Tjugondag Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tjugondag, varianter, uttal och böjningar av tjugondag

Tjugondag synonym, annat ord för tjugondag, vad betyder tjugondag, förklaring, uttal och böjningar av tjugondag.

Vad betyder och hur uttalas tjugondag

Tjugondag uttalas tjug|on|dag äv. tjug|on|de|dag oböjligt och är ett substantiv.

Tjugondag betyder:

Ordformer av tjugondag

Singular

tjugondag
obestämd grundform

Variantstavning singular

tjugondedag
obestämd grundform

Tjugondag är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet tjugondag

  1. Ordet adventsljusstake används även om elektriska ljusstakar. Dessa har vanligtvis sju ljus i pyramidform, men även andra antal ljus förekommer (vanligen udda antal) och ljusstakarna kan ha olika utformningar. Elljusstakar är ofta tillverkade i trä, mässing eller plast. Dessa ställs vanligen fram i hemmets fönster den första advent, ibland i sällskap med adventsstjärna och annat fönsterpynt. I Sverige står den kvar till Tjugondag Knut (Tjugondedag jul), i övriga delar av världen till Trettondedag jul. (källa)
  2. Adventsstjärna eller julstjärna är ett stjärnformat julpynt med elektrisk belysning, som hängs upp i fönster vid första advent. Den skall påminna om Betlehemsstjärnan. Seden kommer från Tyskland där den ursprungligen var en del i den herrnhutiska traditionen. Förutom Tyskland är adventsstjärnan även vanlig i bland annat Sverige. Adventsstjärnan brukar plockas ned på Tjugondag knut. (källa)
  3. En julgransplundring, Knutsfest eller Knutsdans är en tradition i samband med att julen tar slut, som innebär att man bland annat "klär av" och "kastar ut" julgranen och ställer undan advents- och julsakerna, vilket i Sverige ofta sker på tjugondag Knut, som infaller den 13 januari. Många julgransplundringar hålls dock någon närliggande dag. I äldre svensk tradition, och på många håll i Europa tar julen slut en vecka tidigare, efter trettonhelgen. Förändringen i Sverige skedde under 1600-talet med anledning av en kyrkohögtid med åtta dagars efterfest (oktav). (källa)
  4. Begreppet julmusik avser den musik som förknippas med firandet av den kristna julen, bland annat musik som används vid julens gudstjänster i kyrkorna, vid julfester och vid julfirande i hemmen, samt musik som säljs på skiva inför julen. Julmusik har i flera länders tradition kommit att omfatta musik från adventstiden till Trettondedag jul eller till Tjugondag Knut, och omfattar därmed i nordisk tradition även Luciasångerna. (källa)
  5. Tjugondedag jul eller tjugondag Knut är i Sverige, Finland samt (delar av) Norge en dag som infaller den 13 januari, tjugo dagar efter jul, och firas som slutet på julhögtiden. Dagen fick Knuts namn till minne av helgonförklarade Knut Lavard (kanske också påverkat av en minnesdag för Knut den helige), och kallas också Knutdagen (eller Knutsdagen). Knut har därför namnsdag denna dag. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.