Tik Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tik, varianter, uttal och böjningar av tik

Tik synonym, annat ord för tik, vad betyder tik, förklaring, uttal och böjningar av tik.

Synonym till tik

Vad betyder och hur uttalas tik

Tik uttalas tik och är ett substantiv -en -ar.

Tik betyder:

Ordformer av tik

Singular

tik
obestämd grundform
tiks
obestämd genitiv
tiken
bestämd grundform
tikens
bestämd genitiv

Plural

tikar
obestämd grundform
tikars
obestämd genitiv
tikarna
bestämd grundform
tikarnas
bestämd genitiv

Tik är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Tik på Engelska

  • bitch - female dog

Hur används ordet tik

  1. Tiken ska vara något lättare än hanen och en önskvärd vikt är 25 kg för hane och 23 kg för tik. Hunden ska ge ett intryck av beslutsamhet, styrka och mod. (källa)
  2. Under andra halvan av 1800-talet överfördes boskapstransporterna till järnväg och behovet av boskapsdrivande hundar försvann. Den sydtyska boskapshunden var nära att dö ut, i själva staden Rottweil lär det 1905 bara ha funnits en enda tik kvar. 1901 inleddes räddningsarbetet och 1907 bildades den första rasklubben för rottweiler. Sedermera startades ytterligare två konkurrerande klubbar, men 1924 gick klubbarna samman och enades om en gemensam rastyp. (källa)
  3. Pälsen får vara svart, brun eller vit med svart teckning. Huvudet ska helst vara svart. På svarta och bruna hundar får tassarna, bröstet och svanstippen vara vita. I USA är även grå päls tillåten. En newfoundlandshund ska ha simhud mellan tårna och tjock, tät och vattenavstötande dubbelpäls. Den vit/svarta varianten kallas i USA och Storbritannien för Landseer efter konstnären Sir Edwin Landseer. I Europa är landseer en egen ras. Mankhöjden för hanhundar är ca 71 cm och för tikar ca 66 cm. Genomsnittsvikten för hanar är 68 kg och för tikar 54 kg. (källa)
  4. Den största förändringen skedde mellan åren 1870 och 1880 och det har funnits spekulationer om hur engelsmännen lyckades göra om collien så snabbt och om ifall setter och borzoi bidragit till colliens nya utseende. Några belägg för främmande inkorsning finns inte, däremot vet man ungefär vilka lantcollies av okänd härstamning som ligger till grund för dagens collie. Dessa är inte fler än ett tiotal hanhundar och fyra - fem tikar som var och en bidragit med olika egenskaper, till exempel lång nos, högt ansatta, övervikta öron och välformad bepälsning. 1895 började man i stamboken skilja på korthårig och långhårig collie. (källa)
  5. Boxern har en kvadratisk kroppsform, är kraftig och muskulös och har en karaktäristisk platt nos. Mankhöjden är 57–63 cm för hanhundar och 53–59 cm för tikar. En hanhund ska väga över 30 kg och en tik runt 25 kg. Pälsen är kort och slät. Färgen kan vara gulbrun eller tigrerad, med eller utan vita tecken. Det finns vita boxrar men man får inte ställa upp i utställningar med dem. Tidigare föreskrevs att svansen skulle vara kuperad, men kupering förbjöds i Sverige 1989. (källa)
  6. Cavalierer som har en kastanjebrun textning på pärlvit underlag kallas Blenheim. Detta efter Blenheim palace, där John Churchill, hertig av Marlborough, födde upp företrädare av Cavalierer, i just denna färg. På vissa hundar kan man finna en kastanjebrun markering i mitten av pannan: Detta kallas blenheim spot. Blenheim spot kallas även för Duchess Thumb Print, som är en sägnen baserad på Sarah Churchill, hertiginna av Marlborough, långa väntan efter sin man i krig. Det sägs att hon pressade tummen mot en havande tiks panna, och fem lyckobärande valpar föddes. Valparna var ett tecken på att striden var vunnen. (källa)
  7. Max von Stephanitz' första hundar var tiken Freya von Grafrath, vilken inköptes år 1897, och en hanhund som föddes i Hannover år 1895 och hette Hektor Linksrhein, vilken inköptes år 1898 i Frankfurt am Main och fick nr 1 i stamboken. Hektors farfar "Greif" som ställdes ut i Hannover år 1882 var vit, varför än idag en del schäfrar är vita, även om vita schäfrar förbjöds år 1933 i europeisk schäferhundavel och idag räknas som en självständig ras, vit herdehund. (källa)
  8. Slovenský kopov är svart med roströda tecken (black and tan). Hanhundarna har en mankhöjd på 45–50 centimeter och tikarna har en mankhöjd på 40–45 centimeter. Den är en uthållig och robust jakthund, självständig samtidigt som den är lyhörd för sin förare. (källa)
  9. Vid olika tillfällen försökte Ball använda olika skäl för att avsluta serien, inklusive hans egen hunds död, liksom missnöje med den nyzeeländska politiken. (källa)
  10. På den första svenska hundutställningen 1886 fanns ingen gråhund representerad, däremot på Svenska Kennelklubbens (SKK) första utställning 1891. 1911 tillsatte SKK en spetshundssektion med uppgift att inventera de inhemska spetshundsraserna, däribland gråhunden. 1935 enades de norska och svenska kennelklubbarna om en gemensam standard men redan 1939 höjdes det svenska maximimåttet till 60 cm. När jämthunden erkändes som självständig ras 1946 bestämdes att hanhundar med mankhöjd på 57 cm och däröver och tikar som var 52 cm och däröver skulle räknas som jämthundar. De senare har även en gul ton på nos och underben som inte är tillåten hos gråhunden, som däremot skall ha svart mask. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.