Tandläkarskräck Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tandläkarskräck, varianter, uttal och böjningar av tandläkarskräck

Tandläkarskräck synonym, annat ord för tandläkarskräck, vad betyder tandläkarskräck, förklaring, uttal och böjningar av tandläkarskräck.

Vad betyder och hur uttalas tandläkarskräck

Tandläkarskräck uttalas tand|läk|ar|skräck och är ett substantiv.

Ordformer av tandläkarskräck

Singular

tandläkarskräck
obestämd grundform
tandläkarskräcks
obestämd genitiv
tandläkarskräcken
bestämd grundform
tandläkarskräckens
bestämd genitiv

Tandläkarskräck är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Tandläkarskräck på Engelska

  • dentist fobi, dentist fobia, dentist phobia, fear of dentists

Hur används ordet tandläkarskräck

  1. Tandläkarskräck, även kallad tandvårdsrädsla och odontofobi, eftersom det inte nödvändigtvis är tandläkaren som person man ärädd för, utan själva situationen, tandläkarens instrument och utrustning samt smärta vid behandlingen.
  2. Rädslan kan hänföras till tidigare negativa erfarenheter av tandvård. Vissa personer känner ingen oro inför ett tandläkarbesök, medan andra kan uppleva oro, yrsel, svettningar, magvärk och ångest. I extrema fall kan blotta tanken på ett tandläkarbesök göra personen svimfärdig. Stark tandläkarskräck kan medföra att personen i det längsta undviker att uppsöka tandläkare, vilket i sig ofta leder till mycket omfattande behandlingsbehov och höga tandvårdskostnader.
  3. Det finns olika metoder att behandla och dämpa tandläkarskräck. De vanligaste torde vara sedering med bensodiazepiner (diazepam, midazolam) eller lustgas, men även hypnos och samtalsterapi praktiseras. I vissa fall anses narkos vara enda utvägen. Framgångsrika behandlingsmetoder mot tandläkarskräck innefattar ett empatiskt bemötande av patienten, och att denne själv får bestämma hur vården utförs. Enligt socialstyrelsen är kemo-mekanisk behandling förknippad med en högre acceptens hos patienterna U.S. Department of Health och Humen Service rekommenderar också kemo-mekanisk behandling för patienter som har ångest för borrproceduren. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.