Tillfrysa Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tillfrysa, varianter, uttal och böjningar av tillfrysa

Tillfrysa synonym, annat ord för tillfrysa, vad betyder tillfrysa, förklaring, uttal och böjningar av tillfrysa.

Vad betyder och hur uttalas tillfrysa

Tillfrysa uttalas till|frysa och är ett verb, böjs som ²frysa; mest i perf. part..

Ordformer av tillfrysa

Aktiv

tillfrysa
infinitiv
tillfryser
presens
tillfrös
preteritum
tillfrusit
supinum
tillfrysande
presens particip
tillfrys
imperativ

Passiv

tillfrysas
infinitiv
tillfryses
presens
tillfrystes
preteritum
tillfrusits
supinum

Perfekt particip

tillfrusen en
~ + subst.
tillfruset ett
~ + subst.
tillfrusna den/det/de
~ + subst.

Alternativa böjningsformer aktiv

tillfryste
preteritum
tillfryst
supinum

Alternativa böjningsformer passiv

tillfrysts
supinum

Alternativa böjningsformer perfekt

particip tillfryst en
~ + subst.
tillfryst ett
~ + subst.
tillfrysta den/det/de
~ + subst.

Tillfrysa är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet tillfrysa

  1. Den lilla orten Nydala ligger några mil söder om Jönköping. För femhundra år sedan var vägsystemet inte utvecklat och större vägar fanns i princip inte, speciellt i skogrika områden. På vintern använde man sig därför helst av de tillfrusna sjöarna som transportleder. Det var också över sådana tillfrusna sjöar och genom otillgängliga skogsmarker som den danska armén färdades i januari månad 1521. Nattlogi och kost bestod bönderna i, allt enligt dåtida gängse sätt att livnära en armé på. Så skedde också när soldaterna nådde Nydala kloster. Äldre skrifter menar att det är kungen som personligen är närvarande. (källa)
  2. Ölandshästen hade en mankhöjd på omkring 130 centimeter, och användes både som ridhäst och dragdjur. Ponnyerna var kloka och lätthanterliga även om de kunde vara lite envisa ibland. De var naturligt sunda och härdiga. Man sade att ölandshästarna hade utvecklat en naturlig förståelse för isen då de kördes över det tillfrysta sundet till Kalmar och de kunde bedöma om isen höll eller inte. (källa)
  3. 1658 – Efter några dagars överläggning beslutar den svenska krigsledningen på Jylland att den svenska armén ska tåga över isen på det tillfrusna sundet Lilla Bält mellan Jylland och Fyn. Detta blir första delen i det svenska vågspel, som ger en enorm fördel i det pågående svensk-danska kriget. När svenskarna har kommit över till Fyn kan de besegra de överrumplade danskarna i slaget vid Tybrindvig och en vecka senare genomförs det än mer vågade tåget över Stora Bält. (källa)
  4. Ungefär klockan halv tre på morgonen den 4 december korsade de svenska trupperna den tillfrusna Kävlingeån vid Rinnebäcksvad för att kunna gå till anfall mot det danska härlägret. Svenskarna planerade att överraska det sovande danska lägret med kavalleri från sydost. En framryckning visade sig dock vara alldeles för svår på grund av alla gärdesgårdar och diken som låg i vägen. De svenska trupperna gick i stället mot Lund för att kunna inta Helgonabacken och andra höjder norr om staden. Med dessa kunde kavalleriet få bättre terräng och själva staden skulle täcka den södra svenska flygeln. Detta hade dock den danska arméledningen insett och satte sig också i rörelse mot söder för att kunna inta höjderna före de svenska trupperna. Klockan halv nio kom båda styrkorna fram ungefär samtidigt och gick genast i strid med varandra på dåvarande Väderkvarnshöjden, där nu kvarteret Bryggeriet ligger, där Kävlingevägen och Getingevägen möts vid norra ändan av Bredgatan. Den första skärmytslingen stod mellan den svenska högerflygeln och den danska vänsterflygeln, och slutade oavgjort. Höjderna intogs av svenskarna, och danskarna slogs tillbaka mot öst. (källa)
  5. Distinget blev med tiden Sveriges viktigaste marknad. Årstiden gjorde det möjligt att frakta varor. Sjöar och åar var tillfrusna och utgjorde gott underlag för slädarnas medar. På distinget, som på andra samtida varumässor, bytte skinn, pälsverk, nersaltad fisk och kreatur ägare. Det var även populärt att förlova sig, och till och med gifta sig under marknadsdagarna. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.