Telefonanläggning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder telefonanläggning, varianter, uttal och böjningar av telefonanläggning

Telefonanläggning synonym, annat ord för telefonanläggning, vad betyder telefonanläggning, förklaring, uttal och böjningar av telefonanläggning.

Vad betyder och hur uttalas telefonanläggning

Telefonanläggning uttalas tele|fon|an|lägg|ning och är ett substantiv.

Ordformer av telefonanläggning

Singular

telefonanläggning
obestämd grundform
telefonanläggnings
obestämd genitiv
telefonanläggningen
bestämd grundform
telefonanläggningens
bestämd genitiv

Plural

telefonanläggningar
obestämd grundform
telefonanläggningars
obestämd genitiv
telefonanläggningarna
bestämd grundform
telefonanläggningarnas
bestämd genitiv

Telefonanläggning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet telefonanläggning

  1. Sommaren 1877 demonstrerades en telefonapparat för Oscar II på Stockholms slott. Han visade stort intresse för det "tekniska undret". Alexander Graham Bell hade inte tagit ut något patent på sin uppfinning telefonen i Sverige varför Lars Magnus Ericsson på hösten 1877 startade tillverkning av telefonapparater i Sverige. L M Ericsson har senare gjort stora insatser av kontinentala mått på telefonins område. I Sverige kom den första allmänna telefonanläggningen till stånd genom Stockholm Bell Telefonaktiebolag som år 1880 byggde ett nät i Stockholm med 121 abonnenter. Abonnemangsavgiften var efter den tidens penningvärde mycket hög, 160–280 kronor, beroende på avståndet till stationen. Detta motsvarade 9 250-16 188 kronor år 2015. (källa)
  2. 18 april – LM Ericsson bygger telefonanläggning i Kanton i Kina. (källa)
  3. I äldre tid var överingenjör vid Statens Järnvägar titel på chefen för järnvägsbyggnaderna och på chefen för huvudverkstäderna, vid Vattenfallsstyrelsen på chefen för Byggnadsbyrån, vid Stockholms stads förvaltning titel på chefen för hamnbyggnader och för chefen för gas- och elektricitetsverket, vid Telegrafstyrelsen titel på chefen för telefonanläggningarna, vidare titel på en ämbetsman vid Göta kanalverk och en på Jernkontorets stat. Vid många enskilda storindustriella verk var överingenjör titeln på den tekniske chefen. (källa)
  4. Hultman var verksam vid Telegrafverket och var telefondirektör i Stockholm 1903–1918 och överingenjör samt chef för Stockholms telefonanläggningar 1918–1925. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.