvågor. (wikipedia.org)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.