Tillgift Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tillgift, varianter, uttal och böjningar av tillgift

Tillgift synonym, annat ord för tillgift, vad betyder tillgift, förklaring, uttal och böjningar av tillgift.

Vad betyder och hur uttalas tillgift

Tillgift uttalas till|gift och är ett substantiv -en.

Tillgift betyder:

Ordformer av tillgift

Singular

tillgift
obestämd grundform
tillgifts
obestämd genitiv
tillgiften
bestämd grundform
tillgiftens
bestämd genitiv

Tillgift är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet tillgift

  1. Från 1525 var han hövitsman på Örebrohus med stora delar av Närke och hela Västerrekarne härad i Södermanland som förläning. Samtidigt var han lagman i Närke och häradshövding i såväl Väster- som Österrekarne. Vid Gustav Vasas kröning i Uppsala 1528 var han den förste av 13 adelsmän, som kallades fram och slogs till riddare. Tillsammans med tre rådsherrar, sändes han 1531 för att hämta konungens första gemål, prinsessan Katarina av Sachsen-Lauenburg. På hösten samma år sändes han med trupper till Västergötland, vilket avskräckte den till Norge komne Kristian II från angrepp och 1534 sändes han med en armé till Halland för att understödja Kristian III mot lübeckarna. 1537 avgick han med en betydande krigsmakt till Småland för att hålla konungsräfst efter Sveriges lag och förhöra alla saker och klagomål förätta, straffa skalkar och hålla dannemän och fromma vid makt. Övervåldet och grymheten vid den aktionen provocerade fram Dackefejden, under vilket uppror han och Johan Turesson (Tre Rosor) förordnades till fältöverstar. De bägge hövitsmännen ledde den styrka som 1542 besegrade Dackes bondehär vid sjön Åsunden. Kort därefter, den 30 april 1543, utfärdade Lars Siggesson och Johan Turesson ett brev om nåd och tillgift, varpå Småland blev "en lydig landsända". (källa)
  2. Förlåtelse (tillgift) handlar om att låta gammalt vara glömt och att sluta känna upprördhet efter en kränkning. Inom religion kan det vara ett uttryck för relationen mellan människan och Gud, och är då ofta förknippat med krav på offer, gottgörelse eller bot. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.