Television Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder television, varianter, uttal och böjningar av television

Television synonym, annat ord för television, vad betyder television, förklaring, uttal och böjningar av television.

Synonymer till television

Vad betyder och hur uttalas television

Television uttalas tele|vis|ion [-?o´n] och är ett substantiv -en.

Television betyder:

Ordformer av television

Singular

television
obestämd grundform
televisions
obestämd genitiv
televisionen
bestämd grundform
televisionens
bestämd genitiv

Television är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Television på Engelska

 • television - colour television, television (set)

Hur används ordet television

 1. 1973–1988 producerade Sveriges Television en dockfilmsserie med handdockor, inspirerad av den sovjetiska filmserien och omväxlande namngiven som Drutten och Jena och Drutten och Krokodilen. Den började sändas i Sveriges Magasin 1 september 1973 och fortsatte med 600–700 avsnitt. Sista avsnittet var ett specialinslag som sändes 1988. Det fanns också en tidning där Krokodilens namn stavades "Jena". (källa)
 2. Glasklart var ett svenskt frågesportsprogram som sändes 2008 i Sveriges Television med Ola Lindholm som programledare. Sex deltagare tävlade tills det bara var en kvar som då hade chans att vinna pengar. Till sin hjälp hade deltagarna 20 personer inom ett specifikt yrke som hade facit i hand men kunde bara ge svaren genom charader i en ljudisolerad glaskub. (källa)
 3. När man började använda programpresentatörer var det av flera skäl. På den tiden var tekniken osäker, vilket innebar att program kunde avbrytas mitt i, långfilmer kunde inte laddas upp i sin helhet och när skiften skulle ske mellan geografiskt olika placerade TV-stationer tog det tid, ibland upp till fem minuter att koppla upp. Alla dessa pauser var tvungna att fyllas ut, vilket blev hallåans uppgift. Jeanette von Heidenstam var den första programpresentatören i Sveriges Television och hon debuterade den 23 november 1957. En annan tidig programpresentatör i Sveriges Television var Anders Bauer. (källa)
 4. Hemresa producerades av Pia Ehrnvall för Sveriges Television AB Kanal 1. Manus skrevs av Sven Delblanc och filmen fotades av Bertil Wiktorsson. Sven-David Sandström komponerade musiken och Christos Kefalas var klippare. Filmen premiärvisades den 2 november 1993 i Sveriges Television. (källa)
 5. Hipp! – en serie humorprogram i Sveriges Television. (källa)
 6. Television – från grekiska τῆλε (tēle) "fjärran" och latin visio "seende". (källa)
 7. Independent Television (ITV) – Storbritanniens första kommersiella televisionsbolag som skapades för att konkurrera med BBC 1954. (källa)
 8. Enligt 1686 års kyrkolag skulle julottan börja klockan 6.00. Julottan hålls numera i många kyrkor så sent som klockan 7.00 eller 8.00 på morgonen, men även kl. 06.00 är en vanlig tid. I minst tre kyrkor hålls julottan redan klockan 4.00 på morgonen, vilket även var tradition innan 1686 års kyrkolag trädde i kraft. Älmeboda kyrka i södra Småland är en av dessa som håller på traditionen med julotta kl. 04.00. Ibland kallas även gudstjänster kring klockan 10.00 för julotta. Rättviks kyrka i Dalarna har haft sin julotta med start 4.00 på morgonen sedan 1500-talet. Några gånger under 1990-talet senarelades den till 7.00 för att Sveriges Television skulle sända direkt. Man har dock valt att återgå till den tidiga traditionen. Även Evertsbergs kapell i Älvdalen i Dalarna har julotta kl. 04.00. (källa)
 9. Kabel-TV är television som mottages på en punkt, en huvudcentral och därefter vidaresänder signalerna till en mängd hushåll. Varje kabelnät består, som namnet antyder, av kablar, som installeras i marken och i fastigheter. TV-signalerna distribueras från sändaren till mottagaren genom kabeln. (källa)
 10. I februari 2015 rapporterade Sveriges Television att den tunga leran som ofta finns i importerad kattsand är dålig för miljön. Det går inte att urvinna energi ur leran eftersom den inte kan förbrännas, utan istället hamnar på soptippen. Branschorganisationen Avfall Sverige ser det som problematiskt och rekommenderar att man använder mer miljövänliga alternativ som lokalproducerade biobaserade produkter, exempelvis pellets eller kattströ som görs på trä eller cellulosa. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.