Tillförsäkra Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tillförsäkra, varianter, uttal och böjningar av tillförsäkra

Tillförsäkra synonym, annat ord för tillförsäkra, vad betyder tillförsäkra, förklaring, uttal och böjningar av tillförsäkra.

Synonymer till tillförsäkra

Vad betyder och hur uttalas tillförsäkra

Tillförsäkra uttalas till|för|säkra och är ett verb -de.

Ordformer av tillförsäkra

Aktiv

tillförsäkra
infinitiv
tillförsäkrar
presens
tillförsäkrade
preteritum
tillförsäkrat
supinum
tillförsäkrande
presens particip
tillförsäkra
imperativ

Passiv

tillförsäkras
infinitiv
tillförsäkras
presens
tillförsäkrades
preteritum
tillförsäkrats
supinum

Perfekt particip

tillförsäkrad en
~ + subst.
tillförsäkrat ett
~ + subst.
tillförsäkrade den/det/de
~ + subst.

Tillförsäkra är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Tillförsäkra på Engelska

  • guarantee - the hijackers were guaranteed safe conduct

Hur används ordet tillförsäkra

  1. tillförsäkra utövarna en skälig levnadsstandard. (källa)
  2. Den enskilde skall genom biståndet tillförsäkras en skälig levnadsnivå. Biståndet skall utformas så att det stärker hans eller hennes resurser att leva ett självständigt liv. (källa)
  3. När Tjernjaks arrestering omsider blev känd, bestormades svenska regeringen med protester mot eventuell utlämning, bland annat från Georg Brandes och Paul Henri d'Estournelles de Constant, och saken framfördes i svenska riksdagen genom interpellation av Hjalmar Branting. Svenska regeringen betraktade ej det i den ryska utlämningsbegäran åberopade rånet som politisk förbrytelse, men beslöt försöka hindra, att Tjernjak efter verkställd utlämning skulle straffas för eventuella politiska förbrytelser, som ej utgjorde behörig utlämningsanledning. Därför uppställdes (januari 1907) som villkor för utlämning, att Tjernjak ej skulle få dömas för annat brott än det i utlämningsbegäran nämnda och att han, om han i detta mål ej kunde sakfällas, skulle ha sig tillförsäkrad viss tidsfrist att oantastad åter lämna Ryssland. (källa)
  4. Det är statsmakten som har det övergripande ansvaret för utbildningens organisation, medan kommunerna bär ansvar för den lokala skolan. Andelen privata skolor har under 1900-talet minskat starkt och är internationellt sett mycket liten. Den har dock ökat något på 1990-talet genom den rätt till kommunala anslag som tillförsäkrats av Skolverket godkända friskolor.2009/10 fanns det i Sverige 489 fristående skolor av 1 015 gymnasieskolor, alltså 48%. (källa)
  5. Detsamma gäller en straffvärd kränkning av en panthavares rätt till sin panträtt i egendom. För att olovligt förfogande av annans egendom, fast eller lös, skall föreligga så fordras det inte att det är fråga om en rätt som utnjuter skydd mot tredje man, en sakrätt, tillkommer målsäganden. Det är tillräckligt att äganderätten tillförsäkrats eller förbehållits ägaren genom en bestämmelse som är förpliktande för gärningsmannen. Olovligt förfogande av annans egendom utgör ett övergripande centralt egendomsbrott som är subsidiärt till de olika särskilda egendomsbrott som tillgreppsbrott, häleribrott, förskingringsbrott, smugglingsbrott och skadegörelse av annans egendom utgör. Olovligt förfogande kan alltså tillämpas subsidiärt om något rekvisit i de särskilda egendomsbrotten brister. (källa)
  6. 1951 utvidgades lagen (SFS 303/51) om tre veckors semester till att gälla alla arbetare. De särskilda förmånerna för ungdomar, gruvarbetare, nattarbetare och mörkrumsarbetare föll således bort. Genom en särskild lag tillförsäkrades dock arbetare med radiologiskt arbete fortsatt rätt till sex veckors semester. (källa)
  7. Det stånd, vars sammansättning och verksamhetsformer först organiserades, var adeln — genom 1626 års riddarhusordning. Den upprätthöll skyldigheten för varje adelsman att infinna sig vid riksdagarna, vilken skyldighet adeln 1597–1602 periodvis lyckats få utbytt mot sändande av representanter, men i överläggningar och beslut på Riddarhuset skulle endast en av var släkt vald huvudman få delta. Högadeln tillförsäkrades ett övervägande inflytande genom omröstning klassvis, och ordföranden, den så kallade lantmarskalken, skulle kungen tillsätta. (källa)
  8. Men i praktiken gick det annorlunda till. Påven Julius II började tillbyggandet av Peterskyrkan. Han ville bygga denna praktbyggnad som ett mausoleum åt sig själv. Julius II rev den gamla basilikan från Konstantin den stores tid. Kyrkan blev dock inte färdig under Julius levnad och 1515 blev Leo X ny påve. Leo X var en storslösare och det sades om honom att han förslösat tre påvars förmögenhet: sin företrädares, sin egen och sin efterträdares. För att skaffa pengar lanserade Leo X idén med avlatsbrev. Avlatsbrev var ett dokument, ett påvligt brev, där köparen tillförsäkrades syndaförlåtelse som erkänsla för de pengar som betalades till fullbordandet av Peterskyrkan. Handeln med dessa avlatsbrev växte snabbt. Leo X överlät försäljningen av dessa avlatsbrev till de tyska biskoparna genom bankirhusen. Påven fick sedan provision på försäljningen, hälften av pengarna gick till påven, hälften till ärkebiskopen. Albrecht av Brandenburg, ärkebiskop av Mainz och Magdeburg ville betala av sina skulder till påven genom bankirhuset Fugger på detta sätt. Dessa skulder hade han ådragit sig genom att köpa dispens från påven att bekläda två biskopssäten. (källa)
  9. Smidt blev efter teologiska och filosofiska studier 1800 vald till rådsherre i sin födelsestad. Alltifrån sin ungdom nitälskande för den hanseatiska friheten, sändes han efter slaget vid Leipzig (1813) som Bremens representant till de segrande furstarnas högkvarter och 1814 till Wienkongressen. Väsentligen tack vare Smidt tillförsäkrades hansestäderna full självständighet inom Tyska förbundet. Som borgmästare i Bremen från 1821 till sin död (med ett kortare uppehåll) verkade han framgångsrikt för stadens förkovran, framför allt genom hamnstaden Bremerhavens anläggning, som han 1827 genomdrev trots starkt motstånd inom borgerskapet. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.